Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

A depressziósnak jobban fáj az elutasítás

Szerelmi bánat esetén gyakori tanács, hogy „felejtsd el és lépj tovább”. Lehet, hogy ez az emberek egy részénél működik, ám más a helyzet kezeletlen depresszió esetén. A visszautasítás fájdalma náluk huzamosabb ideig tartó traumát okoz, agyuk kevesebb természetes stresszoldó vegyületet termel, aminek hatására a viszonzatlan érzések rosszabbul érintik őket.

Lápj tovább

Szerelmi bánat esetén gyakori tanács, hogy „felejtsd el és lépj tovább”. Lehet, hogy ez az emberek egy részénél működik, ám egészen más a helyzet kezeletlen depresszió esetén. A visszautasítás fájdalma – például a szakítás is – huzamosabb ideig tartó traumát okoz az érintetteknek, hiszen agyuk nevesebb ópioidot termel. E vegyületek feladata a stressz természetes tompítása a szervezetben.

Az eredmények képalkotó diagnosztikai (PET) vizsgálat leletei alapján születtek, amelyet szimulált internetes randevúhelyzetet kíséretében végeztek. A vizsgálat előtt 17 depressziós és 18 nem depressziós résztvevőnek mutatták meg több ezer másik ember adatlapját, illetve fotóit.

A Michigani Egyetem munkatársai ezután arra kérték az alanyokat, hogy válasszák ki a nekik legjobban tetszők profilját, majd a vizsgálat alatt megmondták nekik, hogy a célszemély nem érdeklődik irántuk. A PET-technológia eközben kimutatta az ópioid-kibocsátás helyét és mennyiségét.

Kisebb az öröm

A depressziósok agyában kevesebb vegyület termelődött a stresszért, a hangulatért és a motivációért felelős régiókban. Amikor a kutatók azt mondták az önként jelentkező résztvevőknek, hogy az általuk választottak érdeklődnek irántuk, mindkét csoport tagjai boldognak érezték magukat. A depressziósok pozitív érzései azonban kevesebb ideig tartottak.

„A társadalmi stressz tényezők lényeges szerepet játszanak a depresszió kialakulásában és súlyosbodásában, továbbá más neuropszichiátriai kórképeknél is” – magyarázta a szerzőként közreműködő Dr. Jon-Kar Zubieta.

Ha szeretne még olvasni a depresszióról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Hogyan űzzük el a depressziót?