Vigyázat, telehold!

Csütörtökön, vagyis ma van a telehold „csúcspontja”. Mivel ezt a jelenséget havonta megtapasztaljuk, érdemes egy kicsit jobban megismerni, hogy a telehold életünk mely területeit befolyásolja. Valójában nemcsak a holdtölte napján, hanem az azt megelőző és követő napon is tapasztaljuk a hatásait, és teljesen egyéni, hogy ki mikor reagál rá erősebben.

Azt a gyerekek is tudják, hogy a tenger mozgásának, az ár–apály jelenségnek a hátterében a Holdnak a Földre gyakorolt gravitációs térerő-változása áll. Gondoljunk csak bele: ha a nála sokkal nagyobb Földre ilyen erős hatása van a Holdnak, milyen befolyása lehet egy olyan, csaknem 80% vizet tartalmazó, finoman összehangolt, meglehetősen sérülékeny rendszerre, mint amilyen az emberi test (és lélek)… Ráadásul a tapasztalatok szerint a holdtölte gyakran egybeesik valamilyen erőteljes időjárás-változással, ami önmagában is hat az érzékenyebb emberekre.

A holdfény és a bűncselekmények

Nem véletlen, hogy a legtöbb nő havi ciklusa igazodik a holdtöltéhez. A nemzetközi statisztikák ugyancsak érdekes összefüggést mutatnak: teleholdkor jelentősen több a baleset és a (nem otthoni) erőszakos bűncselekmény. Az American Journal of Criminal Justice című kriminalisztikai szakfolyóirat 2017. márciusi számában megjelent tanulmány szerzői 13 amerikai állam és District of Columbia bűnelkövetési adatait elemezték, elkülönítve az este 10 és éjjel 2 óra között történt utcai bűncselekmények adatait. Azt találták, hogy a holdfény intenzívebbé válásával jelentősen megnőtt a szabad ég alatt elkövetett bűncselekmények száma. A jelenséget a kriminológusoknak nem sikerült megmagyarázniuk.

Holdtölte idején türelmetlenebbek, agresszívabbak vagyunk, és az élettani folyamatainkban ugyancsak erőteljes változások jelentkeznek, inkább megmutatkoznak a többlet energiával járó folyamatok. Ilyen például a vérnyomás megemelkedése, az alvászavar, a különféle ízületi és izomfájdalmak, gyulladások felerősödése.

Ha a hagyományos kínai orvoslás fogalmaival élünk, akkor lényegében arról van szó, hogy az éjszaka, a sötétség jin jellegű és az éjszaka jobban látszó Hold is az. (A nappal, a fény, a Nap viszont mind-mind a jang jelleget képviseli.) Amikor telehold van, akkor a legerősebb a jang jelleg a jinben (vagyis a Holdban), ezért megzavarja a nyugalmunkat, és erősíti a nappali, aktív (jang) hatást ezekben az amúgy nyugalmas éjszakai órákban.

Már csak azt nem értem, hogy miért nem figyelmeztetnek a telehold hatásaira az időjárás-előrejelzésekben. Pedig legalább olyan fontos és hasznos lenne, mint tudni azt, hogy vigyünk-e magunkkal esernyőt.

Csak ennyit kellene hozzátenni minden hónapban a szokásos időjárás-jelentéshez: „A következő 3 napon vigyázzanak jobban magukra és egymásra, mert telehold lesz.”

Részletesebben tájékozódhat a Hold hatásairól, ha felkeresi Holdnaptárunkat.

Kürti Gábor
természetgyógyász, akupresszőr
Tel.: +36 (30) 996-2787
Honlap: https://kurtigabor.com
Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport

Ha szeretne még olvasni a Holddal való kapcsolatunkról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

A Hold és az egészség. Összefügg?