Párválasztáskor az ösztöneinkre érdemes hallgatni

Egy kutatás szerint – melynek során pszichológusok 235 frissen házasodott párt kísértek figyelemmel négy éven keresztül –, ha biztosak akarunk lenni abban, hogy jól választottunk-e magunknak párt és tartós lesz-e vele a házasságunk, akkor a helyes döntést a szívünk vagy az eszünk helyett csakis az ösztöneink súghatják meg számunkra.

Párválasztáskor az ösztöneinkre érdemes hallgatniA pszichológusok megállapították, hogy azoknak az érzéseknek, melyeket a párok a házasságukkal kapcsolatban a kezdetekkor kifejezésre juttattak, semmi közük nem volt ahhoz, hogy később mennyire voltak elégedettek a kapcsolatukkal. Ugyanakkor az ösztönös megérzéseik, amikre szintén rákérdeztek a szakemberek egy teszt segítségével, már sokkal jobban tükrözték azt, hogy később mekkora fokú boldogságot tapasztaltak a házasságukban.

Amint azt a kutatást vezető dr. James McNulty, a Florida Állami Egyetem munkatársa kifejtette, noha legtöbbször képtelenek vagyunk szavakba foglalni, amit legbelül érzünk a másikkal kapcsolatban, pont ezek az érzések sejtetnek a legtöbbet a kapcsolatunk jövőjéről.

Science című lapban közzétett tanulmány a felszín alá eltemetett érzelmek fontosságának kívánt utánajárni, valamint annak, hogy ezek milyen mértékben befolyásolják az egyének döntéseit. A kísérlet során az alanyok saját párjaik képét látták felvillanni a számítógép képernyőjén, amit vagy egy pozitív, vagy egy negatív töltetű szó követett, és nekik ki kellett választaniuk, hogy az adott szót a kettő közül milyennek tartják. Azok, akik igazán pozitív érzelmekkel viseltettek a párjuk iránt, nagyon gyorsan beazonosították a pozitív szavakat, a negatívakat viszont lassabban, ellenben, akik negatívan viszonyultak a párjukhoz, azoknál ez épp fordítva történt: ők a pozitív szavakat ismerték fel lassabban, a negatívakat pedig gyorsabban. Ez azokban az esetekben is igaz volt, amikor az illető saját maga nem is volt tudatában annak, hogy valójában nem teljesen elégedett a kapcsolatával.

A párokat minden félévben újra megkérdezték arról, hogy mennyire érzik magukat boldognak a kapcsolatukban, és az eredmények azt mutatták, hogy négy év elteltével azok voltak a legelégedetlenebbek a házasságukkal, akik korábban már tudat alatt negatív vagy semleges érzelmeket tápláltak a partnerük iránt.

„Mindenki jó házasságra vágyik, és a kezdetekkor a legtöbben még meggyőzik magukat arról, hogy az ő kapcsolatuk ideális” – számolt be róla dr. McNulty, majd hozzátette: „Ezek az automatikus, zsigerből jövő válaszok azonban sok mindent elárulnak a kapcsolat valódi minőségéről. Érdemes hallgatni ezekre a belső hangokra, és még időben felszínre hozni a problémákat, vagy ha kell párterapeuta segítségét is igénybe venni.”