Normalizáljuk a vese működését 3 hét alatt

Az egészséges vesék a fényes hajban, a rugalmas bőrben és mindenekelőtt az erős csontokban nyilvánulnak meg. A veseműködés ugyanis más szervek működését is befolyásolja. A vesék szabályozzák a testnedvek mennyiségét és az ionok koncentrációját a vérben. Hogyan állíthatjuk helyre az egészséges veseműködést étrenddel, gyógynövényekkel és melegítő terápiákkal?

Az egészséges veseműködés fenntartja a sav–bázis egyensúlyt és a megfelelő nátriumszintet.

Ami felesleges vagy túl sok, az kiürül a szervezetből. Ezért ha a vesék károsodni kezdenek, a vér nem tisztul meg kellőképpen, és méreganyagok, valamint anyagcsere-maradékok kerülnek át más szervekbe. Röviden: ha a veseműködés károsodik, az egész szervezet mérgeződik.

Árulkodó jelek a körmökön

Meglátszik ez a körmeinken is. Ha a vesék nem működnek megfelelően, apró fehér foltok jelenhetnek meg a körmökön. Aggasztó tüneteket lehet látni az arcon, a kéz- és lábujjakon is. A szervezet ilyenkor felesleges vizet raktároz.

Ha ön állandóan fáradtnak érzi magát, nem tud koncentrálni, hányingere van, láthatóan duzzadt valamelyik testrésze és mindennap táskák vannak a szeme alatt, ez annak a jele, hogy a veséi támogatásra szorulnak. Így újra képessé válnak arra, hogy jobban tudják kezelni a szervezetbe kerülő folyadékot.

Első lépés a veseműködés támogatására: zeller, kapor, petrezselyem

Kezdje azzal, hogy olyan zöldségeket vezet be az étrendjébe, amelyek élénkítik a veseműködést. Ezek elsősorban a zeller, a kapor, a petrezselyem, de a padlizsán, a paradicsom, a brokkoli, a sárgarépa, a hagyma és a fokhagyma is. Ezek vízhajtók, tehát dehidratálnak.

A vesék tisztítása hatékonyabb lesz, ha friss zöldségekből és fűszernövényekből friss gyümölcs- és/vagy zöldséglevet készít – akár egyetlen komponensből is, vagy vegyesen, például sárgarépát zellerrel és petrezselyemmel. Jó ötlet, ha mindennap ezzel kezdi a napot: éhgyomorra fogyasztja a zöldség- és gyümölcslét.

A gyümölcs- és bogyósgyümölcs-frissítők az év bármely szakában kaphatók, de a szezonális gyümölcs- és bogyósgyümölcs-frissítők is ugyanolyan jól működnek. Az alapanyag lehet eper, szamóca, egres, körte és áfonya. Ezek a frissítők nemcsak felüdítenek és oltják a szomjúságot, hanem az anyagcserét is felgyorsítják, valamint segítenek a méreganyagok eltávolításában.

A zöldség- és gyümölcsleveket legjobb naponta 3-szor, étkezés előtt fél pohárral fogyasztani. A terápiának ez a része 10-14 napig tart.

Második lépés a vese védelmében: gyógynövénykúra

Most a gyógynövények hatása következik: ellensúlyozniuk kell a szervezet vízvisszatartását. A következő 2 hétben készítsen teát vizelethajtó növényekből, például csalánból, nyírfából. Ezek ráadásul segítenek abban is, hogy a vesékből kiürüljenek a méreganyagok. Az intenzívebb vízelvonás a szervezetből megszünteti az ödémákat és segít csökkenteni a vérnyomást. A vízmegvonáson túl a gyógynövényeknek antibakteriális hatásuk is van, ezért húgyúti és emésztőrendszeri gyulladások esetében is hatékonyan működhetnek.

A gyógynövények serkentik továbbá a karbamid eltávolítását. Ha a vesék kevésbé hatékonyan végzik el szűrőtevékenységüket, az a karbamid koncentrációjának emelkedéséhez vezet a vérben, ami nagyon veszélyes lehet, mert a szervezet belülről gyorsan mérgezővé válik.

Filteres gyógynövényteát vásárolhatunk gyógynövényboltban vagy gyógyszertárban, illetve akár magunk is gyűjthetünk és száríthatunk. Vegyünk 1 evőkanálnyi gyógynövényt, öntsünk rá forró vizet, és lefedve hagyjuk állni 10-15 percig. Napi 3-szor 1/4 csészényi mennyiséget fogyasszunk el belőle, lehetőleg étkezés előtt (ha nem szeretnénk hidegen inni, forró vizet is adhatunk hozzá).

Harmadik lépés a jó veseműködéshez: friss gyümölcsök

Az utolsó hét az ízletes és frissítő görögdinnyés nassolnivalók ideje. Minél többször fogyasztjuk naponta, annál jobb a veséknek, mivel ennek a gyümölcsnek a nagy mennyiségű fogyasztása a vizelet és a méreganyagok gyakrabban történő kiürüléséhez vezet. A görögdinnyeszezon persze nem tart túl soká, ezért kereshetünk más olyan gyümölcsöt is, például vörös áfonyát, más bogyós gyümölcsöt vagy almát, aminek a fogyasztásával támogatjuk a veseműködést.

Plusz 1 lépés: meleg fürdő, melegítőpárna a vesék fölé

Fontos, hogy a friss gyümölcs kúra ideje alatt meleg fürdővel, melegítőpárnával melegítsük a veséket. Ez nemcsak energetikailag stimuláló hatású, hanem a testben lévő folyadékok keringésére is hatással van. A melegítőpárna helyett használhatunk törülközőt is, amit előzőleg forró gyömbéres főzetbe áztatunk, és a derekunkra helyezhetjük a vese magasságában. A tetejét száraz törülközővel és takaróval fedjük be.

A gyömbéres főzet elkészítése:

Forraljunk fel 4 liter vizet egy lábasban, majd adjuk hozzá a gyömbért (egy gyökeret), és negyed óráig tartsuk melegen (anélkül, hogy újra felforralnánk). A deréktájunk 10-15 percig tartó melegítése után az érintett területen bőrpír jelenik meg. A vörös bőr jó jel – mutatja, hogy sikerült a veséket munkára serkenteni. Ezt az eljárást 7-10 napon át ismételjük. A főzet 2-3 napra elegendő, utána újat kell készíteni.

(Oroszból fordította: Péter János)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Természetes egészség: amit csak az ősz kínál