Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Az amalgám több tucatnyi káros hatása

Több száz közlemény és kísérleti eredmény alapján alább ismertetjük az amalgámnak az élő szervezetre gyakorolt hatásait. Tény, hogy a benne lévő higany minden porcikánkhoz eljut, számos betegséget okoz, és a sejtek, sőt a molekulák szintjén is károsít bennünket.

Kanadai vizsgálatok mutatták ki először radioaktívan jelzett higannyal, hogy a felvett higany az egész testben raktározódik, nemcsak a vesében, a májban, az agyvelőben, hanem fokozottan az endokrin mirigyekben, csontokban, az emésztőtraktus minden szakaszában jelen van. Tudjuk, hogy sejtes immunrendszerünk több mint 80%-a belekben található. Éppen itt, a táplálék feldolgozásának helyszínén, ahol az anyagcsere a legaktívabb, antitestek és immunsejtek képződési helyén raktározódik a toxikus nehézfém, minden lehetséges következményével együtt.

Konkrét vizsgálati eredmények

Ezek a következők:

 • a száj és a bélflóra károsodása
 • a bél nyálkahártyájának károsodása, felszívódási zavarok
 • a bélnyálkahártya alatt fekvő, az immunválaszért felelős szövetek károsodása
 • az emésztőenzimek gátolt működése
 • az inzulin mennyiségének csökkenése
 • a laza rostos kötőszövet proteoglikánjaihoz kapcsolódva a méregtelenítés elégtelensége
 • a nehézfémek együttesen károsítják a központi és a perifériás idegrendszert, emiatt a bélmozgás zavarait idézik elő
 • a szervezet túlérzékenysége megnő a saját nem patogén bélbaktériumok endotoxinjaira, így növekszikaz allergiás hajlam
 • a Candida gomba elszaporodását segíti; a Candida képes a higanyt megkötni, így paradox módon csökkenti a szervezet nehézfém-terheltségét
 • a genetikusan fogékony szövetek, szervek működését rontva elősegíti rosszindulatú folyamatok kialakulását
 • a bélsejtek alapanyagcseréjének akadályozásával jó és rosszindulatú elfajulásokhoz vezet

Vizsgálatok bizonyítják, hogy egészségünk záloga az egészséges bélflóra és a jól működő béltraktushoz kapcsolódó immunrendszer. Már nagy gyógyító elődünk, Hippokratész is utal rá, hogy „a halál a belekben lakozik”.

A sejtműködést rontó hatások, szelén- és cinkhiány

Ha a fenti lista valakinek még kevés volna, álljon itt az amalgám néhány további molekuláris hatása, amellyel közvetlenül a sejtjeink működését rontja.

Szelénhiány alakul ki, és a szabadgyök-képződés fokozódik. A szabad gyökök olyan molekulák, amelyeknek a külső elektrongyűrűben egy páratlan, tehát szabad elektronjuk van. Ezek oxidációs folyamataikkal „rozsdásítják” a szervezetet. Ellenük véd a C-vitamin, az E-vitamin, az A-vitamin és a szelén.

A szelén az immunrendszert is erősíti. Mivel Közép-Európa szelénben hiányos területnek számít, és a szelénellátás a táplálékkal nem vagy alig biztosítható, nagyon fontos lenne, hogy a fogorvos ne terhelje betegét további nehézfémekkel. Magyarország kifejezetten szelénhiányos terület, nagyon fontos ennek az elemnek a pótlása élelmiszerekkel (a tenger gyümölcsei, tejtermékek, tojás, gabonafélék) vagy étrend-kiegészítő tablettával (Selenor, Bioszelenium 50 stb.)

A fokhagyma szeléngyűjtő képessége jelentős. Az E-vitamin és a szelén egymás hatásait fokozzák (szinergizmus). Megfelelő szelénellátottság mellett a meglévő és bevitt higanyatomok kötődhetnek a szelénhez, így nem alakulhatnak ki higany-ezüst mérgező vegyületek.