Csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát a meditáció

A meditáció segít csökkenteni a szívroham és az agyi érkatasztrófa kockázatát. A legújabb kutatásból az derült ki, hogy a Beatles által a hippi-korszakban népszerűsített transzcendentális meditáció felére csökkentheti a szívroham valószínűségét. Az egy hang ismétlését, vagyis mantrázást alkalmazó meditációs módszer bizonyítottan csökkenti a szívroham és az agyérgörcs eredetű halálozás arányát.

Csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát a meditációA Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes szaklapban megjelent kutatásban a Wisconsini Egyetem Orvostudományi Karának kutatói kimutatták, hogy azok a szívbetegek, akik naponta kétszer 20 perces transzcendentális meditációt végeztek, 48 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek szívrohamot, agyérgörcsöt, vagy haltak meg bármilyen ok következtében, mint azok, akik egészségügyi felvilágosító tanfolyamra jártak több mint öt évig. A meditációt gyakorlóknak ráadásul a vérnyomása is csökkent, és alacsonyabb stressz- illetve dühszintről számoltak be. Minél rendszeresebben végzett valaki meditációt, annál nagyobb volt a túlélés valószínűsége.

A kutatás vezetője, Dr. Robert Schneider elmondta, az eredmények arra utalnak, hogy a transzcendentális meditáció beindítja a szervezet öngyógyítását, melynek következtében testünk regenerálja és karbantartja magát. A kísérlet során 201, átlagosan 32-es testtömeg-indexű, vagyis elhízott személyt osztottak véletlenszerűen két csoportba: az egyik csoport transzcendentális meditációt végzett, a másik pedig egészségnevelési tanfolyamon vett részt, ahol életmódbeli változtatásokra, fogyásra és testmozgásra buzdították őket.

Mindkét csoportban pozitív változásokat mutattak ki a testmozgás és az alkoholfogyasztás terén, ráadásul a meditációs csoportban még a dohányzás aránya is csökkent. Bár nem tapasztaltak jelentős különbségeket a testsúly, a testmozgás és az étrend tekintetében a két csoport között, a rendszeres meditáció a halálozás, a szívroham és a stroke csökkent kockázatával állt összefüggésben.