Gyömbér: nem csak megfázásnál segít

A gyömbér népszerű a konyhában, fűszeres aromája sok ételhez illik. Ez a testes gumó azonban egyre nagyobb figyelmet kap az orvostudományban is. Számos egészségügyi probléma esetén hasznos, beleértve az izomfájdalmat vagy az utazási betegséget is. Sokan használják a gyömbért megfázás ellen, mert állítólag stimuláló hatással van az immunrendszerre.

A gyömbér gazdag illóolajokban és csípős anyagokban, ginerolban és shogaolban. Ha a gumót hosszabb ideig tárolják, az enyhébb gingerolok átalakulnak erős shogaolokká. A friss gyömbér a legenyhébb ízű. Természetesen vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, például:

  • C-vitamint
  • magnéziumot
  • káliumot
  • kalciumot
  • vasat

Az almához hasonlóan számos értékes összetevője közvetlenül a héj alatt található, ezért a gumót a lehető legvékonyabban kell meghámozni.

Megfázás megelőzése és kezelése

Összetevőinek köszönhetően a gyömbért gyakran használják a megfázás megelőzésére és kezelésére, valamint az immunrendszer erősítésére. Gyulladáscsökkentő hatása is van. Eddig tudományosan még nem igazolták, hogy a megfázás valóban megelőzhető-e gyömbérrel. Úgy gondolják azonban, hogy a gyömbér hatóanyagai belülről felmelegítik a testet és serkentik a vérkeringést. Ez megnehezíti a kórokozók elszaporodását a nyálkahártyákban.

A gyömbér csökkenti a fájdalmat

A gyömbérnek fájdalomcsillapító hatása is van. Ez valószínűleg annak a ténynek köszönhető, hogy a benne található gingerolok szerkezete hasonló a szalicilsavhoz (ASA), képes arra, hogy gátolja ugyanazokat az enzimeket, mint az aszpirin. A kezdeti tudományos tanulmányok ezt megerősítik.

A gyömbérkivonatokat többek között izomfájdalom és reuma kezelésére használják, állítólag különösen hatékony izomfájdalom esetén. Kínában a gyömbért migrén kezelésére is használják.

Segít az emésztési zavarok kezelésében

Azok, akik gyakran szenvednek emésztési zavaroktól (puffadás vagy székrekedés), használhatnak ellene gyömbért. A benne lévő anyagok nemcsak a fájdalmat enyhítik, hanem képesek a lázadó gyomor megnyugtatására is. Például a gingerolok és shogaolok fokozzák az epetermelést, és ez által felgyorsítják a zsír emésztését. Ezért különösen ajánlott a gyömbér egy zsíros étkezés után. Ha nincs étvágya, egy csésze gyömbértea fogyasztása hasznosnak bizonyulhat.

Utazási betegség esetén

A gyömbért nemcsak emésztési problémákra ajánlják, hanem hasznos utazási betegség esetén is. Hatóanyagai enyhítik az émelygést és megnyugtatják a gyomrot. Fogyasztása különösen hatékony repülővel, autóval vagy vonattal való utazáskor, de eddig kevésbé bizonyult hatékonynak a hajón jelentkező hányingernél. Bár sok tengerész esküszik a nyugtató hatásra, tudományosan ezt még nem erősítették meg.

Általánosan érvényes, hogy hosszabb utazás esetén négyóránként 1 darabka gyömbért érdemes megenni.

Gyömbér a terhesség alatt

Vitatott kérdés, hogy gyömbért tartalmazó ételt és italt kell-e fogyasztani terhesség alatt. Egy csésze gyömbérvíz vagy gyömbértea állítólag hatékony gyógyszer a terhesség idején fellépő hányingerre. A biztonság kedvéért nem szabad nagyobb mennyiségeket fogyasztani, mivel korai összehúzódások léphetnek fel. A legjobb, ha erről a kérdésről egyedileg konzultál az orvossal.

Fogyás gyömbérrel

A gyömbér fokozza az anyagcserét, ezért állítólag megkönnyíti a fogyást. Ezt a feltételezést azonban tudományosan még nem bizonyították. De nem számít, hogy valóban segít-e a fogyásban vagy sem: a gumó határozottan egészséges. Használjon nyugodtan gyömbért az étel ízesítéséhez, vagy készítsen egy csésze finom gyömbérteát citrommal. Ha emellett a súlya is csökken, annál jobb!

Gyömbértea recept

Megfázáskor mindig tanácsos sokat inni. A friss gyömbértea különösen hatékony, mivel a gyömbér állítólag immunstimuláló és fertőtlenítő hatású. A gyömbértea készítése:

  • Tegyen két evőkanál frissen reszelt gyömbért egy edénybe.
  • Adjon hozzá egy liter vizet, és forralja a folyadékot tíz percig.
  • Ezután szűrje le a teát, és ízesítse mézzel vagy citromlével.

Gyömbérvíz készítése

A gyömbérteával szemben a gyömbérvíz készítésekor a gyömbért nem főzzük, hanem csak forró vizet öntünk rá.

  • Reszeljen apróra négy szelet gyömbért, és öntsön rá forró vizet.
  • Ezután hagyja állni lefedve 10 percig.

A gyömbérvíz egyaránt ajánlott már meglévő megfázás esetén, valamint megelőzésre.

Sárgarépás és gyömbérleves

A gyömbér népszerű fűszer főzéshez is, jellegzetes íze számos ételt tehet finomabbá. Próbálja ki a sárgarépa-gyömbérlevest.

A következő hozzávalók szükségesek:

  • 700 g sárgarépa
  • 70 g gyömbér
  • 1 alma
  • 1 vöröshagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 l csirkehúsleves
  • 1 csepp citromlé
  • 1 evőkanál currypor
  • 1 csipet cayenne bors

Elkészítés:

Hámozza meg a répát, vöröshagymát, az almát, a gyömbért, és vágja kockára. Tegye a vajat serpenyőbe, és dinsztelje meg benne a hagymát. Keverje bele a curryt, majd adja hozzá a répát és a gyömbért. Pirítsa össze az egészet, és locsolja meg csirkelevessel. Adja hozzá az almát, és főzze a levest legalább 30 percig. Pürésítse a kész levest, és ízesítse sóval, cayenne borssal és citromlével

Nem csak a sárgarépás gyömbérleves hozza ki csodálatosan a gumó ízét, hanem a gyömbér népszerű összetevője a sütőtöklevesnek vagy a gyömbéres-kókuszos levesnek is.

Ki mondjon le a gyömbérről?

A terhes nők mellett másoknak is kerülniük kell a gyömbér evését, például az érzékeny gyomrúaknak, mivel a gyömbér fogyasztása növeli a gyomorsav termelését, de az epekövesek számára sem ajánlott.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a gyömbérről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Segít-e a fogyásban a gyömbér?