Az immunrendszert edzeni kell!

Biztosan Önöknek is feltűnt az utóbbi években az időjárás extremitása. Naponta változik a hőmérséklet, hull a hó, aztán elolvad az egész, mínusz 3 után plusz 10 fokra melegszik a levegő. Ember legyen a talpán, aki ehhez képes alkalmazkodni! Mégis azt mondom, meg kell próbálnunk az időjárás szerint élni, mozogni, öltözködni és persze táplálkozni is.

A tapasztalatom sajnosnem pozitív az emberek hozzáállásával kapcsolatban. Minden problémát okoz: ha hideg van, ha meleg van, ha esik, ha fúj, huzat van stb. Megfigyeltem, hogy mennyire képtelenek az emberek megfelelően öltözködni, a nők nagy százaléka állandóan fázik, a járművek túlfűtöttek, egyszerűen semmilyen „megpróbáltatást” nem bírnak elviselni az emberek. Pedig az immunrendszer „szeret szenvedni”! Sőt, csak akkor működik megfelelően, ha „megkínozzuk” magunkat.

Állandó edzésben

Sportoló ember lévén nekem egyáltalán nem okoz problémát az időjárás, minden évszakban és mindenféle körülmények között képes vagyok a szabadban edzeni. Nosza, hallgatom is a szörnyülködő megjegyzéseket: Úristen, nem félsz, hogy tüdőgyulladást kapsz? Nem fájdul meg a torkod, mert beszívod a hideg levegőt? Jézusom, megizzadva kint vagy a hidegben? Jelentem, semmi bajom, évek óta nem voltam beteg, ha néha valami megtámad, az soha nem az életmódom miatt van, hanem amiatt, hogy vírusokkal telített környezetben vagyok kénytelen élni, dolgozni, utazni. Ha beteg leszek, azt általában másoktól kapom el. Szerencsére ez is ritka, mert az immunrendszerem állandó edzésben van.

Mi az, ami nem tesz jót? Elsősorban az, ha bezárkózunk, nem szellőztetünk, áporodott levegőben élünk, dolgozunk. A friss levegő, még ha városi is, jót tesz a védekezésünknek, hiszen a meleg kuckóból kilépve szervezetünk alkalmazkodni kényszerül a hideghez. Nem tesz jót az sem, hogy a tömegközlekedés járműveit agyonfűtik, kabátban szállunk fel, és teljesen leizzadunk, amíg célba érünk. Ezt nem tudom megérteni manapság! Az új buszokon semmi levegő nincs, sok embert az ájulás kerülget, de keményen fűtenek tovább. Ami hajmeresztő, hogy egyesek abban a melegben is teljesen beburkolózva, sapkában, sálban, bundában ülnek! Ez aztán végképp nem tesz jót senkinek. Leszállva a járműről azonnal meg is fáznak azok, akik nem edzik az immunrendszerüket. Egyesek saját autójukat is szaunává változtatják, aztán csodálkoznak, hogy nem képesek kilábalni a megfázásból egész télen.

Mozgás, szaunázás

A didergés, a fázás hozzá tartozik az élethez, néha nem árt, ha lengébben öltözünk. Ha nagyon fázunk, mozogjunk a szabadban, lehet tempósan gyalogolni, kocogni, futni, lényeg, hogy a vérkeringésünket alaposan megdolgoztassuk, amit aztán arcunk ragyogó piros színe is jelez. Nincsen szebb látvány egy hóban ugrándozó kipirult, rózsás arcú kisgyereknél!

Nagyon hasznos a téli szaunázás, főleg olyan helyen, ahol a szaunából a szabadba megyünk ki. Ragyogó edzés ez a nagy hőmérséklet-különbség! Aki bírja, próbálja ki a merülőmedencét is, nagyon felfrissít, a fáradtságot is enyhíti. Soha nem kell aggódni amiatt, hogy megfázunk, ilyen esetben a szervezet „szenvedése” véd meg minket a betegségektől.

Parapszichológus vagyok, tehát egyértelműen hiszek a gondolat erejében, hiszem azt, hogy a betegségeknek lelki alapjuk van, és abban is hiszek, hogy megteremthetjük saját egészséges világunkat. Ha állandóan attól rettegünk, hogy megfázunk, hipnotizáljuk magunknak a betegségeket, valóban meg is kapjuk. Akkor persze önigazolást nyer az, hogy ha megizzadva kimegyünk, meg is fázunk. Ez egy ördögi kör. Segítenünk kell magunkon, nem beteggé tenni magunkat!

Nem létezik megfázás!

Ismerek olyan sportos embereket, akik csak nyáron mozognak a szabadban, mert: „Jaj, ha beszívom a hideg levegőt, azonnal torokgyulladásom lesz. Tavaly meg tüdőgyulladást kaptam, mert futottam egy kicsit a hóban, és megizzadtam.” Hát ez a „télen elhagyom magam, mert hideg van” stílus sokkal nagyobb terhet ró a szervezetre, mint gondolunánk. Tavasszal mindent újra kell kezdeni, nincs folyamat a mozgásban, az izmok sérülékenyebbek, mert nem mozogtak oxigéndús környezetben, nagyobb a sérülés veszélye, nem beszélve az immunrendszerről, ami egész télen „aludt”, tehát az első kínkeserves tavaszi mozgások után persze, hogy elővesz a betegség. Ekkor természetesen megint az a baj, hogy megizzadva megfáztunk. Meg kellene már érteni, hogy nincs ilyen. Nem létezik megfázás! Vírusfertőzések léteznek, melyeket azért kapunk, mert gyenge a védekező rendszerünk.

Ezeken túl a bakteriális felülfertőződések is gyakoriak, főleg, ha valaki mindenre gyógyszerek özönét veszi be. Egyszerűen nem hagyjuk a szervezetünket hadakozni, küzdeni, amiben megerősödne, hanem levesszük a terhet róla és elnyomjuk. Ez nagyon rossz taktika, hosszú távon krónikus betegségekhez, autoimmun problémákhoz vezethet.

Érdemes tehát meggondolni, hogy vállaljuk-e a „kellemetlen” időjárási viszonyokat, vagy egész télen, netán egész évben betegeskedünk. Lényeges az is, hogy természetes úton pótoljuk a vitaminokat, mert a táplálékkal is óvhatjuk, támogathatjuk immunrendszerünket.

Tehát mindenkit arra buzdítok, ne féljen a hidegtől, aktivizálja magát nyugodtan, semmi baja sem lesz, ha ezt örömmel, elégedetten teszi. Ha egyszer hozzászoktatjuk szervezetünket ahhoz, hogy alkalmazkodjon, nagyon ritkán leszünk betegek, akkor is csak egy-két napig! Akkor jó a „program”, ha már hiányérzetünk támad, mert nem mozogtunk, edzettünk egy napig. Sok sikert és kitartást kívánok mindenkinek!

Kiresné Vincze Ilona
parapszichológus, szakíró, Reiki mester
(személyiségelemzés, gyereknevelési és párkapcsolati tanácsadás a numerológia, kronobiológia, asztrológia segítségével, Bach terápia, Reiki kezelések, képzések)
Egyedi kártyakirakások, előrejelzések!
Bejelentkezés: +36 (30) 570-3449, szamdoktor@gmail.com

Ha szeretne még olvasni az immunrendszerről, ajánljuk figyelmébe a következő cikket:

Megviseli az immunrendszert a magány