Házipatika: májusi gyűjtésű gyógynövények

A gyógynövények gyűjtésére a május ideális időszakot jelent. Ne halogassuk, mert lekéssük a természet gyorsvonatát. Milyen gyógynövényeket gyűjthetünk májusban? Íme, egy kis kínálat a tanácstalanoknak azokról a gyógyító növényekről, amelyeket májusban kereshetünk a réteken, kertekben, erdőkben. Németh Imréné Éva fitoterapeuta természetgyógyász ajánlata.

„A május a természet bocsánatkérése a február miatt.”
(Bill Tammeus amerikai író)

A Nap kellemes melegét érezve már örömmel sütkérezünk, hallgatjuk a madarak énekét, gondolataink elkalandoznak. Kinek mit jelenthet a tavasz? Az éledő természet hangjai furcsa bizakodással töltenek el bennünket. Egyre sürgetőbb vágyunk támad arra, hogy a természetben legyünk, újra rácsodálkozhassunk annak ajándékaira. Minden fa, minden bokor és virág meglepetéssel vár bennünket májusban, a legszebb tavaszi hónapunkban. Eljött az ideje, hogy téli terveinket tettekre váltsuk.

Ajánlhatom például az akácfa méhek és más rovarok által boldogan látogatott, kellemes illatú virágát. Hamarosan a fekete bodza virága is beborítja a bokrokat. A zöldellő mezők egységes színvilágát megbontja a búzavirág értékes kék fejecskéje. Az árokpartokon, kertek végében az eső után magasra nő a csalán mélyzöld, csípős leveleivel, de az árvacsalán is hódít fehér virágaival.

A bokrok között virágzik már a galagonya, értékes ágvégeit hasznosíthatjuk. A különleges és hatalmas hársfa mézillatával már messziről vonz minden élőlényt, akár bennünket is, keresve a mennyei illat forrását, melyet különösen estefelé érezni leginkább. Virága gyógyászati kincsünk. A kertekben és a napos réteken a kakukkfű alig várja, hogy felkeressük. A borsmenta levelei kozmetikumaink, italaink, teáink finom ízvilágát adják. A halványzöld nyírfalevél már megerősödni készül, ahogy a gyermekláncfű, a pitypang is egyre több virágot hoz, hamarosan keserű íze dominál. A szederlevél hasznosságát sem lehet vitatni, ahogy a zsálya gyógyhatásához sem férhet kétség.

Miért érdemes időt szánni a gyűjtésre? Természet kínálta lehetőség egészségünk fenntartására, egyben hasznos időtöltés a szabadban. Mindehhez próbálok néhány támpontot.

Akácfa, fekete bodza, búzavirág

Az akácfa virága – szörpnek, teának elkészítve – étvágyjavító, ízjavító, gyomorsavlekötő, hurutoldó, köhögéscsillapításra is jó. Enyhe vizelethajtó és görcsoldó. A népgyógyászatban virágaiból köhögés és meghűlés elleni teák készülnek, azok alkotórészeként használják. Az akácvirág tea színezésre is jó, valamint kellemes illatából adódó ízfokozó hatása miatt szívesen alkalmazzák teakeverékekben is.

A fekete bodza virágából készíthetünk szörpöt, üdítőitalt, szárított virága gyógyhatású láz esetén, hurutok oldásánál, köptető, izzasztó, érfal erősítő (rutin). Antioxidáns, immunerősítő, hörghurut, csökkenti az influenzaszerű tüneteket.

A búzavirág vizelethajtó és gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt a tavaszi tisztító, salaktalanító teák egyik fontos alkotója. Enyhe epehajtó, más gyógynövényekkel (borsmenta, ezerjófű, katángkóró, apróbojtorján) társítva hasznosíthatjuk. Szabályozza az anyagcserét, ezért alkalmas a gyomor-bélrendszer számára összeállított teák kiegészítésére, színanyaga és gyulladáscsökkentő hatóanyagai okán. Más gyógynövényekkel társítva csökkenti a magas vérnyomást, mert a felesleges vizet kihajtja a szervezetből. Fertőzés elleni hatását külsőleg gyulladásos szembetegségeknél hasznosíthatjuk. Szemcseppként, a megfelelő arányú oldatban vagy teaként elkészítve szemborogató, lemosó szerként alkalmazhatjuk, mert szemnyugtató hatású, a kötőhártya-gyulladást hatásosan gyógyítja.

Nagy csalán, árvacsalán, galagonya

A nagy csalán tisztító, méregtelenítő, vízhajtó, vérnyomáscsökkentő hatású, ásványianyag- és nyomelempótló. Leves, főzelék készíthető belőle. Mind teájának fogyasztásával, mind a növény friss hajtásaival a beteg testrészeket ütögetve gyógyító hatású. Vizelethajtó, vértisztító teák alkotórésze, a reumatikus panaszok és az ízületi betegségek, valamint a köszvény tüneteinek enyhítésére is alkalmas, mert a húgysav kiürülését is elősegíti. Immunrendszert erősítő, roboráló, vitaminokat és ásványi anyagokat pótló, sokoldalúan alkalmazható gyógynövény. Gyomorfekélynél hatásos segítség U- és K-vitamin és cserzőanyag tartalma miatt. Magas vérnyomásra vízhajtó tulajdonsága miatt alkalmas szer. A cukorbetegek teájának alkotórésze, mert csökkenti a vércukorszintet. Hasmenés ellen is hatásos. Allergia ellen is számos hatóanyaga miatt alkalmas gyógynövény. Egészségvédő szerepe közismert. Tavaszi friss hajtásaiból különlegesen finom levest és főzeléket lehet készíteni.

Az árvacsalán lázcsillapító, gyulladáscsökkentő. A felső légutak gyulladásainál, a száraz, váladékmentes állapotoknál segíthet, amikor már „semmi nem használ”. Más gyógynövényekkel társítva (fehér mályva, lenmag, izlandi zuzmó, orvosi veronikafű, zsálya, lándzsás útifű stb.) hatását fokozhatjuk. Gyulladásban lévő bél vagy érzékeny emésztőrendszer (hasmenés, felfúvódás, bélgázok) esetén bátran alkalmazzuk, különösen gyermekek esetében, megelőzési céllal vagy a terápia kiegészítésére. Gyógyhatásai között lényeges az emésztést támogató (metabolikus) hatás is. Segíti a zsírlebontást, súlycsökkentő teák alkotóeleme lehet, más gyógynövények társításával. Vérzéscsillapító, ezért a női ciklus során a vérzés enyhítésére kiválóan használható. A húgyúti problémák ellenszere, belsőleg elfogyasztott teája segíti a gyógyulás folyamatát. Álmatlanság esetén más gyógynövények társításával hatásos lehet (komló, orbáncfű, citromfű, macskagyökér).

A galagonya szívnyugtató, roboráló, javítja a szív vérellátását, szabályozza a szív ritmusát, mérsékli a nehézlégzést. Magas vérnyomás, koszorúér (angina pectoris) és érelmeszesedés elleni kiegészítő kezelések alkotója.

Hársfavirág, kakukkfű, borsmenta, nyírfalevél

A hársfavirág a meghűléses betegségeknél fájdalom- és lázcsillapító. Izzasztó, emellett teakeverékek nélkülözhetetlen alkotóeleme. Csillapítja a köhögést, köptető, nyákoldó. Erősíti a gyenge idegeket, nyugtató, vértisztító, szívműködést serkentő hatású. Görcsoldó, mert epehajtó hatású, az egész emésztőrendszerre jótékonyan hat. Vizelethajtó és gyomorerősítő teák alkotórésze. Fokozza az ellenálló képességet. Szájöblítő és toroköblítő szerek alkotója, teájával eredményesen inhalálhatunk nátha, meghűlés, influenza idején.

A kakukkfű gyulladáscsökkentő, köhögés elleni szer, kedvelt fűszernövény. A népgyógyászatban a szédülést és migrént is ezzel kezelték. Virágzó hajtásvégekből elkészített teája a megfázással, hörghuruttal járó panaszokat, a felső légutak gyulladásait csökkenti. Antibakteriális hatása révén csillapítja a köhögést, oldja a hurutokat, elsőrendű köptető, a légutakat fertőtleníti. Az immunrendszert erősíti. Az emésztés elősegítésében mint étvágygerjesztő, szélgörcsoldó szerepel, de könnyíti a máj munkáját is, emellett fertőtleníti a vesét és a húgyhólyagot, hatékonyan javítja a gyulladásos folyamatokat. Antibiotikumos kezelések után segít helyreállítani a belek normális baktériumflóráját. Gyakran használt vizelethajtó (diuretikum), enyhíti az ödéma, a reuma és a köszvény tüneteit. Féreghajtó tulajdonsága is ismert.

A borsmenta hűsítő hatású. Tompítja az emésztőrendszer görcseit, szélhajtó, a légutak, a szájüregi és ínygyulladások fájdalmát csillapítja. Hasznos lehet epeproblémák esetében, roboráló, köhögés elleni teák alkotója, csökkenti a hányingert. Külsőleg helyi fájdalomcsillapító.

A nyírfalevél tisztítja a veséket, a vizeletkiválasztó rendszert, tisztító teák alkotója. A leveléből készült tea a húgyutak bakteriális és gyulladásos megbetegedéseinek gyógyítására alkalmas. Hólyag- és vesetisztító keverékekben, valamint méregtelenítő, vérnyomáscsökkentő teák alkotójaként használhatjuk. Reuma, ízületi panaszok és köszvényes betegségek esetén segíti a salakanyagok eltávolítását a szervezetből. Alkotórésze az izzasztó, lázcsillapító teakeverékeknek.

Gyermekláncfű, szederlevél, zsályalevél

A gyermekláncfű magas keserűanyag-tartalma étvágygerjesztőként, emésztést serkentőként kiváló. Az epetermelést serkenti, hígítja az epét, egyben a máj munkáját könnyíti. Népgyógyászati felhasználása szerint „vértisztító”, gyomorjavító hatású, de reumatikus panaszok és ízületi gyulladás esetén is javasolt a használata. Szárított levelei vesekőoldó teakeverékek alkotója. Segít a magas vérnyomás csökkentésében, mert vizelethajtó tulajdonságú. A gyökere cukorbetegek számára inulin tartalma miatt cukorpótló. A tavaszi – virágzás előtt szedett – leveleket alapos tisztítás után salátaként nyersen fogyaszthatjuk, a közismert rukkolához hasonlóan elkészítve. A kora tavaszi első bimbókat leszedve, só, ecet, méz ízesítéssel „kapribogyó” helyettesítőként használhatjuk fel.

A szederlevél vércukorcsökkentő hatású teakeverékek alkotórésze. Teáját hasmenés ellen, izzasztókúrák és vizelethajtás célra használják.

A zsályalevél keserűanyagaival javítja az étvágytalanságot, erősíti a gyenge gyomrot, illóolajaival könnyíti az emésztést, cserzőanyag-tartalma révén gyulladáscsökkentő, antibiotikus és lázcsillapító hatású. Felső légúti betegségeknél is felhasználhatjuk erejét. Más gyógynövényekkel alkalmazva vércukorszint-csökkentő hatása is van. Segít a hasmenés megállításában. A krónikus izzadást csökkenti, ezért a változókorban lévő nők alapszere, egyben ösztrogénszerű anyagaival is csillapítja a kellemetlen panaszokat. Enyhíti a menstruációs görcsöket, fájdalomcsillapító. Vízvisszatartó tulajdonsága okán alkalmazható az alacsony vérnyomás panaszainak enyhítésében. Használatát pajzsmirigy-túlműködés esetén javasolják, emellett alkalmazzák az idegrendszer kiegyensúlyozatlan állapota következtében kialakult fokozott izzadás ellen is.

Szinte készen is van a gyógynövény házipatika

Alig néhány gyógynövényt gyűjtöttünk a kosarunkba, máris egy házipatika alkotóit birtokoljuk. Ügyelnünk kell azonban arra is, hogy szakszerűen és pontosan tudjuk azonosítani, szárítani, tárolni a természetből származó kincseinket.

Ehhez találnak további segítséget a Natúrsziget Gyógynövénykereső menüpontjában, illetve a Gyógynövény ABC című könyvemben. Itt választ kapnak arra, hogy mikor milyen gyógynövényt érdemes keresni és gyűjteni, valamint a gyógyhatásról és a felismerés segítéséről is olvashatnak. Kérem, vegyék igénybe ezeket a lehetőségeket a sikeres alkalmazáshoz! Mivel itt a május, sok sikert kívánok a gyűjtéshez és a felhasználáshoz!

Németh Imréné Éva
fitoterapeuta, aromaterapeuta, természetgyógyász, Energy Belváros klubvezető
Tel.: +36 (20) 974 2394
E-mail: nemeva54@gmail.com
Tanácsadás

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Cickafark – az év gyógynövénye 2022-ben