Az allergia és a probiotikumok

Az allergiás megbetegedések száma senkiben nem hagy kétséget afelől, hogy ezzel a globális problémával intenzíven kell foglalkozni. Az allergia előfordulásának növekedése a jelenlegi 40%-on sem állt meg, és a szakemberek feltételezései szerint néhány év múlva minden második ember allergiás lesz. Az allergia a legelterjedtebb betegségek sorában a 3. helyen áll.

Az allergia közvetlenül a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések után következik a sorban. A szakemberek a különböző típusú allergiás betegségek lehetséges gyógyítási módszereinek kutatása mellett nagy figyelmet fordítanak a megelőzés lehetőségeire is.

Az allergiás megbetegedések száma folyamatosan növekszik, és ennek több oka is van. A szennyezett környezet, a mezőgazdasági vegyszerek alkalmazása, az élelmiszerek minőségének romlása, genetikai hajlam stb. Az utóbbi években elsősorban a fejlett országokban dolgoznak az ún. higiéniai hipotézissel. Ez abból a tényből indul ki, hogy a túlzott higiénia, az egyre sterilebb háztartások, a mikrobák elleni szüntelen küzdelem, az oltások, a túl sok antibiotikum használata és az egyre kisebb létszámot számláló családi modellek következtében a gyermekek és a felnőttek életéből hiányzik a mikrobiális antigénekkel való találkozás.

Tanyán kellene élnünk?

Tanya = egésszég?Ha valaki tanyán, farmon, istállók, szénabálák, természetes szalmazsákok, hagyományos dunyhák közelében nő fel, és sterilizálatlan ételeket fogyaszt, továbbá frissen fejt tehéntejet iszik, mindezzel célzottan támogatja természetes és specifikus immunitását egyaránt, beleértve az élelmiszerekkel szembeni tűrőképességét is. Ám napjainkban már nem igazán reális, hogy bárkitől ilyen életmódot várjunk el, vagy állítsuk be követendő példaként.

Másrészről be kell ismernünk, hogy a légáteresztő ágyneműhuzatok és a 60 °C-on vagy annál magasabb hőmérsékleten átmosott ágyneműk használatának, valamint átszellőztetésüknek is bizonyítottan megelőző hatása van. Az allergológusok és immunológusok véleménye megegyezik abban, hogy a szoptatás rendkívül jelentős szerepet tölt be a megelőzésben, hasonlóan ahhoz, ahogy a dohányzásnak viszont negatív hatása van az allergia későbbi megjelenése szempontjából.

Az állatokkal való kapcsolat megítélése nem egységes. Szakemberek egyrészről úgy vélik, hogy segíthet az állati allergénekkel szembeni tolerancia kialakításában, másrészről viszont akár ki is provokálhatja az allergiát. A házi kedvencekkel kapcsolatosan szóba kerülhet még az atkák és a penészgombák jelenlétének kockázata is.

Hisztérikus reakció

Az allergének, vagyis az allergiát okozó anyagok leggyakoribb típusa a belélegzett (inhalatív) allergének: virágpor (pollen), por, penészgomba, atka, állati szőr vagy toll. A következő kategória az ételallergének (nutritív allergének): tej, tojás, glutén, mogyoró, hal vagy citrusfélék. A harmadik csoportba tartoznak az ún. kontakt allergének, mint a fémek, az ékszerek, a tisztítószerek (pl. mosópor), a helyileg alkalmazott gyógyszerek vagy a rovarmérgek.

Egy allergiás ember immunrendszere rosszul, nem megfelelően és „kapkodva”, tehát túl gyorsan reagál ezekre és egyéb allergénekre. Sőt, merem állítani, hogy az immunrendszer egyfajta „hisztérikus reakciót” produkál.

A biokémiai és gyulladásos reakciók láncolata a légzőrendszerben, az emésztőrendszerben vagy a bőrön nyilvánul meg. Az allergiás megbetegedésekkel szembeni genetikai hajlamot „atópiának” nevezzük.

A leggyakoribb allergiás betegségek

A leggyakrabban előforduló allergiás betegség az allergiás nátha. Két alaptípusát különböztetjük meg. A szénanáthát rendszerint pollenszemcsék okozzák, és kialakulása szezonális, vagyis az allergia tünetei egy adott évszakban jelentkeznek. Legfőbb tünetei: vízszerű orrfolyás, köhögés és tüsszögés. Az egész évben allergiás náthától szenvedő betegek rendszerint a porra, a penészgombára, az atkákra és az állatszőrre allergiásak. Számukra az eldugult orr okozza a legnagyobb problémát. Az allergiás nátha gyakori kísérőtünete az allergiás kötőhártya gyulladás, amely rendszerint a levegőben keringő pollenek miatt alakul ki. Mindez a szem égésében, viszketésében, túlzott könnyezésben és a szem vörösödésében nyilvánul meg.

A tüdő és a hörgők allergiás reakciója asztmaként mutatkozik meg. Ez a megbetegedés súlyos és hosszan tartó. Tünetei: légszomj, köhögés, szorító érzés a mellkasban. Az asztmára tipikusan jellemző tünet, hogy a beteg vesz egy mély lélegzetet, de a levegő benn reked, és kilélegezni már nem tudja. A tünetek akár az életet is veszélyeztető asztmás rohamot válthatnak ki.

A bőrön jelentkező allergiás reakciók csalánkiütésben nyilvánulnak meg. A tünet elnevezése valóban a csaláncsípéstől ered, amit valószínűleg mindnyájan jól ismerünk. Tünetei: bőrpír, apró vörös pöttyök, erős égető érzés és viszketés.

Az atópiás ekcéma a gyerekeknél gyakrabban fordul elő, mint a felnőtteknél, és szintén az allergiás megbetegedések közé soroljuk. Lehet száraz, amikor a bőr kipikkelyesedik és hámlik, illetve lehet nedves, amikor a bőr nedvedzésre hajlamos.

Fokozott allergiás reakció esetében anafilaxiás reakciórol beszélünk, amely akár anafilaxiás sokkot is okozhat. Ez az állapot életveszélyes. Gyakran gyógyszerek vagy (főleg a nyakon vagy közelében történt) rovarcsípés hatására alakul ki. Tünetei: felfokozott légzés, gyorsabb pulzus, izzadás, sápadtság és zavart tudat.

Sajnos az utóbbi időben az étel intolerancia is egyre gyakoribb. Ennek oka az élelmiszerek minőségében (vagy inkább minőségének hiányában), a különböző adalékanyagok (stabilizátorok, tartósítószerek, ízfokozók, színezékek stb.) és a mezőgazdaságban használt vegyi anyagok alkalmazásában stb. keresendő.

Az ételallergia leggyakoribb tünetei: hasmenés, ritkábban székrekedés, hasfájás és az étkezés után jelentkező teltségérzés. Az ételallergia esetében bizonyítottan nagy szerepe van a szoptatás hiányának.

Segítenek a jótékony baktériumok

Az a fránya allergia...Az allergiás betegségekre a klasszikus orvoslás tabletta, orrcsepp, szemcsepp, spray vagy különféle krémek használatát javasolja. Modernebb eljárásnak minősül az ún. deszenzibiláció. Ez nem más, mint az allergia gyógyítása az allergének kis adagokban, hosszú távon történő beadásával. A kezelés célja, hogy a szervezet hozzászokjon az adott anyaghoz, allergénhez, és ha ez megtörtént, már ne reagáljon rá olyan hevesen. Az allergiás betegségek gyógyításának teljesen új módszere – amelyre napjaink orvostudománya rendkívül nagy figyelmet fordít, és rengeteg kutatás és klinikai vizsgálat kíséri – a probiotikumok alkalmazásából indul ki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a probiotikumok olyan élő organizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben adagolva jótékonyan hatnak a gazdaszervezet egészségére. Az emberi szervezetre áldásosan ható probiotikumok felfedezője és atyja Ilja Mecsnyikov orosz tudós volt. Miután elhagyta Oroszországot, Franciaországban dolgozott, és immunológiai munkásságáért 1908-ban Nobel-díjat kapott.

A gyógyszerekben és az étrend-kiegészítőkben leggyakrabban használt baktériumtörzsek: bifidobaktériumok, laktobacilusok, enterococcusok stb.

Korábban az allergiás megbetegedések megelőzése mindössze abból állt, hogy a betegek igyekeztek elkerülni az allergénekkel való érintkezést. Ám az idők folyamán bebizonyosodott, hogy ez nem mindig a legmegfelelőbb megoldás.

Tanulmányok bizonyítják, hogy az egyik legfontosabb tényező a bélmikroflóra optimális összetétele. Egyértelműen bebizonyították, hogy a probiotikumok immunszabályozó (moduláló) hatást fejtenek ki. Ez azt jelenti, hogy képesek olyan anyagok termelésének a serkentésére, amelyek „kordában tartják”, megelőzik vagy legalább mérsékelik az immunrendszer már korábban említett hisztérikus rohamát.

Mindez kicsit hasonlít a már említett deszenzibilizációra. Ám ebben az esetben a folyamat az egészséges bélmikroflórán keresztül megy végbe. Az ENERGY által kínált probiotikumoknak, vagyis a PROBIOSAN-nak és a PROBIOSAN INOVUM-nak éppen ezért megvan a maguk helye mind a megelőzésben, mind az allergiás betegségek kiegészítő kezelésében. A PROBIOSAN INOVUM-ról l. cikkünket a Vitae klubmagazin 2014. áprilisi számában.

Dr. Jiří Hanzel

További információ az Energy cég honlapján és az Energy menüpontunkban. Ugyanott ingyenes természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)