Alma reggel, délben, este

Lé, must, sütemény – valószínűleg ezek az almából készült legismertebb termékek, de persze még sok más finomság is készíthető almából. Igen nagy a tápértéke, sok ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, a gyümölcssavainak köszönhetően pedig a „természet fogkeféjének” tekinthető. Az almaevők állítólag kevésbé szenvednek hörgő- és tüdőbetegségekben.

Egy átlagos méretű almában és a héjában több mint 30 vitamin és nyomelem, 100-180 mg kálium és sok más értékes ásványi anyag, például foszfor, kalcium, magnézium vagy vas van, 85%-a víz, így csak kb. 60 kalóriát tartalmaz. Jó a fogak és a belek számára, a szőlő- és gyümölcscukor gyors energiát biztosít.

Magas a tápértéke

„Naponta egy alma…„ ismerjük a mondást. A sok vitamin és ásványi anyag mellett az alma fontos összetevője a pektin, amely csökkenti a koleszterinszintet, megköti és kiüríti a szennyező anyagokat. A tudományos kutatások azt is bizonyítják, hogy az almaevők kevésbé szenvednek hörgő- és tüdőbetegségekben. Ezt az almában található másodlagos növényi anyagoknak, az úgynevezett catechineknek tulajdonítják. A gyümölcsben található flavonoidok és karotinoidok valószínűleg csökkentik a rák kockázatát, és antioxidáns hatásúak.

Az alma vitaminjainak 70%-a a héjában vagy közvetlenül az alatt található. Aki meghámozza az almát, elveszíti a vitaminokat is. A héj ráadásul gazdag vasban, magnéziumban, telítetlen zsírokban és bioaktív anyagokban is. Fajtától függően a héjban 5-35 mg C-vitamin van. Még az alma a magháza is értékes: jódot tartalmaz.

Az alma erősen permetezett gyümölcs

Itt közmondásosan savanyú almába harapunk. A gombás betegségek és a paraziták ellen az almafát erősen és többször kell permetezni. A biztos hozam érdekében a gyümölcstermesztőknek csak a vegyi eszközök maradnak, de a maradékanyagnak a megadott határértékek alatt kell maradnia.

A vízzel való egyszerű mosással és átdörzsöléssel a környezeti szennyező anyagok lerakódásának nagy része, valamint a kártevők és a betegségek elleni küzdelem maradványai könnyen eltávolíthatók.

Bio alma

Aki biztosra akar menni, válasszon bio almát. Az ökológiai gazdálkodásban a szintetikus növényvédő szerek használata tilos. A gombás betegségeket csak lemosható réz- és kénkészítményekkel szabad leküzdeni.

Az alma régi házi szer

Az alma hagyományos házi szer a különféle betegségek kezelésére. A következő esetekben használják:

  • hasmenés esetén, ha a héjával együtt reszelt almát eszünk.
  • az almaecet enyhíti a torok és a garat gyulladását, ha egy pohár meleg vizet, benne 1 evőkanál mézzel és 1 teáskanál almaecettel kortyolgatva isszuk.
  • segít rekedtség esetén, ha egy reszelt almát mézzel eszünk.
  • egy alma lefekvés előtt segít megakadályozni az alvászavart.
  • egy alma reggel segít a felébredésben.
  • terhességi rosszullét esetén reggelenként felkelés előtt egy alma megevése segít.
  • aki ideges, készítsen magának almateát: egy hámozatlan, felszeletelt almát öntsünk fel 1 liter forró vízzel és hagyjuk 2 óra hosszáig állni.
  • a tiszta és finom bőr érdekében érdemes kipróbálnia az almamaszkot: a hámozott almát reszeljük le, és kevés mézzel keverjük össze, hagyjuk a keveréket 20 percig az arcunkon, majd óvatosan mossuk le.
  • az alma tisztítja a fogakat: az almában lévő gyümölcssav és az alma rostja erős tisztító hatást gyakorol a fogakra, ezért erre hasonlóan alkalmas, mint a rágógumi.

Almás receptek reggel, délben, este

A nap igazán jól kezdődik egy saját készítésű müzlivel: áztasson be zabpelyhet egy éjszakán át háromszor akkora mennyiségű vízben. Reggel adjon hozzá reszelt almát, egy kevés citromlét, mézet, tejet, és reszeljen rá diót.

Délben édesköményes, almás rizottót fogyaszthat. Négy finomra szeletelt édesköményt és egy hagymát pirítson meg olívaolajban. Három reszelt alma, só és bors hozzáadása után főzze tíz percig. Tálalás előtt adjon hozzá főtt rizst és szórja meg parmezán sajttal.

Igazi finomság a kecskesajt almán: keverjünk ki 50 g vajat tojássárgájával, amíg krémes nem lesz, adjunk hozzá egy evőkanál pörkölt és apróra vágott fenyőmagot, zsemlemorzsát, sót és fehér borsot. Két kecskesajtot vágjunk ketté és vonjuk be vele a masszát, majd néhány percig 250 fokos hőmérsékleten süssük aranysárgára. Habosítsunk fel egy serpenyőben 20 g vajat és fél teáskanál mézet, tegyünk bele egy nagy, szeletekre vágott almát, és öntsük le egy teáskanálnyi almaecettel. A gyümölcsöt pároljuk üvegesre és helyezzük tányérra. Tegyük rá a meleg sajtdarabokat, a tetejét pörkölt fenyőmaggal és friss fűszernövényekkel díszíthetjük.

A tévézéshez este fogyaszthat szárított almakarikákat. Almavágóval távolítsa el a szárat és a magházat, és vágja az almát vékony szeletekre. Szárításhoz a szeleteket ráfűzheti egy zsinórra és felfüggesztheti például a fűtés fölé. Aki sütőben szárítja az almaszeleteket – kb. 50 fokon, légkeveréssel – hagyja nyitva a sütő ajtaját. A legjobb azonban a szárító készülék. Akkor van kész a ropogtatni való, ha bőrszerű állagú lesz. A szárított gyümölcsöt sötét helyen, szorosan záródó üvegekben tároljuk.

Az este fogyasztott alma elősegíti az alvási rendellenességek megakadályozását. Vannak olyanok, akikre a C-vitamin stimulánsként hat, ők ne egyenek almát este. Mindenki más számára az alma ugyanolyan egészséges esténként, mint a napközben.

Alma ajándékba

A rizs, sajt, hús vagy hal rafinált fűszere egy alma chutney (csatni): 1 kg almát reszeljen durvára, vágjon kockákra hét paradicsomot és egy vöröshagymát. Vágjon apróra négy evőkanál kandírozott gyömbért, és mozsárban törjön apróra két szegfűszeget és három szárított chilit. Adjon hozzá 200 g mazsolát, 60 dkg cukrot, 0,5 l almaecetet és két evőkanál sót. Az elkevert összetevőket felforralás után körülbelül 1,5 órán keresztül lassú tűzön főzzük. A zselésedő alma chutney-t töltse forrón üvegekbe, amelyeket ezután szorosan lezár.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Almalé és társai