Kalória kontra inzulin

Számos tanulmány kimutatta, hogy a kalória-bevitel korlátozása lassíthatja az öregedést, csökkenti a korral járó krónikus betegségeket és megnöveli az átlagos élettartamot. Ha viszont mélyebbre ásunk, világossá válik, hogy a kalóriacsökkentés előnyét szolgáltató alapvető tényező az inzulinszint csökkentése. A magas inzulinszint ugyanis felgyorsítja az öregedési folyamatot.

Kevesebb cukor, hosszabb élet

Hosszú távon a legtöbb ember számára egészségesebb, ha kevesebbet eszik, de még fontosabb, hogy olyan ételeket és italokat fogyasszunk, melyek nem növelik meg túlságosan az inzulinszintet.

Például a cukor és gabonafélék fogyasztása növeli az inzulinszintünket, és biztos útja az öregedési folyamat meggyorsításának. Kiemelkedő szerepük van ebből a szempontból az italoknak, mivel a szénsavas italokban lévő magas fruktóztartalmú kukoricaszirup az Egyesült Államokban az első számú kalóriaforrás.

Sajnálatos módon sok egészségügyi szakember még mindig figyelmen kívül hagyja az inzulinnak az egészségre gyakorolt alapvető befolyását.

100 évig akarsz élni? Ezt edd!

Érdekes helyzet áll elő. A népszerű étkezési tanácsokkal ellenkezően, a hosszú élet megőrzéséhez elsődleges a keményítő jellegű szénhidrátok kiküszöbölése. Ugyanakkor, az étrend „korlátlan mennyiségben” tartalmaz bizonyos fajta zsírokat és olajakat, például nyers csonthéjasokat és magokat, avokadót, olívabogyót és –olajat.

Azok a résztvevők, akik nem végeztek testmozgást, napi fehérjebevitelüket napi 1 gramm/testsúlykilogrammra korlátozták, míg azok, akik sportoltak, 1,25 gramm/testsúlykilogramm fehérjét fogyaszthattak naponta. Fehérje forrásul halak és tengeri herkentyűk, tojás, tofu, csirke és pulyka, vadhús, puha sajtok szolgáltak. Szénhidrogént kizárólag keményítőt nem tartalmazó, rostos zöldségek – saláta, brokkoli, karfiol, uborka, gomba, hagyma, paprika, csírák, spárga, alga – formájában fogyasztottak.

A legtöbb résztvevő végül 20% (keményítőmentes) szénhidrátot, 20% proteint és 60% zsírt fogyasztott, és ennek eredményeként körülbelül három hónap alatt átlagban 3,5 kg-ot fogyott. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenki számára ez a szénhidrogén/fehérje/zsír arány az ideális. Mindannyian különbözőek vagyunk, és táplálkozási típusunktól függően többre vagy kevesebbre van szükségünk az egyes tápanyagokból.

A lényeg viszont az, hogy a keményítő tartalmú szénhidrátok kiküszöbölése az étrendből minden résztvevő esetében az egészség jelentős mértékű javulásával járt.

(Forrás: Calorie Restriction NOT Key to Increasing Life, Lowering Insulin Level Is, angolból fordította: H.O.)

A téma iránt érdeklődők kérdezzék tanácsadóinkat:
Bátri Mária dietetikus,
Weixl-Várhegyi László életmód- és táplálkozási tanácsadó és terapeuta