Megvédhet a mellráktól a fogyókúra

Az elhízott nők csökkenthetik a mellrák kialakulásának kockázatát, ha diétáznak és mozognak. A fogyás hatására ugyanis csökken bizonyos hormonok szintje, amelyeket összefüggésbe hoztak a mellrák kialakulásával. A szakértők azonban hangsúlyozták, a tanulmány nem bizonyította, hogy a fogyás csökkentené a mellrák kockázatát, csupán azt, hogy a mellrák kialakulásával összefüggő hormonok szintjét mérsékli.

Megvédhet a mellráktól a fogyókúra„A súlyvesztés kiegészítő kezelési lehetőséget jelent az emlőrák kialakulásának a hosszú távú kockázatánál anélkül, hogy jelentős vagy kellemetlen mellékhatásokkal járna” – mondta Dr. Anne McTiernan, a Fred Hutchinson Rákkutató Központ Megelőzési Részlegének igazgatója. McTiernan és kollégái 439 túlsúlyos nőt vontak be egy kutatásba, amelynek során arra voltak kíváncsiak, hogy a súlyvesztés, valamint a diéta és a mozgás hogyan hat a nők hormonszintjére.

Az önkénteseket négy csoportra osztották, aszerint, hogy csak mozogtak (sétáltak), diétáztak, sportoltak és diétáztak is, vagy éppen semmit sem tettek a fogyás érdekében. A nők átlagéletkora 58 év volt. Az eredményekből kiderült, hogy azok, akik diétáztak, vagy emellett sportoltak is, átlagosan leadták súlyuk 10 százalékát és csökkent a vérük hormonszintje is. „A nagymennyiségű súlyvesztés kulcsfontosságú szerepet játszott a hormonszint csökkenésében. A legnagyobb hatást a diéta és a mozgás kombinációval érték el a nők, a mozgás önmagában nem befolyásolta jelentősen sem súlyukat sem ösztrogénszintjüket” – fűzte hozzá a kutató.