Mi teremhet ma a Natúrsziget kertjében?

Az egészségügyi problémák beszivárognak a mindennapjainkba. A szülőket vagy éppen a nagyszülőket megcélzó okostelefonos alkalmazások (applikációk) az egészségügyi problémák felismerésében kívánnak segíteni – amíg orvoshoz nem jutunk. Ismert az úgynevezett várólisták intézménye is. Mit tegyünk, ha valami baj történik velünk vagy a szeretteinkkel?

Mit tegyünk akkor, ha ez vagy az történik a gyerekünkkel, vagy akár velünk és a családtagjainkkal, mivel kezdjük és hová, kihez forduljunk? Mikor szükséges orvoshoz menni stb.? Számos gondolat merül fel bennem, és szerintem sokunkban, de most csupán a 30-35 éve természetgyógyász fitoterapeuta hangján szólalhatok meg.

Megelőzés, egészségmegtartás

Ilyen minőségemben mindig szem előtt tartottam és tartom ma is a megelőzés és az egészségmegtartás fontosságát. Évtizedek óta publikált cikkeim és a Natúrsziget portál Gyógynövénykeresőjének elkészítése bizonyítja, hogy mennyire lényeges számomra egészségügyi panaszaink, betegségeink korai felismerése és haladék nélküli, mielőbb megkezdett gyógykezelése (amíg kisebb a baj) – akár otthoni körülmények között, a magunknak elkészített gyógynövényi szerekkel. Ha kezdetben szelídebb módszert választunk, szakszerűen használjuk a gyógynövényeket, akkor a betegség nem tud elhatalmasodni, súlyosbodni.

Természetes gyógymódok sokasága áll az emberiség rendelkezésére – a keleti gyógymódokat szintén beleértve –, évezredek távlatából nézve. A magyar gyógyító néphagyomány is birtokában van ezeknek az ismereteknek, becsüljük meg ennek eredményeit. Tudományos kutatások visszaigazoltak sok-sok olyan gyógymódot, amely a népgyógyászati hagyományokból ered, és ma is megállja a helyét. Felsorolni is nehéz lenne azokat a – ma már táplálékkiegészítőként vagy étrend-kiegészítőként ismert, kereskedelmi forgalomba hozott – szereket, amelyeket örökül kaptuk eleinktől, és a tudományos kutatások alapján elismerték azok egészségre gyakorolt, jótékony hatását.

Álljunk ki a valódi gyógyításért

A Natúrsziget – úttörő jelentőségű – weboldala az elsők között volt az országban, amely természetgyógyászattal, betegségmegelőzéssel foglalkozott, és ma is ezt teszi. Az alapítók maguk köré gyűjtötték azokat a kiváló terapeutákat, orvosokat, orvos-természetgyógyászokat, akik fontosnak érezték, hogy kilépjenek a mindennapi rutin fogságából, és az egészségük iránt érdeklődők számára kapaszkodókat tudjanak nyújtani.

Az oldalon megjelenő legtöbb írás – a Natúrsziget 2005-ös indulása óta több ezer értékes, ma is jól használható cikk – komoly felvilágosító, népszerűsítő feladatokat is ellátott, segítve az olvasókat eligazodni a hazai és akár a nemzetközi szakirodalomban megjelent, egészséggel és egészséges életmóddal kapcsolatos kérdésekben. Mindvégig törekedtünk arra, hogy a hatáskör szempontjából tiszteljük a határokat. Ami a természetgyógyászra tartozik, az az ő dolga is maradjon, ami viszont már orvosi feladat, arról az orvos mondjon véleményt.

A magam részéről felkérem természetgyógyász és orvos, illetve orvos-természetgyógyász kollégáimat itt a Natúrszigeten: aktívan járuljanak hozzá cikkeikkel, kézzelfogható tanácsaikkal, határozott kiállásukkal ahhoz, hogy a valódi gyógyítás a betegségek megelőzésével, a megelőzés módszereinek pontos ismeretével kezdődhessen.

Tegyenek így azért is, mert a gyógyítás, az egészségügy jelen állapota egyre inkább megkívánja ezt.

Németh Imréné Éva
fitoterapeuta, aromaterapeuta, természetgyógyász, Energy Belváros klubvezető
Tel.: +36 (20) 974 2394
E-mail: nemeva54@gmail.com
Tanácsadás

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Erősítsük télen a veséket és a húgyhólyagot

Ajánljuk még az Gyógynövénykeresőnket.