Segít a mentális betegek kezelésében az istenhit

Azok a páciensek, akik hisznek istenben, rövid távon számottevőbb javulásra számíthatnak a pszichiátriai kezelés során, és összességében jobb eredményről számolnak be – állítja a Harvard Egyetem orvosi karának friss tanulmánya. A kutatók Dr. David Rosmarin vezetésével 159 olyan beteget vizsgáltak két héten át, akiket a belmonti McLean Kórházban kezeltek különböző pszichiátriai kórképek miatt, beleértve a depressziót és a szorongást.

Segít a mentális betegek kezelésében az istenhitA résztvevőknek egytől ötig terjedő skálán pontozniuk kellett istenhitük erősségét, valamint a terápia sikerességével szembeni elvárásaikat. A vizsgálati periódus elején és végén a szakértők mindegyiküknél meghatározták a depresszió és a szorongás súlyosságát, valamint az önbántalmazásra való hajlamot.

Kiderült, hogy akik „enyhénél” erősebb hitről számoltak be, kétszer nagyobb valószínűséggel reagáltak pozitívan a kezelésre. A jobb eredmények mellett pedig nyilvánvalóvá vált, hogy az említettek elvárásai nagyobbak a terápiával szemben, tehát reálisabbnak látják saját gyógyulásukat.

„Az istenhit elősegíti a kezelés sikerességében való hitet” – összegezte Dr. Rosmarin, aki hangsúlyozta: a vizsgálat nem ok-okozati összefüggést bizonyít, de egyértelművé teszi, hogy a spirituális beállítottságú emberek valahogy egészségesebb mentalitásúak a többieknél.

„Ha valaki képes saját magán kívül álló tényezőket figyelembe venni, akkor mindenre jobban reagál. Nincs ebben semmi meglepő. Saját praxisomban is tapasztalom, hogy a transzcendenciára valamilyen szinten nyitott páciensek jobban reagálnak a kezelésre” – tette hozzá Christina Puchalski, a George Washington Spiritualitás és Egészségkutató Intézet alapítója és vezetője. „A spiritualitás fogalma meglehetősen tág. Nemcsak vallást, vagy magasabb rendű hatalomban való hitet jelenthet. A külvilághoz való kötődés, a remény, a koherencia is a része” – tette hozzá.

Jelen kutatás ugyan nem állapít meg speciális összefüggést a spiritualitás egyes változatai és a különböző pszichiátriai betegségek között, mégis fölhívja a figyelmet arra, hogy a hit fontos szerepet játszhat a terápiában.

„Zavarba ejtő, milyen keveset tudunk a páciensek spiritualitásáról, és arról, hogyan álljunk a témához, pedig igen lényeges volna” – magyarázta Dr. Rosmarin, aki további kutatásokat tervez a témában. A mostani eredmények a Journal of Affective Disorders szakfolyóiratban jelentek meg.