Hajápolás gyógynövényekkel

Cickafark, egérfarkú fű (Achillea millefolium)

A gyógyfű forrázatát (40 g-ot 500 ml forró vízhez számítva, 1 órán keresztül áztatni) dörzsöljük be a fejbőrbe naponta egyszer.

Sarkantyúka (Tropaeolum)

100 g jól szétnyomkodott sarkantyúka levelet keverjük össze 100 g szétnyomott csalán levéllel és adjunk hozzá 10 g libapimpó (Potentilla anserina) szét-tört gyökerét. A keveréket ½ l tiszta szesszel öntsük le. 15 napig kell áztatni, naponta többször felrázva. A kapott forrázatot szűrjük le és hajmosás után dörzsöljük a fejbőrbe. A szemet védjük.

Közönséges tamus (Ádám-Éva gyökér)

A friss, összezúzott gyökeret facsarjuk ki, hogy kinyerjük a levét. A lével kenjük be a hajgyökereket egy hónapon keresztül minden nap.

Feketegyökér (Scorzonera hispanica)

A gyökeret zúzzuk kásásra és hordjuk fel a hajas fejbőrre. Ezután betakarjuk a fejet zsírpapírral, majd ennek tetejére frottír törülközőt teszünk. A kását hagyjuk hatni 1 órán keresztül. 1 hónapon keresztül minden másnap kell alkalmazni.

Sárga tavirózsa (Nuphar luteum)

Egy hét alatt 2-3-szor mossuk meg a hajat vagy vattapamaccsal dörzsöljük be a hajgyökereknél a gyökér főzetét (4 evőkanál 1 pohár vízre számítva). A terápia 10 kezelésből áll. Egy hónap szünet elteltével lehet ismételni a kezelést.

Gyógyfű keverék

Vegyünk 1-1 rész gyógyszertári kamillát (Matricaria), közönséges cickafarkat (egérfarkú füvet, Achillea millefolium), vérehulló fecskefüvet (Chelidonium majus), és zsályát ((Salvia). 1 evőkanálnyi keveréket leöntünk 0,5 l forró vízzel és áztatjuk körülbelül 30-40 percig. Ezután a forrázatot lehűtjük, leszűrjük, és felhasználjuk öblítőként vagy bedörzsölőként.

Csalánforrázat (Urtica) bedörzsölése

1 evőkanál szárított, porrá tört csalánlevelet öntsünk le 1 pohár forró vízzel, sötét helyen hagyjuk állni 1 órán keresztül, szűrjük le és rögtön használjuk fel. Nedvesítsük meg a hajat vagy a haj gyökerét, de ne töröljük meg törülközővel. A forrázat javítja a haj növekedését, erősíti a hajat és eltávolítja a korpát.

Csalán (Urtica) és martilapu (Tussilago farfara) főzetének bedörzsölése

3 evőkanál szárított, egyenlő arányban összekevert gyógyfüvet öntsünk le 1 l forró vízzel és hagyjuk állni 30-40 percen át, le kell szűrni és rögtön fel kell használni. Néha erősebbre készítik a forrázatot – ugyanannyi mennyiségű gyógyfüvet kevesebb mennyiségű vízzel felöntve. A gyógyfű forrázattal itassuk át a tiszta haj gyökerét egy héten legalább 1-2 alkalommal. Gyógyítási és kozmetikai célra használjuk a növények fiatal leveleit, mivel ezek több hasznos anyagot tartalmaznak.

Nagybojtorján (Arctium Lappa) gyökeréből készült fitokrém bedörzsölése

A nagybojtorján gyökeréből 3 evőkanálnyit 300 ml vízben 15 percig főzzünk, szűrjük le, adjunk hozzá 9 evőkanál kiolvasztott sertéshájat és 2-3 órára tegyük be a sütőbe. A lehűlés után a maradék vizet öntsük le róla. Minden nap be kell dörzsölni a fejbőr hajas részébe.

Maszk útifű (Plantago), kamilla (Matricaria), zsálya (Salvia) és szurokfű ((Origanum) for-rázatából fekete kenyérrel

Keverjük össze egyenlő arányban a gyógyfüveket. 1 evőkanál keveréket leöntünk egy pohár forró vízzel, 1 órán keresztül ázni hagyjuk, leszűrjük. A forrázatba annyi fekete kenyér belét teszünk, hogy kását kapjunk. A meleg elegyet bedörzsöljük a fej bőrébe, a fejet betakarjuk polietilén sapkával és 12 órán keresztül rajta hagyjuk. Ezután meleg vízzel leöblítjük a hajat szappan (sampon) nélkül és megszárítjuk a levegőn.

Folytatjuk…

(Oroszból fordította: Bajkovné Erdész Mária)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Hogyan kezeljük a sebes fejbőrt?