Teával és online méréssel a diabétesz ellen

A zöld tea zsírégető hatását már ismerhetjük, újabban a fekete teáról derült ki, hogy az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának az esélyét is csökkenti. És amíg a tea csökkentheti a vércukorszintet, egy új ingyenesen használható telemedicinás rendszer segít a rendszeres mérésben, ellenőrzésben.

Karácsony előtt már beszámoltunk arról, milyen étkezési trükköket lehet bevetni annak érdekében, hogy ne hízzunk az ünnepek alatt. Ebben az összeállításban szó esett arról, hogy A zöld tea – néha túlságosan is jó – anyagcserét javító hatással rendelkezik, mert a koffein és a benne lévő antioxidánsok ezt segítik.

A tea segít a zsírlebontásban

A zöld tea több zsírégető készítmény alapanyaga, többek közt a benne található katekin vegyületek hatása miatt. Ez a teafajta előmozdítja a zsírrétegek lebontását. Ezt a remek hatást a kínai Kobe egyetem munkatársai is alátámasztották, akik kísérleteik eredményeit egy tanulmányban összegezték. Úgy találták, hogy a zöld teán kívül a fekete tea is hatékony a hízás és haspuffadás megelőzésére. A publikáció szerint a fekete tea rendszeres fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, segít egyensúlyban tartani a koleszterin- és a vércukorszintet és az egészségtelen (gyorsételek) ételek káros hatásait is mérsékli. (Megjegyzés: az angol „junk food” kifejezés azokra az egészségtelen ételekre és rágnivalókra vonatkozik, melyek csak üres kalóriát tartalmaznak, tápanyagot nem. Csupa üres szénhidrát, zsír, adalékok keverékei, melyek csak a súlyunkat gyarapítják. Szó szerinti fordításban „szemét étel”, mely találóan fejezi ki, hogy hová való. – a szerk.)

A kísérlet sikeresnek bizonyult egerek esetén. A zöld tea és a fekete tea is segít a zsírok lebontásban. Korábbi vizsgálatok során kiderült, hogy csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, a rák egyes fajtáinak és a Parkinson-kór kialakulásának a kockázatát is. Még számos vizsgálatra van szükség az emberi szervezetre gyakorolt hatásait illetően.

Segít az online elemzés

 Ez azért is fontos fejlesztés, mert Magyarországon minden tizedik ember érintett valamilyen formában a cukorbetegségben, de a felmérések szerint csak minden ötödik ember tudja is ezt magáról. A legtöbb beteg ráadásul nem fordít kellő figyelmet a mérés gyakoriságára, holott kizárólag a vércukorszint napi többszöri ellenőrzése és lejegyzése, rögzítése adhat megbízható támpontot a kezelőorvosoknak a páciensek egészségi állapotának pontos felméréséhez.

Ebben hozhat áttörést egy új, ingyenes, Magyarországon egyedülálló internetes rendszer, a Dcont.hu, amely alkalmas a diabéteszben érintettek vércukorszint-adatainak online rögzítésére. Képes elemezni és többféle, könnyen értelmezhető grafikon és táblázat segítségével megjeleníteni a feltöltött adatokat. A rendszer nagymértékben megkönnyítheti a betegek életét, hiszen használatával a naponta többször mért vércukor-adatok egy elektronikus nyilvántartásba kerülnek, ahonnan a felhasználón kívül az orvos, vagy akár a meghatalmazott gondozó is letöltheti azokat, megteremtve ezzel az orvos és beteg közötti folyamatos kapcsolattartás lehetőségét. Az ingyenes szolgáltatás használatával a beteg biztonságosabban és rendszerezettebben követheti nyomon vércukorszintjét és szénhidrát-anyagcseréjét, többé nincs szükség kézzel írt vércukornaplóra, a rendszer diagrammok és tendencia táblázatok segítségével jeleníti meg a kívánt adatokat. Az oldal használata az orvosok számára is számos előnnyel jár, hiszen hatékonyabbá teszi a viziteket, több idő jut az adatok elemzésére, jobban felismerhetők az esetleges rendellenességek, és folyamatosan minden korábbi adat lekérdezhető online.

(Forrás: Can Tea Help Prevent Weight Gain?, Új, magyar fejlesztésű telemedicinás rendszer a cukorbetegekért, Teával könnyebben tudjuk tartani a súlyunkat)