A húsevés és a dohányzás a két legerősebb rákkeltő tényező

Az ENSZ egyik szervezete, az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) legfrissebb eredményei alapján világszerte megállja a helyét a tendencia, miszerint bizonyos életmódbeli tényezők – főleg a dohányzás és az állati eredetű élelmiszerek fogyasztása – állnak a legszorosabb összefüggésben a rákos megbetegedések előfordulásával.

20140113-rakkelto-02A Nutrients című szakfolyóiratban megjelent tanulmány a szerzők szerint befolyást kell, hogy gyakoroljon a nemzetközi táplálkozástudományi ajánlásokra. A kutatók 21 rákfajta előfordulását vizsgálták meg 157 országban a 2008-as év statisztikai adatainak fényében, és számításba vették a többi kockázati tényező hatását is.

Az Egyesült Államok Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Szervezete 1980-ig visszamenőleg rendelkezett adatokkal, amelyekből kiderült, hogy a táplálkozásbeli változások és a rákos megbetegedések számának tetőzése között körülbelül húszéves időeltolódás van.

Az állati eredetű termékek nyilvántartásában a hús, a hal és a tojás szerepelt, ám a tüdőrákráták elemzéséhez a dohányzás mellett a légszennyezettség hatását is figyelembe vették. A sokkoló következtetések szerint 87 országban a rákos megbetegedések több mint felére magyarázatot adott az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának növekedése, valamint a dohányzás. Emellett az alkoholfogyasztás egy kisebb, de szintén jelentős hányadért felelt.

A kutatócsoport megfigyelése alapján a dohányzás kétszer akkora hatással volt a férfiakra, mint az állati eredetű termékek fogyasztása. A nőknél viszont utóbbi volt kétszer lényegesebb, ami rávilágít a nemek közötti eltérésre.

A tudósok rámutattak, hogy az állati eredetű élelmiszerek számítottak a legerősebb kockázati tényezőnek bizonyos rákfajták esetén, beleérve az emlő-, a vese-, a petefészek-, a hasnyálmirigy-, a prosztata-, a here és a pajzsmirigyrákot.

Az állati eredetű termékek azért növelhetik a rákkockázatot a szakértők szerint, mert az inzulinhoz hasonló vegyület (IGF-I) termelésének serkentésével elősegítik a sejtnövekedést.

A szerkesztő kérdése: Vajon mit szólnak ehhez a kutatási eredményhez a paleo étrend elkötelezett hívei?