Fogyjunk alga és hínár evéssel?

Sok egyéb rostos étel közül a különböző algák és hínárfélék bizonyultak a legjobb testzsírcsökkentőnek. A kutatók szerint túlsúly ellen az egyik legkiválóbb recept a tengeri moszatok napi fogyasztása. A Newcastle-i Egyetem munkatársai a zsír felszívódását szabályozó rostos ételeket vizsgálva a alga- és moszatféléket találták a leghatékonyabbnak.

Közülük is a nagy barna moszat vagy tengeri hínár (kelp) került az első helyre, mert több mint 75%-kal csökkentette a táplálékban található zsír felszívódását és lerakódását a szervezetben. Több mint 60 féle rostos ételt vizsgáltak – először egy mesterséges bélrendszerben –, és minden étel esetén mérték az eredményeket.

Az algarostok a laborban jól működtek

Az algákban és hínárfélékben található alginátrost hatékonyabbnak bizonyult a legtöbb jelenleg ismert fogyasztó és elhízás elleni szernél. A kísérletek alapján a kutatók arra következtetnek, hogy a mindennapi ételekhez: kenyérhez, joghurthoz, kekszekhez adott moszatok akár negyedére csökkenthetik az ételekből felszívott zsír mennyiségét és annak lerakódását, így a testsúly gyarapodását is megakadályozhatják, illetve segíthetik a fogyást. Az Amerikai Kémiai Társaság San Franciscó-i tavaszi konferenciáján a kutatócsoport vezetője, dr Brownlee beszámolt arról, hogy a kenyérhez adott algináttal biztató eredményeket értek el.

A laboratóriumi eredményeket a továbbiakban önként jelentkező emberi kísérleti alanyokon is ellenőrzik, hogy lássák, az élő szervezetben ugyanúgy viselkedik-e az alginát. Mielőtt a piacra kerül, fontos tudni, hogy rendszeres fogyasztása milyen hatással van az emésztőrendszerre. Az ideális testsúly eléréséhez a kutatók szerint egészséges étrendre és legalább napi fél óra mozgásra is szükség van.

Nyers algák a keleti konyhában

A nyers alga- és hínárféléket a keleti, főleg a japán és a kínai konyha jó eredménnyel alkalmazza már régóta: sushi, algasaláta és egyéb formában, számos táplálékkiegészítő is készül különféle tengeri és édesvízi algákból. Mára a nyers ételeknek és a keleti konyhának számos elkötelezett híve van világszerte. Az algáknak több típusa létezik. Bár a felépítésük más, különböző mennyiségben ugyanúgy tartalmaznak klorofillt, mint a szárazföldi növények. Ez határozza meg az algák színét: létezik kék, zöld, barna és vörös alga is.

Számos fontos nyomelemet tartalmaznak, de leginkább jódot. Ez a pajzsmirigy működését segíti, és a normális sejtműködéshez elengedhetetlen. A legtöbb jód a barna színű alga- és hínárfélékben van, ezeket a hagyományos kínai orvoslás (hko) a pajzsmirigy serkentésére használja évezredek óta. A jód a szervezet táplálékfelhasználásának, átalakításának gyorsaságát szabályozza, ezen keresztül a testsúly szabályozásában is jelentős szerepe van. Az algák ezen kívül kiváló antioxidánsok is. Míg a zöldes színű algákban a klorofillból van több, addig a barna és vörös algáknak az antioxidáns hatása jobb. Így a modern tudomány feltételezése valószínűleg beigazolódik.

Az algák felhasználása

Nagyon fontos, hogy olyan helyről szerezzük be az algát vagy hínárt, ahol a forgalmazók tisztában vannak a pontos eredettel, vagyis hogy hol gyűjtötték be, hogyan raktározták stb. Felhasználás előtt áztassuk be egy időre, vagy legalább mártsuk vízbe, ha meg akarjuk főzni, mert akkor kevesebb idő alatt fő meg az étel. Az algák nátriumtartalma nagy, ezért felhasználás előtt érdemes leöblíteni vízben, és kevesebb sót is kell használnunk. Ha leveshez, ragukhoz használjuk, öblítsük le, ne áztassuk.

(Angolból fordította: G. Á.)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Séta a tengerben, sziksófű és hínár