Erősítsük télen a veséket és a húgyhólyagot

Vízkeresztkor a karácsonyfa lebontásával élesen tört rám a gyermekkori telek emléke. A hóesést nemcsak meghitt szépségéért vártuk, hanem a hógolyózás, közös szánkózás, jégen csúszkálás öröméért is. Önfeledt kikapcsolódás, és főként vidámság jellemezte ezt az időszakot, amiben a felnőttek is részt vettek. Németh Imréné Éva fitoterapeuta természetgyógyász írása.

„Egy szívből jövő nevetés erősíti az immunrendszer azon képességét, hogy szembeszálljon a fertőzésekkel.”
(Elizabeth Taylor)

Bizony, gyerekként fáradhatatlanul mozogtunk, és sötétedés után otthon, a kályha melegénél szárítgattuk téli bakancsunkat, átnedvesedett sapkánkat és vizes kesztyűinket. Szüleim forró akácmézes, szegfűszeges hársvirág teával, majd könnyű vacsorával láttak el esténként, aztán már az alvással sem volt semmilyen gond.

Most január van és mégis hetek óta – télen szokatlanul – meleg az idő. A sombokor és a japán birs is rügyezik, a százszorszépek virágzanak és a hóvirág is úgy döntött, hogy kidugja fehér szirmait a zöldellő kertben. Furcsa látvány, de egyre inkább ez az állapot jellemzi a természetet. Reggelente nehéz eldönteni, hogy milyen évszaknak megfelelően öltözzünk fel, időnként ránk melegszik a télikabát, levenni viszont nem tanácsos.

Depresszió és félelem lehet úrrá rajtunk, ha nem vagyunk egyensúlyban

A naptárt figyelve és az évszázados hagyományok szerint télen, ezen időszakban a vizeletkiválasztó szerveket, a hólyagot és veséinket kell óvnunk, megerősítenünk. A hagyományos kínai orvoslás és a népgyógyászati tradíció is úgy tartja, hogy maga az ember is a természet része, annak hatásai alatt éljük életünket. Ennek alapján nem csupán az említett szerveinkkel, hanem az velük kapcsolatos érzelmi szálakkal is jó, ha törődünk.

Az érintett szervekhez (vagyis a vizeletkiválasztó rendszerhez, a hólyaghoz és a veséinkhez) a nyomott hangulat, a depresszióba hajló érzések, a komorság és a félelem kapcsolódik, ha nincsenek egyensúlyban. Megelőzhetjük ezeket a bajokat mind fizikai, mind lelki értelemben, ha óvjuk, erősítjük ebben az időszakban az érintett szerveket és a lelki egészségünket.

Gyógynövények: sokféle módon segíthet a nyírfatea

Megelőzésre a nyírfalevélből (Betula pendula) készült teát javaslom, amit ízlésünknek, étrendünknek megfelelően fogyaszthatunk. Segíti az enyhe felfázás tüneteinek megszüntetését, még a borzongással járó kisebb lázat is csillapítja. Vizelethajtó, emellett segíthet a téli időszakban gyakori reumatikus és köszvényes panaszok esetében is enyhe tisztító-salaktalanító hatásával, így a szervezet számára megkönnyebbülést hozhat. Illóolajai, gyanta és ásványi anyagok, flavonoidok, szerves savak (aszkorbin stb.) és cserzőanyagok adják a nyírfalevél gyógyító hatóanyagait.

A nyírfatea elkészítése egyszerű, de fontos a szabályok betartása.
1 csapott evőkanál nyírfalevelet 2 dl forró vízzel leforrázunk. Lefedve 15 percig ázni hagyjuk, hogy minél több hatóanyag kioldódjon. Leszűrjük és naponta 3 alkalommal isszuk ezt a mennyiséget. A teát egy napra előre is el tudjuk készíteni, de három alkalomra elosztva fogyasszuk, ne egyszerre. Ízesíthetjük citrommal és mézzel is, egyéni ízlés szerint, de önmagában a legjobb.

A tőzegáfonya és a fehér árvacsalán gyógyhatásai

Húgyúti fertőzések, visszatérő, makacs felfázások természetes ellenszere a tőzegáfonya. A már kialakult fertőzésre is kiváló, növényi hatóanyagai antibakteriális hatásúak, így meggátolják a kórokozók megtapadását a húgyhólyagban, a húgyutakban. További előnye, hogy magas a C-vitamin tartalma, elősegíti a gyulladásos folyamatok gyógyulását. Fertőzés esetén fájdalmat csillapít, az égő érzést enyhíti, a baktériumokat felszámolja, ezzel kizárva a súlyosbodás lehetőségét. A tőzegáfonya levének fogyasztása – a megfelelő hígításban – a megelőzést erősíti. Naponta igyuk az előírt formában, és tartsuk be az előírt adagolást, valamint a kúra időtartamát is.

A fehér árvacsalán (Lamium album) teája jót tesz a húgyhólyag és a prosztata gyulladásainak, mert görcsoldó, gyulladásgátló, vizelethajtó, vérzéscsillapító és sebgyógyító stb. Teáját forrázással készítjük, hasonlóan a nyírfateához (lásd fentebb), de evés előtt kb. 15-20 perccel fogyasszuk, naponta 3 alkalommal.

Gyógynövények: az aranyvesszőre és a királydinnyére is számíthatunk

Közönséges aranyvessző (Solidago virgaurea) – Szaponinokat, rutint, cseranyagot tartalmaz, növeli a vizelet mennyiségét, vizelethajtó, elősegíti a húgysav kiürülését. Magas vérnyomás, vese-, hólyag-, húgyúti fertőzések, epe- és májbántalmak, reumás és ízületi fájdalmak, gyulladás megbetegedések és görcsök ellen is bizonyítottan hatásos. Az egyik legjobb vese- és hólyagtisztító gyógynövény. Segít a férfi nemi szervek (prosztata, herék) regenerálásában is.

Az egyik különleges téli tea a királydinnye (Tribulus terrestris) tea, amelyet éppen ilyenkor a legalkalmasabb fogyasztani. Erősíti a veséket, a hólyagot és azok gyulladásos folyamatait is gátolja. Vizelethajtó, fájdalomcsillapító, sőt a veseköveket is képes megbontani. A szervezet vízháztartására jótékony hatású, csökkenti a koleszterinszintet, fokozza a zsíranyagcserét, a szív- és érrendszeri problémákra, magas vérnyomásra, vesebántalmakra és húgyhólyag-problémákra is javasolt. Alkalmas erősítőszer a nemzőszervek számára, afrodiziákum, fiatalító hatású ital mindkét nem esetében. Körültekintéssel használjuk és tartsuk be az előírásokat!

Okos étrend, fertőtlenítő mosás, az elalvás támogatása

Étrendünkkel is hozzájárulhatunk a húgyúti fertőzések megelőzéséhez és vesénk energiáinak erősítéséhez. A petrezselyemzöld fogyasztásának hagyománya van hazánkban, a gyökere nélkül pedig elképzelhetetlen a húsleves, a gulyásleves, a bab- és a borsóleves. Rizses ételekhez, mártásokhoz, vadas szószhoz, burgonyás ételhez akár naponta hozzátehetjük az apróra vágott petrezselyemzöldet, vagy a gyökerét. Kitűnő vitamin- (A-, C-, E-,) és ásványi anyag forrás, vashiányos vérszegénység esetén is sokat jelenthet. Vizelethajtó tulajdonsága miatt hasznos lenne beilleszteni a hólyaggyulladás esetére kialakított étrendünkbe.

Gondoljunk családtagjainkra, hogy ne adjuk tovább a fertőzést, ha már velünk megtörtént a baj. A fehérneműnkre és azonkívül arra a ruhaneműre is figyeljünk, amivel személyesen érintkezünk: törülközők, hálóruhák, ágynemű stb., amiket elkülönítve tanácsos használni, ám ilyenkor erre még inkább figyeljünk oda.

A fehérneműnk mosása során a mosógép öblítő tartályába, az öblítő szerhez minden mosás alkalmával 1-2 csepp grépfrútmag-olajat, és kb. 3-5 csepp levendula illóolajat (bármely más illatú illóolaj is lehet, mert fertőtlenít), valamint egy evőkanál 20%-os ételecetet tegyünk. A mosott ruhák illatosak és valóban tiszták lesznek. Érdemes magasabb hőfokon mosni, ha azt a textília anyaga lehetővé teszi.

Az esti elalvás elősegítésére bátran vegyünk levendulás fürdőt, ami nem csupán felmelegít, hanem oldja a feszültségünket. Igyunk citromfüves gyógyteát és valamilyen kellemes olvasnivalóval, kedvenc zenénk hallgatásával térjünk nyugovóra. Ne hagyjuk, hogy a külső körülmények irányítsák életünket. Kapcsoljuk ki a telefonunkat, és tudatosan, csak jóleső foglalatosságokkal készüljünk az elalváshoz.

Levendulás lazító gyógyfürdő
Egy vászonzacskóba 5 dkg levendulát, 2 dkg citromfüvet tegyünk, majd erre engedjünk egy kád vizet. Akinek rendezett a vérnyomása, tehet hozzá 2-3 kanál tengeri sót is, és 20-25 percig pihenjen a gyógynövényes vízben (a melegvizet folyamatosan pótoljuk).
A fürdőt követő citromfüves gyógyteakeverék nyugodt éjszakai álmot hozhat.

Elalvást segítő gyógytea
A bevált recept a következő:

  • Citromfű (Melissa off.) 1 rész
  • Levendulavirág (Levandula off.) 2 rész
  • Bazsalikom (Ocimum basilicum) 1 rész
  • Cickafark (Achillea millefolium) 2 rész

Elkészítése:
A gyógynövényeket keverjük össze. A keverékből vegyünk ki 1 csapott evőkanállal, 2 dl forró vízzel öntsük le, lefedve 10 percig áztassuk, szűrést követően lassú kortyokban fogyasszuk el az elalvás előtti órákban.

Fűszeres gyömbérteával melegítsük fel magunkat

A tél még tart. Ami a szélsőségeket illeti, egy népi megfigyelés jól példázza azt, hogy bármi megtörténhet. „Nem eszi meg a kutya a telet!”, vagyis akár hó is eshet még a télen. Ezért egy olyan teát javaslok elkészíteni, ami felmelegít bennünket, ha átfáztunk.

Fűszeres gyömbértea
Hozzávalók:

  • 50 g gyömbér (reszeljünk le, vagy vágjuk vékony darabokra)
  • 7-8 szem szegfűszeg
  • 1-2 rúd fahéj
  • 3-4 szem szegfűbors
  • 3-4 szem rózsabors (hiányában feketebors)
  • 2-3 kanál akácméz vagy hársméz, zsályaméz
  • 1 csipet só
  • Citrom és narancs

Elkészítése:
1 liter forrásban lévő vízbe tegyük a gyömbért és a felsorolt fűszereket meg egy csipetnyi sót. Takaréklángon 10 percig főzzük, majd leszűrjük. Még melegen hozzáadunk 2-3 evőkanál mézet (diétázóknál elhagyható) és 1/2 citrom, 1 narancs levét is belecsavarjuk. Elkeverjük és 2-3 részre osztva a nap folyamán elfogyasztjuk.

Keressük a lehetőségeket az élet örömeinek megtapasztalására, hiszen életünk egészére kaptuk az energiákat, s okosan, mértékletesen kell gazdálkodnunk velük.

Testi, lelki egyensúlyvesztésünk gyakran stresszes életmódunk, figyelmetlenségünk következménye. Felelősségünk van abban – mind embertársaink, mind családtagjaink irányában –, hogy ne szembesüljünk azokkal a problémákkal, amelyeket egy kis odafigyeléssel valószínűleg elkerülhettünk volna.

Ez lehetne akár afféle újévi fogadalom is.
Jó egészséget!

Németh Imréné Éva
fitoterapeuta természetgyógyász, Energy Belváros klubvezető
Tel.: +36 (20) 974 2394
E-mail: nemeva54@gmail.com
Tanácsadás

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Gyógyborok, a szív és a keringés támogatása

Ajánljuk még a Gyógynövénykeresőnk használatát.