Hirdetés

 

Hirdetés

 

Az amalgám több tucatnyi káros hatása

Több száz közlemény és kísérleti eredmény alapján alább ismertetjük az amalgámnak az élő szervezetre gyakorolt hatásait. Tény, hogy a benne lévő higany minden porcikánkhoz eljut, számos betegséget okoz, és a sejtek, sőt a molekulák szintjén is károsít bennünket.

Kanadai vizsgálatok mutatták ki először radioaktívan jelzett higannyal, hogy a felvett higany az egész testben raktározódik, nemcsak a vesében, a májban, az agyvelőben, hanem fokozottan az endokrin mirigyekben, csontokban, az emésztőtraktus minden szakaszában jelen van. Tudjuk, hogy sejtes immunrendszerünk több mint 80%-a belekben található. Éppen itt, a táplálék feldolgozásának helyszínén, ahol az anyagcsere a legaktívabb, antitestek és immunsejtek képződési helyén raktározódik a toxikus nehézfém, minden lehetséges következményével együtt.

Konkrét vizsgálati eredmények

Ezek a következők:

 • a száj és a bélflóra károsodása
 • a bél nyálkahártyájának károsodása, felszívódási zavarok
 • a bélnyálkahártya alatt fekvő, az immunválaszért felelős szövetek károsodása
 • az emésztőenzimek gátolt működése
 • az inzulin mennyiségének csökkenése
 • a laza rostos kötőszövet proteoglikánjaihoz kapcsolódva a méregtelenítés elégtelensége
 • a nehézfémek együttesen károsítják a központi és a perifériás idegrendszert, emiatt a bélmozgás zavarait idézik elő
 • a szervezet túlérzékenysége megnő a saját nem patogén bélbaktériumok endotoxinjaira, így növekszikaz allergiás hajlam
 • a Candida gomba elszaporodását segíti; a Candida képes a higanyt megkötni, így paradox módon csökkenti a szervezet nehézfém-terheltségét
 • a genetikusan fogékony szövetek, szervek működését rontva elősegíti rosszindulatú folyamatok kialakulását
 • a bélsejtek alapanyagcseréjének akadályozásával jó és rosszindulatú elfajulásokhoz vezet

Vizsgálatok bizonyítják, hogy egészségünk záloga az egészséges bélflóra és a jól működő béltraktushoz kapcsolódó immunrendszer. Már nagy gyógyító elődünk, Hippokratész is utal rá, hogy „a halál a belekben lakozik”.

A sejtműködést rontó hatások, szelén- és cinkhiány

Ha a fenti lista valakinek még kevés volna, álljon itt az amalgám néhány további molekuláris hatása, amellyel közvetlenül a sejtjeink működését rontja.

Szelénhiány alakul ki, és a szabadgyök-képződés fokozódik. A szabad gyökök olyan molekulák, amelyeknek a külső elektrongyűrűben egy páratlan, tehát szabad elektronjuk van. Ezek oxidációs folyamataikkal „rozsdásítják” a szervezetet. Ellenük véd a C-vitamin, az E-vitamin, az A-vitamin és a szelén.

A szelén az immunrendszert is erősíti. Mivel Közép-Európa szelénben hiányos területnek számít, és a szelénellátás a táplálékkal nem vagy alig biztosítható, nagyon fontos lenne, hogy a fogorvos ne terhelje betegét további nehézfémekkel. Magyarország kifejezetten szelénhiányos terület, nagyon fontos ennek az elemnek a pótlása élelmiszerekkel (a tenger gyümölcsei, tejtermékek, tojás, gabonafélék) vagy étrend-kiegészítő tablettával (Selenor, Bioszelenium 50 stb.)

A fokhagyma szeléngyűjtő képessége jelentős. Az E-vitamin és a szelén egymás hatásait fokozzák (szinergizmus). Megfelelő szelénellátottság mellett a meglévő és bevitt higanyatomok kötődhetnek a szelénhez, így nem alakulhatnak ki higany-ezüst mérgező vegyületek.


Cinkhiány. A cink életfontosságú a nukleinsavak felépítéséhez, és fontos szerepet játszik a fehérjék anyagcseréjében, felépítésében. A cink kb. 70-féle enzimatikus folyamatban vesz részt. A rézzel kölcsönhatásban, hatása van a szervezet oxigénfelvételére. A cinkhiány rontja az íz- és szagérzékelést. Lassul a növekedés, a fejlődés, gyerekeknél a herék fejlődése károsodik. A táplálékban, elsősorban a csírákban, répafélékben, tejtermékekben, bizonyos sajtokban, csirkemájban, tojásban, a tenger gyümölcseiben jelentős a cink előfordulása. Az inzulinszintézis folyamatának egyik fontos összetevője a cink.

Cinktartalmú enzimek nemcsak az immunrendszer funkciójáért felelősek, hanem a DNS szintézisért is.

A hibás DNS szintézisből hibásan továbbadott örökítő anyag következik. Ennek alapján nem nehéz belátni, hogy a higany-ezüst által okozott terheltség miként vezethet rákos sejtek kialakulásához, illetve az ivarsejtek károsodásához, ezzel pedig az egész civilizált emberiség genetikai károsodásához.

További bűnlista

De még ezzel sincs vége. Mit róhatunk még fel az amalgámnak?

 • Az amalgám patogén immunkomplexek képződését segíti. A higany potenciális allergén. Hapténként viselkedik, tehát kapcsolódik fehérjekomplexekkel, és a célszervben válik antigénné. Autoallergiás folyamatokban való részvétele, mint amilyen pl. a pikkelysömör (psoriasis) kialakulása, jelentős lehet.
 • A szájban galvánelem hatást fejt ki, ezáltal elektromosan ingerli a nyálkahártyát, a meridiánoknál zavaró mezőként viselkedik.
 • Az amalgám korrózió során felszabaduló fémionok bejutnak a nyálkahártya rétegei közé, és helyi irritációt, tetoválást okoznak a nyálkahártyán.
 • Embriótoxicitás. Az anyai vérben lévő higanytartalmat a magzatvízbe történő kiválasztással összehasonlítva megállapítható, hogy higany-ezüst raktározódik a magzati szövetekben. Az anorganikus higanyt nemcsak a magzatvízben, hanem a vérben és az anyatejben is kimutatták.
 • A vese funkciózavarát is okozhatja.
 • Egyértelműen neurotoxikus hatású, a depresszió a higany kivezetése után megszűnhet.
 • Immunkompetens sejtek, az úgynevezett killer sejtek gátlása révén a tumorképződési hajlam megnő. A killer sejtek ugyanis likvidálják a képződő elfajult sejteket.
 • Növeli az allergiás hajlamot.

Dr. Gergely Ákos
fogorvos

Biológiai fogászat, elektroakupunktúra, homeopátia: 1123 Bp., Kékgolyó u. 15/b. Tel.: (1) 355-4618. E-mail: drgergelyakos@freemail.hu

(Folytatjuk)

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Zöld élelmiszerek szerepe a fogyókúrában

Hirdetés

 

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés