Mozgással és egészséges táplálkozással a fogyásért

Mindenki által közismert, hogy a sok mozgás, valamint a zsír- és kalóriaszegény étrend hatására mindenképp elkezdenek eltünni a felesleges kilók. A két módszer együtt azonban sokkal hatásosabb, mintha csak az egyikkel próbálnánk meg eredményt elérni.

MozgásA vizsgálatot végző kutatócsoport Anne McTiernan, a Fred Hutchinson Rákkutató Intézet munkatársa vezetésével véletlenszerűen kiválasztott nőket vizsgált. A cél az volt, hogy a diéta és a mozgás kombinálásával 10 százalékot veszítsenek a súlyukból, többségük azonban ezt túl is teljesítette, átlagosan 11 százalékos fogyással. „Meglepődtünk, milyen sikereket értek el ezek a nők.” – nyilatkozta McTiernan – „Igaz, ennyi fogyással még nem érték el a normál testsúlyukat, azonban ez is elég ahhoz, hogy csökkenjen esetükben a diabétesz és a szívbetegségek kockázata.”

A kísérlet egyéves időtartama alatt 439 többé-kevésbé elhízott, a változókoron már túlesett 50-75 éves, ülő foglalkozású nőt vizsgáltak. Négy csoportba osztották őket: az egyik csak sportolt, a másik csak diétázott, a harmadik kombinálta a kettőt, a negyedikbe tartozók pedig nem csináltak semmit. A kutatók kiemelték, hogy noha már eddig is sokan vizsgálták az életforma és az egészség közti összefüggést, ők az elsők, akik az idősebb hölgyekre helyezték a hangsúlyt.

Akik csak mozogtak, 2,4 százalékkal csökkentették a testsúlyukat (ez átlagosan 2 és fél kilogrammnak felelt meg), míg a csak diétázók 8,5 százalékkal, átlagosan 8 kilogrammal lettek könnyebbek. A kettő kombinációja 10,8 százalékos, átlagosan 10 kilogrammos fogyáshoz vezetett. Mindhárom csoport tagjairól elmondható, hogy jelentősen csökkent a testtömegindexük, a csuklóvastagságuk, és a testzsírszázalékuk is. „Az eredmények azt mutatják, hogy a megfelelő táplálkozás és a rendszeres, mérsékelt testmozgás együttesen vezetnek eredményre.” – mondta McTiernan. „Ehhez nem kell élsportolónak lenni: egy kis séta, biciklizés vagy kondigépezés elég. Először keveset csináljunk, és lassan növeljük a mennyiséget napi 45 percre vagy akár többre is, ha bírjuk.”

A kutatók azt is megállapították, hogy azok a nők fogytak a legtöbbet, akiket arra kértek, mindent jegyezzenek fel, amit megettek vagy megittak. Az is sokat segített, ha valaki ritkán járt étterembe, inkább otthon főzött.

A vitathatatlan eredmények ellenére a szakemberek is elismerik, hogy kevesen tudják ezeket az elveket a saját életükben alkalmazni. Az egy év elteltével ezért továbbra is nyomon követik a résztvevők életmódját, hogy felmérjék, melyek azok a pszichológiai és viselkedésbeli összetevők, amelyek meghatározzák, ki tudja hosszabb ideig fenntartani az ideális testsúlyát.

(Forrás: medipress.hu)