Hajápolás gyógynövényekkel

Hajkoronánk természetes díszünk, ha szép és egészséges sokan megcsodálják. Nem mindenkinek adatik meg azonban a csodás, dús, fényes hajkorona, mely még ráadásul gyorsan is nő és nem hullik. Hajunk egészségét azonban megőrizhetjük vagy javíthatjuk néhány bevált természetes recepttel is.

A természet az őskori embert szőrtakaróval jutalmazta, elsősorban azért, hogy a környezet negatív hatásait enyhítse. Eltelt több millió év és az ember megtanult önállóan védekezni a hideggel és meleggel szemben. Ezzel együtt a szőrzetből egyre kevesebb maradt, a haj pedig az ember természetes díszévé vált, amelyet maga az ember tökéletesít.

A hajunk, szőrzetünk változik

A hajápoláshoz nem árt tudni valamennyit a testünket fedő szőrzetről. Életünk során többször is megváltozik a hajunk típusa, jellege és testünk szőrzete is. Az újszülött gyermekek haja pihés, amely később teljesen kicserélődik. Hároméves három éves kortól már meghatározható, hogy milyen haja lesz a gyermeknek – ez a haj a kamaszkorig megmarad. A fejen a haj növekedése 15 és 30 év közötti életkorban a legintenzívebb. Egyes férfiak – néha a nőké is – haja a kor előrehaladtával kihullik. Idősebb korban a legtöbb férfi és nő haja megőszül. Általában 50 év felett a fejen a haj növekedése lassul, de a szőrnövekedés a szemöldökön gyakorlatilag az egész élettartam alatt egyforma.

A szőrzet a nemi érés periódusában jelenik meg a férfiaknál az arcon és testen, a nőknél csak a testen, manapság egyre korábban. Rendszerint a nőknél jelentősen kevesebb a szőrzet a testen, mint a férfiaknál. Igaz, néha a hölgyek arcán is elkezdhet idővel szőrzet nőni: bajusz és szakáll formájában, de ez is ritkább és gyengébb, mint a férfiaké. Ezt néha a stressz is (f)okozhatja. Az idősebb uraknál pedig erőteljes szőrnövekedés észlelhető az orrban és fülben.

A hajszálak állandóan megújulnak: az ember naponta átlagosan 50 hajszálat veszít, amelyeket később újak váltanak fel. A haj növése havonta körülbelül 1 cm. A hajszálak (és a szőrszálak is) gyorsabban nőnek nyáron, mint télen és gyorsabban nappal, mint éjszaka. Jellemzően a nők haja gyorsabban nő, mint a férfiaké. A hajvágásnak nincs hatása a hajnövésre, de ha gyakran borotválják a lábakon vagy hónaljban a szőrzetet, akkor merevvé válik, mivel a borotva a szőr végét eltompítja.

A haj minősége

A világos tónusú haj gyakran vékony, a sötét haj többnyire vastagabb erősebb szálú, a legvas-tagabbak a vörös színű hajszálak (ugyanez igaz az eredeti vörös szőrzetre is). A barnák hajkoronája átlagosan 100 000 hajszálból áll, míg a szőkéké körülbelül 150 000 vagy több. A haj minősége örökletes és az etnikai hovatartozástól is függ. A három fő etnikai csoport – a mongoloid (ázsiai), az europid (európai), negroid (néger) – a következő jellemző tulajdonságokkal rendelkeznek:

  • mongoloid – vastag és merev (egyenes és gyengén hullámos), többnyire sötétbarna, fekete;
  • europid – kevésbé vastag, gyakran hullámos (hullámos, erősen hullámos), szőkétől a sötét színekig;
  • negroid – göndör (göndör, erősen göndör és paprikamagra hasonlít), sötétbarna, fekete.

Gyógynövények a haj növekedésének stimulálására

Aki nem elégedett a hajnövekedésével, néhány természetes recepttel segíthet a problémán, de a hajnövekedés gyorsításán kívül más problémákra is hatásosak lehetnek az alábbi tippek.

Bogáncs főzetének bedörzsölése

Az ősi orosz népi medicina ajánlja a bogáncs gyökereinek főzetét a haj növekedésének gyorsítására, valamint a hajhullás, a korpa és a fejbőr viszketése ellen. Több változat is létezik:

A közönséges bogáncs (Carduus nutans L. subsp. macrolepis) 1 evőkanálnyi, apróra vágott levelét 10 percig kell főzni 0,5 liter vízben. Amikor a forrázat lehűlt, le kell szűrni kétrétegű gézzel és bedörzsölni a fej bőrébe vattapamaccsal minden este 15-20 napon keresztül.

1 rész megszárított, apróra vágott gyökeret forrázzunk le 10 rész forrásban lévő vízzel, takarék lángon főzzük 10-15 percig, 2-3 órán át hagyjuk ázni és szűrjük le. A kész főzetet dörzsöljük be a haj gyökereibe vagy öblítsük le vele hajunkat a fejmosás után minden második nap.

A bogáncs gyökereit a fazékban öntsük le annyi vízzel, amennyi azokat eltakarja, tegyük a sütőbe, forraljuk a gyökerek teljes megpuhulásáig, hűtsük le, szűrjük le. A főzettel naponta nedvesítsük be a haj gyökereit a haj növekedésének meggyorsítására, a hajhullás megállítására és a korpától való megszabadítására. A procedúra elvégzésével a hajat tiszta vízzel kell leöblíteni.

A bogáncs felaprított leveleiből 1 evőkanálnyit 10 percig főzzünk 0,5 l vízben, hűtsük le és szűrjük le. Aztán a főzethez tegyünk hozzá forralt vizet – annyit, hogy 1 l folyadékot kapjunk, hozzáteszünk 10-13 csepp valódi citromlevet. Az öblítőt egyszer egy héten alkalmazzuk a samponos fejmosás után. A gyógyítási kurzus hossza – 1,5 hónap.