Az amalgám több tucatnyi káros hatása

Cinkhiány. A cink életfontosságú a nukleinsavak felépítéséhez, és fontos szerepet játszik a fehérjék anyagcseréjében, felépítésében. A cink kb. 70-féle enzimatikus folyamatban vesz részt. A rézzel kölcsönhatásban, hatása van a szervezet oxigénfelvételére. A cinkhiány rontja az íz- és szagérzékelést. Lassul a növekedés, a fejlődés, gyerekeknél a herék fejlődése károsodik. A táplálékban, elsősorban a csírákban, répafélékben, tejtermékekben, bizonyos sajtokban, csirkemájban, tojásban, a tenger gyümölcseiben jelentős a cink előfordulása. Az inzulinszintézis folyamatának egyik fontos összetevője a cink.

Cinktartalmú enzimek nemcsak az immunrendszer funkciójáért felelősek, hanem a DNS szintézisért is.

A hibás DNS szintézisből hibásan továbbadott örökítő anyag következik. Ennek alapján nem nehéz belátni, hogy a higany-ezüst által okozott terheltség miként vezethet rákos sejtek kialakulásához, illetve az ivarsejtek károsodásához, ezzel pedig az egész civilizált emberiség genetikai károsodásához.

További bűnlista

De még ezzel sincs vége. Mit róhatunk még fel az amalgámnak?

  • Az amalgám patogén immunkomplexek képződését segíti. A higany potenciális allergén. Hapténként viselkedik, tehát kapcsolódik fehérjekomplexekkel, és a célszervben válik antigénné. Autoallergiás folyamatokban való részvétele, mint amilyen pl. a pikkelysömör (psoriasis) kialakulása, jelentős lehet.
  • A szájban galvánelem hatást fejt ki, ezáltal elektromosan ingerli a nyálkahártyát, a meridiánoknál zavaró mezőként viselkedik.
  • Az amalgám korrózió során felszabaduló fémionok bejutnak a nyálkahártya rétegei közé, és helyi irritációt, tetoválást okoznak a nyálkahártyán.
  • Embriótoxicitás. Az anyai vérben lévő higanytartalmat a magzatvízbe történő kiválasztással összehasonlítva megállapítható, hogy higany-ezüst raktározódik a magzati szövetekben. Az anorganikus higanyt nemcsak a magzatvízben, hanem a vérben és az anyatejben is kimutatták.
  • A vese funkciózavarát is okozhatja.
  • Egyértelműen neurotoxikus hatású, a depresszió a higany kivezetése után megszűnhet.
  • Immunkompetens sejtek, az úgynevezett killer sejtek gátlása révén a tumorképződési hajlam megnő. A killer sejtek ugyanis likvidálják a képződő elfajult sejteket.
  • Növeli az allergiás hajlamot.

Dr. Gergely Ákos
fogorvos

Biológiai fogászat, elektroakupunktúra, homeopátia: 1123 Bp., Kékgolyó u. 15/b. Tel.: (1) 355-4618. E-mail: drgergelyakos@freemail.hu

(Folytatjuk)