Téli receptek: a tea jól felmelegít

A forró italok felmelegítenek, ezt régóta tudjuk. Ám olyan teát is készíthetünk, amely az összetételével segít, hogy ne fázzunk – még akkor is, ha nem forró. Persze téli hidegben nyilván jól fel kell öltöznünk, de mennyivel jobban esik mindenkinek, ha valamilyen finom italt kortyolgathat! Az alábbiakban különleges melegítő tea- és tejrecepteket adunk közre.

Tanácsokért és receptekért az ájurvédához, az emberi élet és egészség ősi indiai tudományához fordultunk. Ahhoz, hogy a hideg évszakban is életerősek és energikusak maradjunk, néhány egyszerű előírást kell követnünk. A fő szabály a melegen tartás. Jó tudni például, hogy a leggyorsabban a nyakunkon és a fejünkön keresztül veszítjük el a hőt. Így amikor beköszönt a hideg idő, soha ne menjünk ki a szabadba sál és sapka nélkül, még akkor sem, ha egyáltalán nem szeretnénk viselni ilyesmit.

A táplálkozásban is van néhány követendő szabály. Az ájurvéda szerint ha helyesen táplálkozol, nem lesz szükséged gyógyszerekre. De nem csak étellel él az ember. Az alábbiakban a védikus gyógyászatban elterjedt, melegítő fűszerekkel készített italokról lesz szó.

Fűszeres egzotikus gyömbértea

Ez az ital kiváló ízű, és minden egyes korty után érezni fogjuk a feltörő életerőt és energiát. Ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthetjük.

Hozzávalók: gyömbérgyökér, citrom, méz ízlés szerint.
Elkészítése: Mossuk meg a gyömbérgyökeret, hámozzuk meg és reszeljük le. Az így kapott reszeléket öntsük 1,5 literes termoszba. Vágjuk félbe a citromot, mindkét felének a levét nyomjuk ki, töltsük a termoszba, majd a kifacsart citromhéjakat is dobjuk bele. Mindezt felöntjük forró vízzel, és szorosan becsavarjuk a termosz fedelét. Két-három órán keresztül áztatjuk az italt, bár még jobb, ha ez egy éjszakán át tart. Öntsük a teát csészékbe, és ízlés szerint adjunk hozzá mézet.

Melegítő ital: fűszeres tej

A tejet tiszta formájában az ájurvéda csupán mérsékelt mennyiségben ajánlja fogyasztani, vagy akár teljesen el is hagyja. Ha azonban fűszereket adunk hozzá, minden hátrányos tulajdonsága semlegesül. Az ilyen ital nagyon jót tesz lefekvés előtt, mivel oldja a stresszt és a túlzott izgalmat, segít az elalvásban, és pihentető, mély alváshez vezet.

Hozzávalók: egy pohár tej, néhány szem fekete bors, egy csipet sáfrány és fahéj, fél teáskanál méz.
Elkészítése: Tegyük a tejet a tűzre, és melegítsük fel anélkül, hogy felforrna. Adjuk hozzá a mézet és a fűszereket, alaposan keverjük össze, és az így kapott italból egy csészével igyunk meg lefekvés előtt.

Maszala tea

Ezt a hagyományos indiai italt az ájurvédikus gyógyászatban az immunrendszer erősítésére és a vitalitás javítására használják. Kiváló erősítő szer. Hasznos álmosság ellen, tonizálja és tisztítja a gyomor-bélrendszert, betegség esetén pedig erősíti a szervezetet.

Hozzávalók: egy pohár víz és két pohár tej, egy kis gyömbérgyökér, 15 g tealevél, fél teáskanál kardamom, egy csipet szegfűszeg, szerecsendió, fekete bors és fahéj. Cukor ízlés szerint.
Elkészítése: a tejet összekeverjük a vízzel és a hozzáadott cukorral, feltesszük a tűzre és felforraljuk. A hőfokot közepesre csökkentjük. Ekkor meg kell mosni a gyömbérgyökeret, finomra vágni vagy reszelőn lereszelni, és a forrásban lévő tejbe önteni. 
Készítsünk fűszerkeveréket. Ha nincs kész fűszerkeverékünk, akkor kávédarálóban vagy mozsárban őröljük meg, illetve aprítsuk fel az összetevőket. A fűszereket csak a gyömbér után adjuk hozzá. Vegyük még lejjebb a hőfokot, és kb. 2 perc múlva adjuk hozzá a teát. Forraljuk tovább még öt percig, és máris varázslatos végeredményt kapunk. Jobb, ha egy szűrőn átszűrjük, hogy tiszta italt kapjunk.

(Oroszból fordította: Péter János)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Meleget hozó téli italok