Depresszióssá tesz a fogyókúra?

Noha hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a fogyókúra pozitívan hat az életünkre, hiszen ki ne örülne annak, ha néhány kilóval kevesebb lesz, egy friss kutatás mégis arra hívja fel a figyelmünket, hogy a valóság ennek éppen az ellenkezője: aki diétázik, az gyakrabban lesz lehangolt, és a depresszió kialakulásának esélye is jobban fenyegeti őt.

Depresszióssá tesz a fogyókúra?A University College London munkatársai vizsgálataik során arra a felismerésre jutottak, hogy a súlycsökkenés nem teszi boldoggá az embert, sőt, akik lefogytak, azok kétszer nagyobb arányban érezték magukat szomorúnak, magányosnak és lehangoltnak, mint azok, akiknek nem változott a súlya vagy híztak. A vizsgálatból kiderül, hogy a legtöbb reklám azt sugallja, hogy a diétázok élete meg fog változni, ezzel szemben az emberek azt tapasztalják, hogy a súlyuk ugyan lecsökken, de ettől az életük egyáltalán nem lesz jobb. Emellett sok fogyókúrázó pedig azért keseredik el, mert a diétát nehéz betartani, és ha elbuknak, úgy érzik, kudarcot vallottak.

A Plos One című lapban közzétett kutatás során közel 2000 kövér és súlyosan elhízott ötven év feletti férfit és nőt kísértek figyelemmel négy éven át, akik közül 14 százaléknak sikerült a kísérlet végére legalább a súlya 5 százalékától megszabadulnia, ami már jótékonyan hat az egészségre. A vizsgálatok kimutatták, hogy ezeknek az alanyoknak csökkent a vérnyomása, valamint a káros vérzsírok szintje is alacsonyabb lett a szervezetükben, ezzel együtt azonban a kedélyállapotuk is romlott és 78 százalékkal nagyobb arányban mutatták a depresszió jeleit, mint a többiek. 

A kutatást vezető Sarah Jackson hangsúlyozta, hogy a vizsgálat eredményével nem azt akarják elérni, hogy a túlsúlyos emberek ne akarjanak lefogyni, csupán azt, hogy senki ne gondolja, hogy a fogyás hatására az egész élete meg fog változni és boldogabb ember lesz, mint korábban. A szakember szerint emellett az orvosoknak is jó szem előtt tartaniuk, hogy azok a betegeik, akiket egészségügyi okokból fogyókúrára biztatnak, ki vannak téve a depresszió veszélyének, ezért ilyen szempontból is figyeljenek oda rájuk. Aki tehát diétába fog, semmiképpen ne várjon csodát, és ne higgye azt, hogy egy csapásra minden gondja meg fog oldódni, arra azonban bizton számíthat, hogy a fogyás után egészségesebb és fittebb lesz, mint korábban.