Kétszersült – jó a gyomornak, diétához kevésbé

Miért jó a kétszersült hasmenéskor? Valóban egészséges? És mi van a kétszersült-diétával? Már a régi rómaiak és görögök is ismertek egy tésztát, amelyet kétszer sütöttek meg. A kétszersült nagy előnye a hosszú eltarthatósági idő, ezzel vált népszerűvé utazáshoz is. A múltban a tengerészek és a katonák étrendjében gyakran szerepelt a kétszersült.

Tápanyagok a kétszersültben

A kétszersült élesztővel készült tészta, és mint ilyen, viszonylag alacsony vitamin- és ásványi anyagtartalma. Körülbelül 70%-a szénhidrátból áll. A kétszersült tápértéke 100 g-ban:

  • 72,3 g szénhidrát
  • 7,2 g zsír
  • 13,5 g fehérje
  • 253 mg nátrium
  • 245 mg kálium
  • 36 mg magnézium
  • 2,72 mg vas
  • 4,625 mg B3-vitamin (niacin)

Összehasonlítva a kenyérrel, a kétszersült több zsiradékot és kevesebb ásványi anyagot tartalmaz.

Egészséges vagy egészségtelen?

Mint oly sok más esetben, ez számos tényezőn múlik. Bár maga a táplálék lehet egészséges vagy egészségtelen, mindig a teljes táplálkozási módot kell figyelembe venni. Az emésztőrendszerben fellépő akut panaszok esetén a kétszersült leginkább kímélő ételként alkalmazható. Ha csak néhány napról van szó, amikor kizárólag kétszersültet eszik, általában nem jelentkezik tápanyaghiány. A kétszersült kizárólagos fogyasztása egészségi okokból (pl. hasmenés miatt) ajánlott.

A dupla sütési folyamat csökkenti a nedvességet a tésztában. A többi kenyérhez képest a kétszersült így egy igazi kalóriabomba. Ráadásul „üres” kalóriákról van szó. A kétszersült, bár sok energiát biztosít, de egyszerű szénhidrátok formájában. Az ilyen típusú szénhidrátok gyorsan elégnek, ráadásul először erősen emelik, majd gyorsan csökkentik a vércukorszintet.

Nem alkalmas cukorbetegség és lisztérzékenység esetén

Mivel a kétszersült cukrot és más rövid szénláncú szénhidrátot tartalmaz, csak korlátozottan alkalmas cukorbetegeknek. Jobb, ha fekete kenyeret, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszet, vagy hasonlót fogyaszt. A cukorbetegség károsíthatja az idegeket (neuropátia), és ez az emésztőrendszerben is észrevehető.

Hagyományos formájában a kétszersült glutént tartalmaz. A legtöbb gabonafélében , például a búzában is van glutén. Aki lisztérzékenységben szenved, vagy más okok miatt lemond a gluténról, vehet gluténmentes kétszersültet is. Vegán és laktózmentes alternatívák is rendelkezésre állnak.

Akrilamid a kétszersültben

A kétszersült akrilamidot tartalmaz. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint ez az anyag növeli a rák kockázatát. Kémiai folyamatok során keletkezik, amikor a keményítő tartalmú élelmiszert 120 fok fölé hevítik.

Kimélő elkészítési módszerekkel csökkenthető az élelmiszer akrilamid tartalma. A vonatkozó uniós szabályok 2018 óta kötelező érvényűek, a gyártóknak be kell tartaniuk a receptúrára vonatkozó előírásokat. Az élelmiszer akrilamid tartalmára azonban nincsenek felső határok, csak iránymutatások. Az EU-követelmények ezért ellentmondásosak.

Miért jó hasmenésnél?

A kétszersült összetétele és a dupla sütési folyamat különösen jól emészthetővé teszi. A kétszersült ezért megfelelő táplálék a gyomor-bélrendszeri rendellenességek esetén, mint például:

  • hasmenés
  • székrekedés
  • hányás
  • gyomorégés
  • gastritis

A kétszersült fogyasztása mellett az érintetteknek figyelniük kell a megfelelő folyadékbevitelre, de ilyen esetekben kevésbé alkalmas a tej és a kétszersült kombinációja. Jobb vizet, vagy nem édesített teát inni – ideális esetben kamillát vagy borsmentát. Aki több napig böjtölt, vagy más okból nem evett szilárd ételt, szintén ehet kétszersültet, hogy az emésztőrendszer ismét hozzászokjon a rendszeres étrendhez.

Mi a kétszersült-diéta?

A fentiek alapján meglepő, de van kétszersült-diéta. Ez a súlycsökkentő módszer a crash-diéta. Ez bár gyorsan fogyaszthat, ugyanakkor erős megvonásokkal jár. A kétszersült mellett csak néhány más élelmiszer engedélyezett, például alacsony fruktóz tartalmú gyümölcsök, például papaya és sárgabarack, valamint tojás. Ez a monotonitás gyakran megnehezíti a diétát.

A radikális súlycsökkenés stresszt jelent a test számára. Ha a diéta után ismét „normálisan” táplálkozunk, az elveszett kilók általában gyorsan visszajönnek, gyakran egy idő múlva még többet mérünk, mint a diéta előtt. Ha a test kevés táplálékot kap, vészhelyzeti program indul, ami átállítja az anyagcserét.

Ha tekintetve besszük ezeket a kockázatokat és hátrányokat, akkor érdemes előbb beszélnie kezelőorvosával.

(Németből fordította: Koncz László)