13 valódi hős

Amikor orvosságot kell szednünk, gyakran gondolunk rá, bárcsak ne volna rá szükség. Bárcsak finom ételekkel kigyógyulhatnánk bármilyen betegségből. Ez azonban nem csak vágyálom! Néhány szuperétel étrendünkbe iktatásával tényleg elérhetjük, hogy miközben jókat eszünk, félelmetes betegségeket előzzünk meg.

Sajnos nem a fánkról és a pizzáról lesz szó, de a jó hír az, hogy az egészséges ételek megkedvelése és az egészséges élet élvezete kifejleszthető. Gondos kutatások eredménye néhány olyan étel, mely abszolút győztes, ha a megelőzésről van szó, sőt, még modern világunk legnagyobb gyilkosával, a rákkal is szembeszáll.

A rák az Egyesült Államokban és a legtöbb más országban is a 2. leggyakoribb halálok. Bár első helyen a szívbetegségek állnak, de az elmúlt 20 évben ezeknek a száma 12%-kal csökkent, míg a rákos elhalálozásoké lassan növekszik. Ráadásul a rák fiatalokat és idősebbeket egyaránt érint.

Hogyan harcolnak az ételek a rák ellen?

Mindannyiunk szervezetében vannak rákos sejtek, ezek azonban ártalmatlanok, amíg növekedni nem kezdenek. A rákos sejtek növekedéséhez új vér utánpótlás, helyi gyulladás, az önmegsemmisítés képességének „elvesztése” szükséges.

Bizonyos ételek ezeket a tényezőket semlegesíteni tudják, s így szembe tudnak szállni a rákkal.

KurkumaA legjobb ételek a rák elleni harcban

Zöld tea – egyik különleges hatóanyaga, az epigallocatechin-3-gallate (EGCC), megakadályozza, hogy új véredények táplálják a rákos sejteket. Nincs vér utánpótlás, nincs tumor – ilyen egyszerű.

Japán kutatók szerint azok a nők, akik napi két csésze zöld teát megisznak, 50%-kal kisebb arányban lesznek mellrákosak, mint azok, akik nem isznak zöld teát.

Kurkuma – a legerősebb élelmiszer alapú gyulladás gátló. Megakadályozza a rákos sejtek körül a helyi gyulladást. Nincs gyulladás, nincs növekedés.

A természetben élő indiánok között, akik napi ¼-1/2 teáskanál kurkumát fogyasztanak, a rák aránya 1/5-e, de akár 1/15-e is lehet a nyugati emberekhez képest.

A hustoni rákkutató központban jelenleg folynak a kurkuma hatásának emberi kísérletei.

Ha a kurkumát fekete borssal kombináljuk, a kurkuma felszívódása akár 2000%-kal jobb lehet!

Gomba – megtanítja a rákos sejteknek, hogy túlburjánzás esetén ideje öngyilkosságot elkövetni. Hosszú ideig csak az ázsiai gombáknak, (pl. shiitake, maitake, osztriga gomba) tulajdonítottak rákellenes hatást. Mára már nyilvánvaló, hogy a hagyományos gombák is rendelkeznek ezzel a szupererővel.

Napi 10 dkg a kedvenc gombánkból, de akár más kisebb mennyiség is hatásosan felveszi a harcot a rák ellene, és erősíti az immunrendszert.

Bogyósok – végre valami tényleg fincsi a listán! Az eper, málna, szeder ellagsavat tartalmaz, mely leállítja a rákos sejtek vérellátását. A szeder egyes összetevőinek hatására megindul a rákos sejtek önpusztítása.

A málna és szeder az ellagsav 90%-át a magokban tárolja, ezért a rákellenes hatás eléréséhez erős robotgépre van szükség. Az eper esetében viszont az ellagsav 95%-a a gyümölcshúsban van.

Kínaikel salátaKeresztes virágú zöldségek – a brokkoli, káposzta, vizitorma, kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel szintén hatásos rák ellenes élelmiszerek.

A keresztesvirágúak természetese rákellenes összetevői gyorsan lebomlanak, ezért a maximális hatás érdekében hirtelen süssük, vagy csak kissé pároljuk meg. Nyersen fogyasztva is remekül érvényesül egészségvédő hatásuk.

Számos kutatás folyik a rák ellenes élelmiszerek témájában. Mindegyikre nem is lehet kitérni. A teljesség igénye nélkül, íme, még néhány „hétköznapi hős”: szója, tengeri algák, fokhagyma, szilva, gránátalma, friss fűszernövények (elsősorban a menta, bazsalikom és rozmaring), spárga.

Külön említést érdemel a csokoládé, mely szintén rák ellene hatással bír. Sajnos azonban ez csak a cukrozatlan kakaóra, vagy a 70%-nál több kakaót tartalmazó csokoládéra igaz, a többi változat, a magas cukortartalom miatt, valójában még ártalmas is lehet.

(Forrás: 13 Real Heroes among Health Foods, angolból fordította: Harrach Orsolya)