Te vagy fontos, nem a telefon!

Az étkezőasztalnál ne legyen a szülők keze ügyében az okostelefon vagy tabletjük, mivel ezek az eszközök elvonják a figyelmüket a családjukról, és a gyerekek joggal fogják úgy érezni, hogy nem elég fontosak a szüleiknek. Ahogy az újságolvasást és a tévénézést, ugyanúgy a mobilozást is fel kellene függeszteni arra az időre, amíg a közös étkezés tart.

Te vagy fontos, nem a telefon!Amint azt a kutatásban résztvevő dr. Jenny Radesky, a Boston Egyetem orvosi karának szakembere az Academic Pediatrics című lapban kifejtette, a mobilok és egyéb eszközök étkezés közbeni használata 20 százalékkal csökkentette az anyák verbális és 39 százalékkal a nonverbális kommunikációját a gyermekeik felé. Dr. Ron Marino, a Winthrop Egyetem Kórházának munkatársa hozzátette, hogy a gyerekeknek szükségük van a szüleik érzelmi és fizikai jelenlétére, ám amennyiben az anya figyelmét folyton elvonják az elektronikus eszközök, ez a jelenlét nem valósul meg, és a gyermek hiányt szenved. A szakemberek úgy vélik, hogy ahogy az újságolvasást és a tévénézést, ugyanúgy a mobilozást is fel lehet – és fel kellene – függeszteni arra a húsz-harminc percre, amíg a közös étkezés tart. 

A vizsgálat során 225 anyát és gyermekét kísérték figyelemmel, és filmre vették őket a gyerekek hatéves korában egy olyan helyzetben, amikor az étkező asztalnál ülve a gyerekek egy számukra addig még ismeretlen étellel találkoztak. Az eredmények azt mutatták, hogy azok az anyák, akik eközben a mobiltelefonjukkal voltak elfoglalva, kevésbé voltak támogatóak a gyerekük számára, holott egy ilyen helyzetben nagy segítség lehet az, ha az anyával kapcsolatot lehet létesíteni, vagy legalábbis a bátorító, biztató tekintetét látni lehet.

A szakemberek egyet értenek abban, hogy a közös családi étkezések alatt félre kell tenni minden technikai eszközt, és egymásra kell figyelni, mert ezzel gyermekeink elé is pozitív példát fogunk állítani, hogy később ők maguk is ésszel és a megfelelő időben használják ezeket az eszközöket.