Az energiaital szárnyakad ad vagy öl? (2.)

Az energiaitalokban van néhány összetevő, melyek nem olyan károsak, mint amilyennek sokan gondolják, mégsem ajánlott túl sokat és gyakran fogyasztani a legtöbb ilyen italból. Vannak ugyanis olyan összetevők, melyek valóban károsíthatják az egészségünket nagyobb mennyiségben és olyanok is, melyekről alig tudunk ma még valamit. Mi az, amiért jobb csínján bánni ezekkel az üdítőitalokkal?

És ami valóban árthat…

A legtöbb energiaital nagy mennyiségben tartalmaz koffeint. Ez egy metilxantin-származék (1,3,7-trimetil-xantin), fehér, keserű ízű, kristályos vegyület. A kávé (1-1,5%), tea (2-5%) és kóladió (kb. 1,5%) alkaloidja. Kis mennyiségben a kakaóbab is tartalmazza. Amíg nem sikerült azonosítani, a teában lévő élénkítő anyagot a koffeintől eltérőnek tartották, és teinnek (vagy tininnek) nevezték, azonban kiderült, hogy a két vegyület egy és ugyanaz. Ősidők óta használják élvezeti szerként azon növények kivonatát, amelyekben a természetben előfordul. Ezenkívül az élelmiszeripar felhasználja üdítőitalok előállításához (kólák, energiaitalok).

A gyógyászatban alkoholmérgezés és kimerültség kezelésére, élénkítő szerként, valamint fájdalomcsillapító és megfázás elleni gyógyszerek gyártásához használják. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Coffeinum néven hivatalos. Gyógyszer-kombinációkban az agyi erek szűkítésével teszi lehetővé a fájdalomcsillapítók analgetikus hatását, így azok dózisa, és ezzel a mellékhatások veszélye csökkenthető, a májat is kevésbé terheli.

A koffein élénkítő hatású gyenge pszichostimuláns. a központi idegrendszert izgató hatást gyakorol. Elsősorban az agykéregre és a nyúltagyi vagus-, légző- és vazomotor centrumára hat, emeli a légzőközpont CO2 érzékenységét és a légzési percvolument. Alacsony koncentrációban csökkenti a perifériás ellenállást az agyi erek növekvő ellenállásával szemben, elernyeszti a simaizmokat, különösen a tüdőt. Az agyalapi vegetatív központok izgatása révén emeli a testhőmérsékletet, a mellékveséből adrenalint vesz el, hatására a veseerek tágulása miatt kis mértékben növeli a vesék működését, ezért fokozódik a vizelet kiválasztás, fokozza a gyomorban a sav- és pepszinkiválasztást. Az agyban növeli az energiatermelésért felelős sejtalkotók működését. A szíven közvetlen hatással növeli a pulzusszámot és az összehúzódások erejét, valamint a sejt közötti állományok kalciumszintjét is befolyásolja.

Kis mennyiségben enyhíti a fáradtság tüneteit és fokozza a munkaképességet. Ugyancsak közismert a mérsékelt mennyiségű koffeinnek a gondolkodásért felelős agyi területekre gyakorolt serkentő hatása: fokozza a szellemi tevékenységet, javítja a szellemi funkciókat, gyorsítja a szellemi gondolattársítást, a gondolatok világosabbá válnak, könnyebben és gyorsabban születnek, javítja az ítéletalkotást és a megfigyelőképességet, csökkenti a fáradtságot és álmosságot. Az izmok teljesítőképességét fokozza. Ily módon a koffein serkentő hatása kellemesebb közérzetet is okozhat. Pszichés labilitás, depresszió, lehangoltság esetén szokványos adagjai is növelhetik a probléma súlyosságát, izgatottságot, ingerlékenységet okozva. Ez fokozottan jelentkezik koffeinérzékenység esetén. Tartós fogyasztás esetén enyhe tolerancia és függőség alakul ki, de ez nem tartós, néhány hetes „elvonókúra” megszünteti. 300 mg fölötti fogyasztás esetén kézremegést, erős szívdobogást, a fejben vértolulást idéz elő. Halálos adagja: 5-10 g.

Mi van még az energiaitalokban?

Energiaital Sikerült szert tennünk néhány kiürült dobozra, melyeken látható a pontos összetétel. Nem árulunk el nagy titkot, bárki elolvashatja, aki ilyen italt vesz. Szinte mindegyik márka (jelenleg négy ismertebb típusról van szó) tartalmazza az alábbiakat változó sorrendben, a felsoroltakon kívül: víz, cukor (szacharóz, glükóz)), szén-dioxid, savanyúságot szabályozó anyagok vagy étkezési sav (citromsav), aromák, színezék: karamell, vitaminok: riboflavin (B2), piridoxin (B6), kobalamin (B12).

Nem minden márka dobozán szerepelnek az alábbi összetevők:

  • savanyúságot szabályozó anyagok: nátrium citrátok, magnézium-karbonátok
  • vitaminok: C-vitamin, niacin (PP), pantotensav (B5), biotin, B3
  • tartósítószer: nátrium-benzoát (E211), kálium-szorbát (E202)
  • mesterséges színezékek: antociánok és egyebek (gondoljunk a vibráló kék italokra)
  • egyéb anyagok: só, inozitol, guaranamag kivonat, ginzeng kivonat, L-karnitin-tartarát, habzásgátló (E900, dimetil-polisziloxán, PDMS), nedvesítőszer: E1520 (propilén-glikol)

inozit(ol): A glükóz izomerjének tekinthető. Összegképlete C6H12O6 teljesen megfelel a cukorénak, csak nincsen benne aldehidcsoport. Aktív formája a foszfatidil-inozitol szabályozza a sejtmembránok működését és hozzájárul azok épségéhez, továbbá szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Akárcsak a kolin, az inozitol is lipotróp anyag, ami azt jelenti, hogy nagyban megakadályozza a zsír lerakódását a májban, ezáltal védi ezt a szervet, melynek igen sok betegsége az elzsírosodásra vezethető vissza. Az inozitol nyugató, sőt „vidámító” hatását elég sok kísérlet megerősítette, melyekben képes volt helyettesíteni depressziósok, illetve pánikbetegek gyógyszereit, tudnunk kell azonban, hogy mindez csak igen magas, kb. 12 grammos napi inozitol adagra érvényes. További előnyök: Csökkenti a koleszterinszintet, rendkívül fontos a haj egészséges növekedéséhez, hiánya akár kopaszodáshoz is vezethet, véd az erek megkeményedése ellen, segít elmulasztani az ekcémát. Étkezés után, bő vízzel, naponta 3* 250-500 mg kell szedni, amennyiben a máj működését, vagy diétáját szeretnénk elősegíteni vele.

Guarana

A guarana egy örökzöld kúszónövény, mely az Amazonas esőerdeiben őshonos, és elsősorban Brazíliában termesztik A guarana alapvetően a koffein növényi formája. A meglepő igazság a guaranával kapcsolatban az, hogy míg számottevően segít időszakosan fokozni az energiaszintet (ami intenzív edzés előtt vagy reggel, ébredés után lehet jó kis „pörgető” hatást jelent), zsírokat lebontó és mobilizáló, energiává történő felhasználásukat elősegítő hatása egyfajta természetes zsírégetővé teszi. A guaranát tipikusan más stimuláló növényekkel együtt kombinálják, hogy így fokozzák zsírégető tulajdonságait. Lásd Koffein! A guarana potenciális zsírcsökkentő és energiafokozó hatásain felül a szexuális ösztönöket is fokozza, így növelve az általános elégedettség érzését, és ezáltal csökkentve az öngyilkossági hajlamot. A javasolt felhasználandó mennyiséget általában 500 és 1000 mg között határozzák meg, napi 3 alkalommal. A guaranát 22% koffeinre szokás standardizálni – egyszerűen szólva, 200 mg koffeinnel egyenértékű mennyiséghez 900 mg guaranára van szükségünk.

Ginzeng

A ginseng egy adaptogén növény, melyet világszerte ismernek immunrendszer erősítő, agykapacitást növelő, szívet megóvó és stressz csökkentő hatásairól. A gyógynövény-kereskedők „normalizáló” vagy „erősítő” anyagként emlegetik, és azt állítják, hogy automatikusan a test azon részében kerül felhasználásra, ahol szükség van rá. Kutatások alapján a panax ginseng a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:vírusos fertőzések, hepatitisz, herpesz, függőségek, depresszió, fáradtság, gyengeség, stressz, sugárbetegség. Ajánlott napi mennyiség: 250-500 mg ginzengkivonat. A túlzott mennyiségek fogyasztása álmatlanságot, orrvérzést, fejfájást, idegességet, hasmenést, bőrkiütéseket és hányingert okozhat.

Az antociánok (E163) egy vízben oldódó színanyagcsoport. Színüket a pH-tól függően változtatják, a pirostól kezdve a kékig. A természetben a baktériumokban és a növényekben is megtalálhatók. A növények nagy részében ezek a vegyületek elsősorban a levelekben, a gyökerekben, a virágokban és a gyümölcsökben fordulnak elő.

A fenti összetevők eredete nem ismert, pontosabban nem tudni, hogy természetes összetevők vagy mesterségesen gyártott változatok. Ezt egyelőre nem tüntetik fel. A legtöbb dobozon figyelmeztetés áll, mely szerint cukorbetegek, magas vérnyomással és szív- és érrendszeri betegségekkel élők, várandós és szoptató, koffeinérzékenyek, nők és gyereke számára az ital fogyasztása ellenjavallt. Fogyasztása alkohollal nem ajánlott. Ajánlott napi maximális adag 1 doboz, ezt túllépni nem szabad. Továbbá, több dobozon szerepel a figyelmeztetés, hogy az ital fogyasztása mellett változatos kiegyensúlyozott étrend, egészséges életmód, mozgás ajánlott.

(Forrás: Antociánok, Energiaital, Koffein)