A búzavirág segíthet a béke megteremtésében

Ahhoz a szerencsés korosztályhoz tartozom, amelynek tagjai életük során nem tapasztalták meg a háború rémségeit. A közelünkben dúló háború szorongással, félelemmel tölti el az embereket. Németh Imréné Éva fitoterapeuta természetgyógyász szerzőnk rámutat: a búzavirág, a magyarság egyik jelképe, segíthet abban, hogy megőrizzük és megteremtsük a békét.

A búzavirág (Cyanus segetum Hill) Dél-Európából származik, de mára elmondható, hogy szinte mindenhol elterjedt a világon, főként azokon a földrajzi helyeken, ahol gabonatermesztés folyik.

A búzavirág mint nemzeti jelkép

Gabonaföldjeinken már messziről kéklik ez a jellegzetes színű, közismerten szép virágú növény, amely a magyar nép szimbolikájából is évszázadok óta visszaköszön.

Egy hiedelem szerint, ha egy szerelmes férfi leszakított búzavirága túl gyorsan kifakul, akkor az érzései viszonzatlanok maradtak.

A búzavirág Észtország és Németország nemzeti szimbóluma, a béke jelképe: a porosz királyné gyerekeivel egy mezőn bújt el Napóleon katonái elől, és rejtőzködés közben búzavirág-koszorú fonásával foglalta le a gyerekeit. A háborús veteránok Franciaországban az I. világháború végének jelképeként viselnek magukon búzavirágot.

Gyógyító hatások

A búzavirág gyógyító hatásait a népgyógyászat régóta ismerte és sokoldalúan felhasználta, hiszen a megművelt földterületeken a búzatáblákban és rozsvetésekben fordult elő a leggyakrabban. A népgyógyászat elsősorban vizelethajtó és salakanyagok kiürítését fokozó szerként (méregtelenítésre) használta fel. Teákat színeztek vele, valamint a gyulladásban lévő szemre (kötőhártya-gyulladás) cseppeket, teákat, „szemvizeket”, borogatásokat és a fájó, gyulladt torok öblítésére, külsőleg korpás fejbőr ápolására alkalmas teákat készítettek a búzavirágból.

Értékes kék festékanyagát (antocián) régebben textilfestésre és tintaként is felhasználták.

A búzavirág gyűjtése és szárítása

Begyűjteni elsősorban a virágokat, a búzakék szirmokat érdemes. Azokból is a vadon találhatókat, mert a nemesített példányok sok esetben inkább esztétikai célokat szolgálnak, gyógyászati értékük bizonytalan. Szellős és árnyékos helyen, óvatosan szárítva a búzavirág meg tudja őrizni értékes hatóanyagait, melyek a cianin és a pelargonin antocián glikozidák, szaponinok, ásványi anyagok (pl. mangán), a knicin és flavonoidok.

Enyhe epehajtó tulajdonságait felhasználhatjuk más gyógynövényekkel történő keverék elkészítésekor, majd teaként elfogyasztva. Ilyen kombináció lehet pl. a borsmenta, apróbojtorján, gyermekláncfűvel történő társítása. Teáját többnyire keverékekben érdemes alkalmazni, így az étvágyjavító, erősítő, görcsoldó teakeverékek kiváló alkotóeleme lehet, amit főként enyhe keserűanyagainak köszönhetünk.
Hatóanyagai enyhe gyulladáscsökkentő, valamint antibakteriális hatásúak, ezt tudományos kísérletekkel igazolták.

A búzavirág a magyar néphagyományban a remény szimbóluma

A búzavirágot a méhek nagyon kedvelik, az egyik legjobb mézelő növény. Különböző színekben nemesítették már a búzavirágot (kék, lila, rózsaszín, fehér, sárga), a kertek ékes dísze, gyógyászati értéke azonban csak a kék búzavirágnak van. Gyakran fonják szalmavirág és búzakalász koszorúkba, csokrokba.

Ahogy a népgyógyászat teák színezésére, úgy a gyógyszeripar orvosságok színezésére használja fel a búzavirágot. A magyar néphagyományban a búzavirág a reményt jelképezi. A reményünk ma abban van, hogy végre békére találjunk itt Európa közepén és a világon mindenütt.

Felhasznált irodalom:
Dr. Nagy Géza: Gyógynövények ismertetése (jegyzet) 1995.
Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó ISBN:963 684 1241
Mgr. Vladimír Vonásek: Búzavirág, avagy a kék szín gyógyít (2016. Vitae M. 06. h. cikk)

Németh Imréné Éva
fitoterapeuta természetgyógyász, Energy Belváros klubvezető
Tel.: +36 (20) 974 2394
E-mail: nemeva54@gmail.com
Tanácsadás

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Cickafark – az év gyógynövénye 2022-ben

Ajánljuk még a Gyógynövénykeresőnk használatát.