Medvehagyma – a mellőzött kincs

Az Allium ursinum, közismertebb nevén medvehagyma, Földünk egyik legsokoldalúbb növénye. Évezredekig azért fogyasztották az emberek, hogy megőrizzék egészségüket vagy gyógyítsák vele magukat. Jótékony hatásának köszönhetően méltán nyerte vissza a népszerűségét. Medvehagymával főzni nem csak trendi, de nagyszerű üzlet is. Manapság a legtöbb tévés főző show és magazin szinte az egekig magasztalja a medvehagymát jótékony hatásai miatt.

Hol találunk medvehagymát?

MedvehagymaA fokhagyma népszerű mezőgazdasági terménnyé válásával, a medvehagyma vagy vad fokhagyma sokat veszített hírnevéből Napjainkban néhányan már újra felfedezték ezt a remek zöldségfélét. Népies nevei is ismertek: kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sarima, sási-hagyma. Egész Európában megtalálható évelő növény. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát. Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik. Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már látható hajtásai vannak. Tömeges tenyészhelye a Mecsek, ahol legkorábban Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin jelenik meg. Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják.

Sokoldalú gyógynövény

Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért, de enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel együtt fogyasztása nem javasolt, mert a vérzés kockázatát fokozza. Ugyanezért nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és rendszeres fogyasztása a nem szteroid véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára csak orvosi felügyelettell engedhető meg.

Általában a hagymafélék idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása kiemelkedő. Női problémák, illetve nőknél változó kori panaszok esetén segít. A hagymafélék a védikus tanítások szerint radszasztikus ételek, azaz a vágyat, szenvedélyt erősítik, illetve az érzelemtestre hatnak.

A kén- és magnéziumkirály

Kutatásokkal bizonyították, hogy az európai medvehagyma fajták sokkal jobb minőségűek a közönséges fokhagymánál. A fokhagyma, latin nevén Allium sativum, antibakteriális- és vírusölő képességéről közismert. Ezt a benne rejlő kéntartalomnak köszönheti. A medvehagymában négy és félszer magasabb a kéntartalom, mint a fokhagymában. Így könnyű belátni, hogy mennyivel jótékonyabb lehet a hatása szervezetünkre. Hogy mit tehet a kén az egészségünkért? Kordában tartja a koleszterinszintet, megakadályozza a vérrögösödést, vagyis: nagy szerepet játszik az érelmeszesedés, a szívroham és a stroke megelőzésében is. Egyáltalán nem lényegtelen az sem, hogy fogyasztás után a medvehagyma nem okoz kellemetlen szájszagot, ugyanis a benne rejlő kén vegyületek proteinné alakulnak. Ezzel szemben a fokhagymában a kén „szabad” állapotban található, mindannyian ismerjük a fogyasztása utáni kellemetlen leheletet. A medvehagymában az ásványi anyagok is nagyobb mennyiségben találhatók meg, mint a fokhagymában. Gyakran „a magnézium királyaként” emlegetik, ugyanis 1,7 milligramm magnézium található minden egyes medvehagyma levélben. A magnézium jótékony hatásai: többek között csökkenti a stresszt, védi a vérkeringést, különösen a szívet. A magnéziumhiány tünete lehet a lábgörcs, gyomorgörcs és a nyugtalanság.

Mangánnal a csontritkulás ellen

A mangán tizenhétszer nagyobb mennyiségben található meg a medvehagymában, mint a fokhagymában. Így a medvehagyma fogyasztása forradalmian új módja lehet a csontritkulás megelőzésének. A mangán segítségével épül be ugyanis a kalcium a csontokba. Egy texasi tanulmány kimutatta azt a figyelemre méltó tényt, hogy a csontritkulásban szenvedő betegek csontjainak mangánszintje 29 százalékkal alacsonyabb, mint egészséges társaiké. E kutatás bizonyítja a medvehagyma csontritkulásban betöltött preventív szerepét. A szervezet kalcium szintjének növelésével együtt akár a gyógyításában is szerepe lehet. Ezen kívül, a mangán a szénhidrát- és zsíranyagcserében is kulcsfontosságú. Például a cukorbetegek szervezetének bizonyítottan alacsony a mangánszintje.

A tudományos megfigyelések és publikációk alapján, teljesen reálisnak tűnhet az a szándék, hogy az Allium ursinum, azaz a medvehagyma is fontos zöldségféle legyen a különféle betegségek elleni harcban és a betegségek. megelőzésében.

Elkészítése

Nagyon sokféle bántalomra használható. Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest (egy krumpli, hagyma, fokhagyma és tejszín hozzáadásával), illetve a hűtőszekrényben tárolható pestóként (olajjal, parmezán sajttal, sóval és magokkal összeturmixolva), ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. Régi, népi étel (pl. beré) különleges ízhatású változatát adhatja. A jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, így nagyon kellemes aromát ad az ételeknek. További felhasználási lehetőség, ha a spenóthoz hasonlóan készítjük el főzelékként. Rántás nem kell hozzá: enyhén párolva, majd összeturmixolva finom étel.

Frissen a leghatékonyabb és legfinomabb. Eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, valamint a legegyszerűbb ha lezárt nylon zacskóban lefagyasztjuk. Célszerű kis zacskókban lefagyasztani és úgy eltenni, hisz akkor nem kell felengedni mindet. A fagyasztás után a felengedett medvehagyma rostjai szétesnek és sötétedik, valamint némi levet ereszt, azonban még mindig a fagyasztás őrzi meg hatóanyagának nagy többségét.

Recept

Tészta medvehagymával, friss brokkolival, chilivel és szardellával

Az alábbi recept nagyszerű szardella pasztával és brokkolival készül. A brokkoli vagy kel rendkívül erőteljes ízt ad, és kevés citrommal és chilivel és egy kis csípős illatú medvehagymával megbolondítva igazán ízletes étel készíthetünk. Egy rohanós hétköznapra is ajánlható ízletes fogás, mely hidegen, tésztasalátaként is nagyon finom..

Hozzávalók:

200g száraz tészta
1 marék friss medvehagyma levél
2 marék brokkolirózsa
2 evőkanál ajóka, nagyobb darabokra vágva (vegák elhagyhatják)
1/2 citrom leve és reszelt héja
1 evőkanál chili-pehely (vagy ízlés szerint chilipor)
2 evőkanál olívaolaj

A tésztát ne főzzük teljesen puhára (csak olaszosan, al dente), miközben kifő, keverjük össze a medvehagyma leveleket, az ajókát, a chilit és az olajat, kicsit pároljuk meg a brokkolit és amíg még a tészta és a brokkoli is meleg, adjuk hozzá a medvehagymás keveréket egy tálban és keverjük össze alaposan. Tálaljuk nagy tálban, ízlés szerint parmezán sajttal.

(Forrás: Go Wild for Garlic, angolból fordította Hunyadi Edit, Pasta with wild garlic , purple sprouting broccoli , chilli and anchovies, angolból fordította G. Á., Medvehagyma)