Tengeri szivacsokkal a rák ellen

Újabb természetes ellenszer a láthatáron? Amerikai kutatók felfedeztek a tengeri szivacsokban egy olyan alkotóelemet, amely megállíthatja a rákos sejtek burjánzását és az áttétek képződését.

Tengeri szivacs
A Natural News hírei szerint a Sanford-Burnham Kutató Központ a tengeri szivacsokban olyan természetes összetevőre bukkant, mely korlátozza a rákos sejtek továbbterjedését. Ez a felfedezés áttörést jelenthet a rákkutatás területén, mivel legtöbbször a rákos gócok továbbterjedése, az áttétek okozzák a betegek halálát. A szivacsokban újonnan felfedezett anyag, a szinkronizált szkeptrin (dubbed sceptrin) gyakorlatilag semmilyen mérgező anyagot nem tartalmaz.

 A hírt az Amerikai Vegyészek Egyesületének (ACS, American Chemical Society) lapja, a Chemical Biology (Biokémia) közölte. Az eredmény dr. Kristiina Vuorinak és dr. Phil S. Barannak, a Scripps Kutató Intézet munkatársainak köszönhető. A kutatók vizsgálták a szkeptrin hatását a rákos sejtek számos fajtájára, többek között gerincvelői tumor-, mellrák- és tüdőráksejtekre is. Az eredmény minden esetben, a rák minden fajtájánál ugyanaz volt: a továbbterjedés megállt. Nagyobb adagok alkalmazása esetén a hatás erősebb volt. Az újabb kísérletek is bizonyították, hogy a szivacsokban talált összetevő egyértelműen megakadályozza a rosszindulatú sejtburjánzást, a sejtek egymáshoz kötődését – amire a rákos sejteknek szükségük lenne ahhoz, hogy a szervezetben elterjedhessenek.

A szkeptinnel kapcsolatos kutatásoknak azért is van nagy jelentőségük, mert jelenleg szinte semmilyen más eszköz nincs a sejtburjánzás, a rák továbbterjedésének megállítására. Az új módszerrel a rákos gócokat el lehetne „vágni” a szervezet többi részétől, és meggátolható lenne, hogy – a véráramba vagy a nyirokrendszerbe kerülve – átterjedjenek a test más részeibe, szöveteibe, szerveibe. A Nemzeti Rákkutató Intézet (National Cancer Institute, NCI) szerint a rákfajták közül leggyakrabban a tüdőrák, a csontvelőrák, az agytumor és a májrák képez áttéteket.

 A szivacsokból kivont anyag újabb természetes gyógymódot kínálna a rákkal szemben. Ezen kívül több más természetes anyagról is felfedezték az utóbbi időben, hogy megállítják a rák egyes fajtáinak terjedését. A mangó gyümölcse például a mellrák és a végbélrák ellen bizonyult hatásosnak, a kurkuma (sárga gyömbér) és a fekete bors, úgy tűnik, nemcsak megállítja a sejtburjánzást, hanem segíthet a rosszindulatú daganatokból való teljes gyógyulásban is.

 (Források: Natural compound in marine sponges could halt cancer metastasis, S. L. Baker: Natural compound in marine sponges could halt cancer metastasis, New study: mango prevents and halts growth of colon and breast cancer cells, Scientists find turmeric and black pepper spices may prevent breast cancer, angolból fordította: G. Á.)