Kit hogyan érintenek a veszteségek?

Mindannyiunk életében vannak és lesznek is különböző veszteségek, és természetesen nem egyformán kezeljük ezeket. Személyiségünktől függ, hogy mennyi ideig gyászolunk és milyen módon. Az ünnepek közeledtével a gyászreakciók is felerősödhetnek, főként, ha valaki nemrég vesztette el egy szerettét, vagy élt át más jellegű csalódást, veszteséget.

Fontos tudni, mi az a határ, amin túl már kórossá válhatnak a gyászreakciók, ez minden karakternél más-más időt jelent. Bármely személyiséghez tartozunk is, érdemes igyekezni, hogy a veszteséget feldolgozzuk, fájdalmunkat elengedjük. Ha ez elmarad, egész életünket tönkretehetjük vele. Vannak dolgok, amiket lehet pótolni és vannak, amiket nem. Az anyagi javak elvesztése sem egyszerű dolog, de pótolható, ha nem is teljes egészében. Ha dolgozunk, lehet újra pénzünk, lakásunk, egyéb tárgyaink.

Súlyos veszteségek kezelése

Az egészség elvesztése már komolyabb téma, nehezebb is visszanyerni, főleg, ha súlyos problémáról van szó. A legnehezebb elviselni a halál általi veszteségeket, főleg, ha nagyon közelálló ember hagyott itt bennünket. Ez azért a legnehezebb, mert akit elvesztettünk, pótolhatatlan itt a fizikai világban. Mérhetetlen fájdalmat és űrt hagy maga után, amelyen semmi sem segít, csak a hit, hogy odaát még találkozhatunk vele. Manapság vannak olyan gyógyító tevékenységek, természetes szerek, amelyekkel csökkenthető a súlyos gyász okozta terhelés, enyhülést hozhat a rászorulóknak. Ám nem mindenki reagál ugyanúgy ezekre a szerekre sem, ez is szigorúan karakterfüggő. Ezért mindenképpen meg kell tudni, hogy a gyászoló fél melyik személyiségszámhoz tartozik, hogy megfelelően kezelhessék a gyászát.

A súlyos veszteség, ami sokáig tartó negatív reakciókat vált ki, sajnos nagyon komoly, akár halálos betegségeket is gerjeszthet. Sok olyan ember van, aki elfojtja a fájdalmát, személyesnek érzi, nem nyílik meg másoknak, hogy kibeszélje. Melléjük olyan valaki kell, akiben megbíznak, titoktartó, megértő, és rendelkezik a felismerés valamelyik módozatával, tanult olyan technikákat, elemző módszereket, amelyekkel felismeri a súlyos depresszió tüneteit, és nem feltétlenül gyógyszerekkel kezeli azt. Olyan valaki, aki nem rendelkezik megfelelő empátiával, ne is fogjon bele mások gyászreakciójának kezelésébe. Nézzük, mely karakterek hogyan reagálnak gyász és más veszteségek esetében.

Az 1-es személyiségek (1-jén, 10-én, 19-én és 28-án születettek), akik egyenes, vezető típusok és fontos a büszkeségük, sosem hisztiznek, bajukat nem szeretik mások előtt kimutatni. A veszteségeket magányosan dolgozzák fel, nagyon nehéz tőlük valamilyen erőteljes érzelmi reakciót remélni. Ha veszteség éri őket, legszívesebben elvonulnának egy félreeső helyre, és ott nyalogatnák a sebeiket. Nem hagyják, hogy mások is lássák rajtuk a szenvedést. Ők azok, akikkel ott van az újrakezdés energiája, tehát még súlyos bukás esetén is talpra állhatnak. Sok 1-es karakterű embert láttam már több csúnya válás után mindig új életet kezdeni. Nagy veszteségekkel hagyták el a családi fészket, de hamar újjáépítették az otthonukat, és új társat is találtak. Ez mindenképpen pozitív reakció, ők nem gyászolnak egy életen keresztül.

A 2-es személyiségek (2-án, 20-án születettek) női energiákkal élnek, sokkal érzékenyebb a lelkük, mint az 1-eseknek. Ők a veszteségektől már előre rettegnek, ha bekövetkezik, már nem is csodálkoznak, sírnak, panaszkodnak, kell melléjük valaki, aki megérti őket, együtt érez velük. Nem magányos gyászolók, keresik a társakat. Rosszabb esetben, főleg, ha nincs mellettük senki, lefojthatják a gyászt, ami nagyon súlyos emésztőszervi problémákhoz vezethet. Sajnos az elengedés hiánya a legnagyobb problémák forrása. Mivel életük legfontosabb elemei a párkapcsolat és a szülői szerep, ha ezekben éri őket veszteség, akkor nagyon nehezen dolgozzák fel. A szeretett személy elvesztését egy életen keresztül megsínylik, sokat sírnak, és egy idő után ez nagy terhet ró közvetlen környezetükre. Feltétlen együttérzést és figyelmet követelnek másoktól, fontos, hogy gyógyítójuk ne siránkozzon velük, mert akkor soha nem lesz vége a gyásznak. Megértően, de határozottan kell bánni velük.

A 3-as személyiségek (3-án, 30-án, 12-én, 21-én születettek) alapból pozitívabb emberek, ők a kommunikáció által dolgozzák fel veszteségeiket. A tüzes elemet működtető 3-asok meg is gyógyulhatnak a hosszú beszélgetések hatására, náluk nagyon hasznos a pszichoterápia. Rendkívül jó a naplóírás számukra, minden érzésüket leírni, átolvasni, ezzel dolgozzák fel gyászukat. Ez legfőképpen a hallgatag 3-asok gyógyulási esélyét növeli. Ők szóban nehezen nyilvánulnak meg, jobb, ha inkább leírják az érzéseiket. A 3-asok általában gyorsabban dolgozzák fel a veszteségeket, némely esetben azokat is saját fejlődésük részének tekintik. Kisebb veszteségeket pedig legtöbbször humorosan fognak fel és el is engedik.

A 4-es személyiségek (4-én, 13-án, 31-én születettek) csökönyös, makacs emberek, akik sokszor a saját fájdalmuk mellett is kitartanak. Ami hasznos számukra, az a hihetetlen keménységük, problémamegoldó képességük, gyakorlatias gondolkodásuk. A legnehezebben az anyagi veszteségeket dolgozzák fel. Olyankor úgy érzik, elveszítik biztonságukat, instabillá válnak. Így éreznek akkor is, ha olyan szeretett személy távozik az életükből, aki mellett stabilitásra lelhettek. A hosszú házasság utáni válás is nagyon megviselheti őket, főleg, ha az még anyagi veszteséggel is jár. A bizonytalanságban sok 4-es összeomolhat, de szorgalmuk, munkabírásuk, megbízhatóságuk az, ami kihúzza őket a bajból. A gyász feldolgozása náluk úgy zajlik, hogy azonnal újra munkába állnak, olyan tevékenységet keresnek maguknak, amely vigaszt nyújt a nehéz időkben. Tudják, hogy nem hagyhatják el magukat, mert legtöbbször ők a család alapkövei, mindenki támaszai, ha ők összeomlanak, sok embert magukkal ránthatnak. Ezt nem vennék a lelkükre.

Az 5-ös személyiségek (5-én, 14-én és 23-án születettek) rendelkeznek egy komoly kiszállási képességgel. Laza, oldott személyiségek, akik a veszteségeket nem tragédiaként élik meg. Sok 5-östől hallottam már egy-egy bukást követően, hogy „legalább egy gonddal kevesebb!” Az 5-ös ember nem ragaszkodik senkihez és semmihez, az életet is könnyedén fogja fel, még a gyászt sem veszi igazán komolyan. Érzéketlennek titulálhatják, de nem az, egyszerűen képes görcs nélkül kezelni a veszteségeit. Hamar talpra áll, súlyos problémák után előfordul, hogy egyszerűen elköltözik, eltűnik a városból, ahol élt, és szabadon jár-kel a világban. Ez nála a gyász feldolgozásának egyszerű módja. Az 5-ös nem fél a változásoktól, sőt igényli azokat, tehát kisebb veszteségek nem kínozzák meg, inkább meggyőzik, hogy itt volt az ideje a felszabadulásnak. A pozitív 5-ös személyiségnek óriási a lelkiereje, másokat is képes kihúzni vele a depresszióból. Egy dolog azonban fontos. Türelmetlen, tehát ha nem ér el célt azzal, akinek segít, hamar kiszáll, abbahagyja a problémás ember segítését, vigasztalását. Ő nem képes ragaszkodni a veszteségekhez, gyászhoz, ezért nagyon hamar gyógyul.