Vastagbélrák ellen zöld tea?

A zöld tea fogyasztása csökkenti a vastagbélrák kialakulásának veszélyét – állítják kutatók. A szakértők 180 olyan beteget vizsgáltak, akiknek a vastagbeléből polipot, jóindulatú elváltozást távolítottak el. A résztvevők egy részének naponta zöldtea-kivonatos étrend-kiegészítőt adtak, ez kb. 9 csésze teának felelt meg, a többiek pedig nem kaptak ilyet.

A szakértők 180 olyan pácienst vettek górcső alá, akiknek a vastagbeléből polipot – jóindulatú elváltozást – távolítottak el. A polip akár rákmegelőző állapot is lehet.

A résztvevők egy részének napi rendszerességgel zöldtea-kivonatos étrendkiegészítőt adagoltak, aminek dózisa nagyjából kilenc csésze teának felelt meg, a többiek pedig nem kaptak ilyet. Az eredmények alapján úgy vélik a tudósok, hogy a zöldtea-kivonat segít megelőzni az elváltozások kialakulását.

Az összefüggésre nem először sikerült rávilágítani, hiszen a japán Gifu Egyetem korábbi kutatása alapján a napi tíz csésze zöld teának megfelelő kivonatot fogyasztó pácienseknél csak 15 százalékos volt a polip kiújulási aránya, míg a többieknél 31 százalékos.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Zöld tea a házi szépségápolásban