Reggelire több fehérje jót tesz a cukorbetegnek

A 2-es típusú cukorbetegek nehezen tudják szabályozni vércukorszintjüket, különösen étkezések után. Kimutatták, hogy ha a 2-es típusú diabéteszesek reggelire több fehérjét fogyasztanak, csökkenthetik a vércukorszint megugrásait reggeli és ebéd után is. Segíthet a nagyobb mennyiségű fehérje fogyasztása, de nincs szükség hatalmas mennyiségű protein bevitelére.

„Az emberek általában azt feltételezik, hogy a glükózválaszuk az egyik étkezéskor ugyanolyan, mint a többi étkezéskor, pedig ez nem így van” – magyarázta Jill Kanaley, az egyetem szakértője. „Tudjuk például, Reggelire több fehérje jót tesz a cukorbetegnekhogy számít, mit és mikor eszünk, és ha az emberek kihagyják a reggelit, glükózválaszuk ebédkor kiugróan nagy lesz. Kutatásunk kimutatta, hogy azok, akik reggelitek, megfelelő glükózválaszt tapasztaltak ebéd után.”

Kanaley és munkatársai 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét, inzulinszintjét és különböző, az inzulinválaszt befolyásoló bélhormon szintjét figyelték meg reggeli és ebéd után. A résztvevők vagy magas fehérjetartalmú, vagy magas szénhidrát tartalmú reggelit fogyasztottak, az ebédjük pedig szabványos mennyiségű fehérjét és szénhidrátot tartalmazott.

A kutatók kimutatták, hogy a nagyobb mennyiségű fehérje fogyasztása reggelire csökkentette a résztvevők étkezés utáni glükózszintjét. Az inzulinszintjük enyhén megemelkedett ebéd után, ami azt mutatja, hogy a szervezetük megfelelően működött a vércukorszint szabályozását tekintve.

Kanaley ugyanakkor azt is hozzátette, hogy bár a betegeknek segíthet a nagyobb mennyiségű fehérje fogyasztása, az előnyök kihasználásához nincs szükség hatalmas mennyiségű protein bevitelére. „Azt javasoljuk, hogy reggelire fogyasszanak 25-30 gramm fehérjét, ami az FDA (az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatala) által ajánlott határon belül van.”