A házassági stressz hajlamossá tehet a depresszióra

Egy új kutatás szerint a házasság alatt felmerülő stressz depresszióra hajlamosíthatja az embereket. Úgy tűnik, a krónikus házassági stresszel együtt élők kevésbé tudják élvezni a pozitív eseményeket, ez pedig hosszú távon akár depresszió kialakulásához is vezethet. A stresszes házastársak esetében gyakoriak a depresszióra jellemző egyéb tünetek is.

A házassági stressz hajlamossá tehet a depresszióra„A mostani kutatási eredmények azért különösen fontosak, mert segíthetnek megérteni, hogy bizonyos emberek miért reagálnak érzékenyebben a mentális és érzelmi problémákra” – nyilatkozta Richard Davidson, a kutatás vezetője. A tudósok reményei szerint a vizsgálati eredmények a megelőzésben is fontos szerepet játszhatnak majd a későbbiekben.

Bár a legtöbb tanulmány szerint a házasok boldogabbak és egészségesebbek, mint az egyedülállók, úgy tűnik, a boldogtalan házasság az egyik legfontosabb hosszú távú szociális stresszforrás. A mostani tanulmányhoz a kutatók házasságban élő felnőtteket kértek fel. A résztvevőknek először egy kérdőívet kellett kitölteniük, amiben egytől hatig terjedő skálán kellett értékelniük a stressz-szintjüket.  

Ezek után megkérdezték tőlük, partnerük milyen gyakran okoz csalódást nekik, és mennyire hajlamos kritizálni a viselkedésüket. Végül a tudósok a depresszióra utaló jeleket és tüneteket is rögzítették, majd nagyjából kilenc évvel később újra kitöltették a kérdőívet és a depresszió-tesztet.

11 évvel a kutatás megkezdését követően a résztvevőket mind meghívták egy laboratóriumi kísérletre, aminek során érzelmi válaszreakcióikat, valamint érzelmi rugalmasságukat tesztelték. Az érzelmi rugalmasság ebben az esetben a negatív élményeken való túllépés képességét jelentette.

A résztvevőknek összesen 90 fényképet mutattak, amiken negatív, semleges, valamint pozitív jelenetek voltak láthatóak. A kísérlet közben a tudósok folyamatosan figyelemmel kísérték a résztvevők szemköldökközelítő izmának elektromos aktivitását, hogy lemérhessék az érzelmi reakciók intenzitását és időtartamát.

A szemöldökközelítő izom leginkább a negatív érzelmi behatások esetén aktiválódik, és a pozitív érzelmi reakciók esetén a legernyedtebb. „Ezzel a módszerrel lehet a leginkább objektív módon lemérni az emberek érzelmi reakcióit” – nyilatkozta Regina Lapate, a tanulmány szerzője.

Az eredmények szerint az állandó stresszben élő házasok esetében volt a legrövidebb a pozitív képekre adott reakció, vagyis az örömérzet az ő esetükben volt a legkevésbé tartós. A negatív érzelmi töltetű képek esetében nem volt különbség a reakciók között.

„Ha sikerülne megértenünk a jelenség működési folyamatait, megtalálhatnánk azokat az eszközöket, amikkel megelőzhetnénk, hogy a házassági stressz miatt kialakult csökkent örömérzet végül depresszióba forduljon át” – nyilatkozta Davidson.

A kutatás részletes leírása a Journal of Psychopathology című tudományos szaklap áprilisi számában olvasható.