A fruktóz okozza a magas vérnyomást? (2.)

Cikkünk első részében a cukorfogyasztás történelmi változását, és ennek egyes betegségek elterjedésére gyakorolt hatását tekintettük át. A második részben az egészségre káros fruktóz fogyasztásával kapcsolatos gondolatokat olvashatják.

A glükóz növeli a fruktóz hatékonyságát

Érdekes módon a glükóz növeli a fruktóz felszívódást. Igya, amikor keverjük a glükózt és a fruktózt, több fruktóz szívódik fel a szervezetünkben, mintha csak fruktózt fogyasztanánk. Ez igen fontos információ, ha oda akarunk figyelni a testsúlyunkra.

Ne feledjük, az asztali cukor pont ez a keverék – fruktóz és glükóz.

A gyümölcs káros?

Ha édességre vágyunk, a legjobb választás egy alma vagy körte. És ha néhány hét cukorszünetet adunk magunknak, meglepődve vesszük majd észre, mennyivel ritkábban vágyunk majd a cukorra. Arra azonban vigyázzunk, hogy a gyümölcsből származó fruktóz bevitelünket napi szinten 15 gramm alatt tartsuk, mivel egész biztosan sok „rejtett” fruktózt fogyasztunk el más élelmiszerekkel is.

Dr. Mercola által javasoltan engedélyezett fruktóz mennyiség

Alapvetően ajánlott a napi teljes fruktózfogyasztást 25 gramm alatt tartani. A legtöbb ember számára azonban okosabb lenne azt mondani, hogy tartsa a gyümöcsből (és édesítőszerekből) származó fruktóz mennyiségét napi 15 gramm alatt, mivel virtuálisan garantált, hogy a „rejtett” fruktózforrásokból bőven kap még a nap folyamán.

15 gramm nem sok – két banán, egyharmad csészényi mazsola vagy két Medjool-datolya.

Mivel az átlagos 3 dl-es dobozos üdítők 40 gramm cukrot tartalmaznak, melynek legalább a fele fruktóz, egyedül ez a doboz üdítő meghaladja a 15 grammot – ráadásul abszolút semmi tápanyagot nem tartalmaz, csak üres kalóriákat.

Mégis, mivel édesítsünk?

A cukor csökkentése étrendünkben komoly kihívás lehet. Végtére is, ugyanolyan szenvedélyről van szó, mint a kokain vagy a cigaretta.

Ha úgy érzi, nem bír meglenni édesítőszer nélkül, íme néhány hasznos tanács:

  • Kerüljön minden mesterséges édesítőszert
  • Kerüljön minden hagyományos agavé és nagy fruktóz tartalmú kukorica szirupot
  • Ha van kedvenc terméke, írjon a gyártójának, és közölje vele, hogy hagyják ki belőle a fruktózt, különben a jövőben nem vásárolja meg. Ezzel a módszerrel már több nagy vállalatnál sikert értünk el.
  • Korlátozzon mindenfajta cukor fogyasztást a lehető legnagyobb mértékben. A boltokban kapható tiszta szőlőcukor (dextróz), amelyre, mérsékelt használat esetén, nem jellemzők a fruktóz káros hatásai. A szaharózhoz képest csak 70%-nyira édes, így azonos édességérzet eléréséhez kicsit többre van belőle szükség, de az egészségünk érdekében ez megéri.
  • Korlátozott mennyiségben használhat nyers mézet is. Bár elég nagy a fruktóz tartalma, de az nem szabad formában van jelen, így kisebb a károsító hatás. Ne feledje azonban, hogy egy teáskanál méz kb. 4 gramm fruktózt tartalmaz, így legyen óvatos, ha tartani akarja a napi 15 grammot.
  • Használjon, mérsékelt mennyiségben, valódi sztíviát (növényi alapú édesítőszer), de kerülje a sztívia alapú édesítőszereket.
  • A testmozgás nagyon hatásos eszköz a fruktóz szinten tartására. Ha fruktózt fogyaszt, legjobb, ha közvetlenül az intenzív testmozgás előtt, közben vagy után teszi, mivel ilyenkor a szervezet igyekszik azt üzemanyagként felhasználni, és nem zsírként eltárolni. Emellett a testedzés növeli az inzulin receptorok érzékenységét, és segít mérsékelni a fruktóz negatív hatásait.
  • Ha magas vérnyomása van, magas a koleszterinje, cukorbeteg vagy túlsúlyos, javasolt minden fajta édesítőszertől való tartózkodás, mivel bármelyik édesítőszer csökkentheti az inzulin érzékenységet.

(Forrás: Startling Research Findings: A Newly Discovered Cause of High Blood Pressure and Obesity? angolból fordította: Harrach Orsolya)