Diabéteszben is jó lehet a berberin

A sóskaborbolyában (Berberis vulgaris) is megtalálható a berberin nevű alkaloid, amely hipoglikémiás hatásai miatt érdekesnek tűnhet a 2. típusú cukorbetegek számára. A berberin más növényekből is kinyerhető, például a kínai aranyfonálból vagy az aranygyökérből. Hagyományosan emésztőrendszeri fertőzések, pl. bakteriális hasmenés kezelésére használják.

A berberinnek más egészségügyi előnyei is vannak: neuroprotektív, idegsejteket védő hatású, ezért lehet hasznos a cukorbetegek számára is. A berberin étrend-kiegészítőként kerül forgalomba, napi 500 mg-os ajánlott napi adaggal, étkezés közben.

Több vizsgálat kell

Számos orvosi publikáció összpontosított a berberin cukorbetegségre gyakorolt hatására. 2012-ben a kínai Wuhan Egyetem kutatóinak metaanalízise 14 berberinalapú klinikai vizsgálatból származó adatokat gyűjtött össze, a vizsgálatok összesen 1068 beteg adatait tartalmazták. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a berberin hatékony a hiperglikémia kezelésében, mivel hipoglikémiás hatása van, azaz csökkenti a vérben lévő vércukorszintet (vércukor). A berberin a diszlipidémia (zsíranyagcsere-zavar) ellen is figyelemre méltónak bizonyult.

Összességében tehát a berberin jótékony hatással lehet a cukorbetegség és a lipid metabolizmus szabályozására. Meg kell azonban jegyezni, hogy ezek a vizsgálatok gyakran kicsik voltak, ami korlátozza azok megbízhatóságát.

Erre példa a 2008-as kutatás, melyet a Metabolism című folyóirat jelentetett meg a 36, 2-es típusú diabétesszel diagnosztizált felnőttről. Három hónapig 18-at kezeltek metforminnal, egy gyógyszerrel, amelyet általában cukorbetegeknek írnak fel, a másik 18 pedig Berberine-t kapott. Az alkalmazott adag 500 mg volt naponta háromszor, étkezés előtt. A kutatók megfigyelték, hogy a berberin hipoglikémiás hatása hasonló volt a metforminéhoz.

(Franciából fordította: boka)

Ha szeretne még olvasni a vércukor szint csökkentéséről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Így csökkentheti a vércukorszintjét