Nem kell izzadni, csak mozogni!

A legújabb eredmények szerint már a kevésbé megerőltető mozgásformák is jótékonyan hatnak az egészségre. A mostani kutatásban részt vett önkéntesek közül azoknak voltak a legjobbak az inzulin- és vérzsír-értékei, akik legalább időnként aktivizálták magukat, még akkor is, ha az aktivitási szintjük nem érte el az egészségügyi hatóságok által ajánlottat.

„Az eredményeink teljesen világosan mutatják, milyen fontos lenne minimálisra csökkenteni a nyugalmi tevékenységeinket. Hiszen, amint látjuk, már a minimális mozgással járó tevékenységek is jótékony hatással vannak az egészségre. És tényleg nem kell sok: elég, ha fel-alá járkálunk telefonálás vagy mobilozás közben, rendszeresen felállunk az asztalunktól, vagy séta közben és nem asztal mellett beszéljük meg üzleti ügyeinket” – nyilatkozta Paul Loprinzi, a Bellarmine Egyetem tanársegédje.

A szakértők szerint a lassú biciklizés, a Wii Fit programokkal való játék, az egyensúlylabdán való ücsörgés, a hangszeres játék és a kertészkedés is jótékony hatással lehet az egészségi állapotra.

Bár ezek a mozgásformák nem segítenek annyit, mint a rendszeres testmozgás, „még mindig sokkal jobbak a kanapén való fetrengésnél és a tévézésnél” – nyilatkozta Bradley Cardinal, az Oregon Állami Egyetem Sport- és Edzéspszichológiai programjának igazgatóhelyettese.

A Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központ (CDC) ajánlásai szerint a felnőtteknek hetente legalább 150 percet kellene közepesen megerőltető (gyors séta), vagy 75 percet fárasztó (futás, úszás) mozgásformákkal tölteniük.

A mostani kutatásban több mint 5500 amerikai felnőtt vett részt, akik mind gyorsulásmérő segítségével rögzítették napi tevékenységeiket. A résztvevők nagyjából fele kevesebb, mint 150 percet töltött hetente testmozgással, és az idő nagy részében a könnyebb mozgásformák helyett is inkább az ücsörgést választotta.

A közelmúltban végzett vizsgálatok szerint az állandó ülő életmód hozzájárulhat az olyan krónikus betegségek kialakulásához, mint a különböző szívbetegségek, a kettes típusú cukorbetegség, valamint a mell- és a végbélrák.

A kutatás részletes leírása elsőként a Preventive Medicine című szaklap online felületén jelent meg még decemberben.