A sokoldalú és egészséges póréhagyma

Jó a csontoknak és a fogaknak

Egy zöldséghez képest a póréhagyma meglepően sok kalciumot tartalmaz, ennek megfelelően pozitív hatással van a csontokra és a fogakra, és hozzájárulhat a csontritkulás megelőzéséhez. Egyedüli kalciumbevitelnek persze nem elegendő, mert a tápanyagokat csak a különféle vitaminok és ásványi anyagok kölcsönhatása révén tudja felhasználni és beépíteni a szervezet a csontokba és a fogakba. A kalcium mellett a magnézium, a D-vitamin, a K-vitamin, a cink és a mangán is fontos ehhez.

Támogatja a veseműködést

A póréhagyma sok vizet tartalmaz, vízhajtó és tisztító hatású. Serkenti a vese működését, ami azt jelenti, hogy több toxin ürül ki. Ez nemcsak pozitív hatással van az egészségünkre, hanem a fogyásban is segít.

Vásárlás, tárolás és elkészítés

A póréhagyma igen sokoldalú zöldség, ezért a belőle készült ételek nagyon népszerűek. Mindegy, hogy köretként, felfújtban, salátában vagy egytálételben használjuk, fűszeres aromája sok receptet izgalmasabbá tesz. A minőség, a tárolás és az elkészítés tekintetében azonban ügyelni kell néhány szempontra.

Akár a piacon, akár a szupermarketben vásároljuk, a póréhagymának frissnek kell lennie ahhoz, hogy jó íze legyen. Ügyelni kell arra, hogy a levelek ne legyenek fonnyadtak, legyenek élénk zöldek és soha nem foltosak vagy sárgásak. Maga a szár legyen ropogós és lédús, nem lehetnek rajta beszakadások vagy sérülések, különben fennáll a penészgombák jelenlétének veszélye. Még ha praktikusnak is tűnik, tartózkodjunk az előre felvágott, kész zöldség vásárlásától – túl gyorsan megromlik. Tanácsos bio fajtákat használni.

Annak érdekében, hogy a póréhagyma a lehető leghosszabb ideig friss maradjon, megfelelően kell tárolni. A hűtőszekrény zöldségrekesze ideális hely erre. A legjobb a külső levél és a sötétzöld levélvégek eltávolítása, akkor a póréhagyma kb. öt-hét napig friss marad. Meglehetősen intenzív szaga miatt a póréhagymát külön kell tárolni a többi zöldségtől, megoldás lehet a frissentartó fólia használata. Azt is figyelembe kell venni, hogy a vitamintartalom a tárolás időtartamával csökken.

Még ha első pillantásra bonyolultnak is tűnik, a póréhagyma darabolása és elkészítése nem nagy művészet, mindaddig, amíg néhány dolgot figyelembe vesz. Mivel a homok és a föld összegyűlik az egyes rétegek és a levelek között, fontos a póréhagyma alapos mosása. A legjobb, ha először eltávolítja a durvább, zöld részeket, majd a rudat kettévágja, így könnyen mosható folyó víz alatt.

Mit együnk meg belőle?

A póréhagyma kifejezetten olyan zöldség, amelynek szinte minden része ehető (kivéve a gyökerét). A durva, zöld részeket gyakran eltávolítják, amiért kár. Éppen ezek különösen aromásak és ideálisak a levesek és egytálételek fűszerezésére. Hagymával, sárgarépával, zellerrel és petrezselyemmel együtt a póréhagymát leveszöldségként használják. Maga a póréhagyma – sülve vagy párolva – gyakran köretként szolgál hús- és halételekhez, de például ízletes póréhagyma főzelékként is. Ha póréhagymát kockára vagy finom karikákra vágjuk, hagyma helyett tehetjük pizzára vagy felfújtakba.

A póré nyersen is nagyon kedvelt, különösen a nyári póréhagyma jó nyersen saláták, szószok és öntetek készítéséhez, de grillezve is. Ilyenkor azonban csak a növény belső leveleit használjuk fel, a zöld levelek nyersen meglehetősen élvezhetetlenek. A nyers póréhagyma különösen sok vitamint tartalmaz, de kesernyés ízű és nehezebben emészthető, ezért célszerű rövid ideig párolni vagy blansírozni.

Tippek pórés ételekhez

Íme 10 ötlet inspirációként póréhagymát tartalmazó ételekhez:

  • Burgonya-póréhagyma felfújt
  • Póréhagyma főzelék köretként
  • Póréhagymás répatorta
  • Burgonya-póréhagyma leves (népszerű darált hússal vagy anélkül)
  • Sajt-póréhagyma leves
  • Sajtos-póréhagymás tészta
  • Borsó-póréhagyma krokett
  • Curry póréhagymával és lencsével
  • Póréhagyma saláta mandulával
  • Tehéntúrós póréhagymás szendvicskrém

Érdekességek a póréhagyma történetéből

Pontosan nem lehet tudni, honnan származik a póréhagyma. Úgy gondolják, hogy az ízletes zöldség a Földközi-tenger medencéjéből terjedt el. A mi szélességi fokunkon a „szegény ember spárgáját” a középkor óta fogyasztják.

A póréhagyma egészséget javító hatásait már időszámításunk előtt is ismerték. Azt mondják, hogy az egyiptomi rabszolgák energikusak maradtak a piramisok építésekor, ha póréhagymát ettek. A római császár, Néró, állítólag annyira lelkesedett a póréhagymáért, hogy csúfnévként a Porrophagus nevet (póréhagymafaló) kapta.

A póréhagyma Wales egyik nemzeti szimbóluma is.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még olvasni a póréhagymáról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Egész évben póré!