Hogyan űzzük el a depressziót?

A dopamin, szerotonin, az endorfin és az oxitocin kiváló „koktélt” alkot ahhoz, hogy legyőzzük a rosszkedvet, levertséget, hogy elkerüljön a depresszió. Lássunk néhány ötletet, hogyan tudjuk emelni a szervezet boldogsághormonjainak szintjét természetes módon, hogyan stabilizálhatjuk a jókedvet és a jól-létet. Néha elég lehet egy darab csokoládé vagy egy savanyú uborka is…

Simogasson macskát!

Akinek van macskája, az tudja, mennyire hatásos a dorombolás-terápia. Ha nincs cicája, nézzen szét a szomszédban, egy barátnál, vagy egy macskakávézóban! Közelítsen a macskához szelíden, hagyja, hogy megszagolja a kezét, és simogassa meg a fejét. Folytassa a simogatást a gerince mentén, míg el nem kezd dorombolni. Hallgassa és élvezze!

Mitől működik?

A macska dorombolásának mély fekvésű hangjai aktiválják az szervezetben a szerotonin termelését. Ez a hormon fontos szerepet játszik az ingerületátvitelben. Ha csökken a szintje, az alvászavarhoz, rosszkedvhez vezet.

Egyen uborkát!

A savanyú uborka csakúgy, mint a káposzta és más savanyúságok, szövetségeseink. Ropogtassunk el naponta 2-3 savanyú uborkát – főleg, ha szeretjük!

Mitől működik?

Az erjesztett zöldségek vagy gyümölcsök előfutárai (prekurzorai) a szerotoninnak, segítik a bélflóra baktériumainak munkáját a szerotonin előállításában. Ezért hívják ezeket „pszichobiotikumoknak”.

Mozogjon, sétáljon!

A zsúfolt napokba is mindig bele kell férnie egy kis mozgásnak. Tartsa mozgásban a testét, érezze az izmai erejét és tegye próbára a légzését: sétáljon, járjon lépcsőn, focizzon, ússzon, biciklizzen. Tegye, amit szeret, de azt rendszeresen és szorgalmasan.

Mitől működik?

Megint csak a szerotonint hozzuk helyzetbe akkor, amikor jóleső fáradtságot érzünk egy kis erőkifejtés után. A mozgás stimulálja a szerotonin termelődését, és ez akkor is működik, ha a mozgást mértékkel, az életkornak megfelelő módon végezzük.

Ropogtasson keserű csokoládét!

Együnk meg naponta egy-két kocka keserű csokoládét, vagy igyunk forró csokit.

Mitől működik?

A csokoládé fenil-etilamint tartalmaz, olyan neurotranszmittert, amely szabályozza az endorfin előállítását. Az endorfin csökkenti a fájdalmat és elősegíti az általános jó közérzetet. Feszültségoldó hatásában találkozik az endorfin és a dopamin.

Öleljen át egy fát!

Menjen ki az erdőbe vagy egy parkba, válasszon ki egy fát és ölelje át. Maradjon így egy kis ideig, közben lélegezzen mélyeket. Amilyen gyakran csak tudja, ismételje meg a „faölelős” sétát.

Mitől működik?

A fák a szén-dioxidot oxigénné alakítják át, ezért jó ötlet a közelükben lélegezni, emellett a levelek környékén sok negatív ion képződik. Mivel a környezetünk túl sok pozitív ionnal terhelt (fűtés, elektromos berendezések stb.), a levegőben lévő sok pozitív ion miatt kialakulhat depresszió, migrén. (A tengeri levegő szintén jót tesz a negatív ionok többsége miatt.)

Hallgasson zenét!

A zene boldoggá tesz, érzelmeket, örömet közvetít. Töltsön minél több időt zenehallgatással. Hasonló örömforrás a mozi, a színház, a koncert.

Mitől működik?

Az öröm szorosan kapcsolódik a dopaminhoz. Néha az örömökhöz negatív következmények társulnak, ilyen például a falánkság, de a zenehallgatásnak semmilyen negatív vonzata nincs.

Legyen gyengéd!

A gyengédséget nem csak szavakkal fejezhetjük ki, ki is kell mutatni egy érintéssel, egy öleléssel. Egy kisbaba, egy rokon, szeretett személy megölelése, amikor bőr a bőrrel érintkezik, mindkettejük oxitocinszintjét megemeli.

Mitől működik?

Az oxitocin egyfajta gyengédséghormon is: egyszerűen a testi érintéssel termelődik, nyugalmat és békességet hoz.

Ha szeretne még olvasni a depresszióról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

A depressziósnak jobban fáj az elutasítás