Fenntartható fejlődés (3) A fogyasztás valódi ára

Öko címkék és egyéb tanúsítványok

Ha biztosra szeretnénk menni, és tudni akarjuk, hogyan és kik készítették a háztartásunkba kerülő termékeket, javakat, nézzük meg, hogy hol készültek, milyen az összetételük, és van-e bármilyen tanúsítvány, ami igazolja, hogy „erőszakmentesen” készült a termék (crudelty-free), illetve az anyag előállításának körülményeiről ad biztos tájékoztatást. Ha fontosnak tartjuk, hogy etikus körülmények között előállított terméket fogyasszunk, figyeljük az alábbi címkéket. Íme néhány, a teljesség igénye nélkül:

Ökotex címkék

Sok esetben nemcsak az anyag minőségét, hanem a gyártás körülményeit is részletezi. Több kategória van, valamelyik csak az anyag bio minőségére utal.

Ugró nyuszi, nyuszi

Erőszakmentesen, állatkísérletek nélkül készült termék, többnyire kozmetikumon és háztartási termékeken lehet találkozni vele.

Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból készült termékek, minősített bio termékek

Elsősorban élelmiszeren találkozunk velük, minősített, vegyszermentes termesztést és feldolgozást jelez.

FSC (Forest Stewardship Council)

Fa és papír termékeken találkozhatunk ezzel a címkével, ellenőrzött, felelős erdőgazdálkodásból származó faanyagot és minősített, felelős feldolgozást jelez a gyártás teljes folyamatában.

MSC (Marine Stewardship Council)

Felelős halgazdálkodásból származó halat jelez, arra utal, hogy a halat nem a mélytengeri, fogyó vad állományból halászták le.

Minősített vegán termék

A termék nem tartalmaz semmilyen állati eredetű anyagot.

Tiszta, élő gyapjú

A gyapjút élő, gyapjas állatról vágták le, kíméletes körülmények között.

Fair Trade

A Fair Trade címkével ellátott termékek nem feltétlenül bio minőségűek, de azt jelzik, hogy a termékkel kapcsolatba kerülő munkások, főképpen a betakarítást végzők tisztességes bért kaptak a munkájukért.

Tiszta, etikus ékszerek

Alapanyagát és az elkészítését tekintve is tiszta, etikus körülmények között készültek. Bizonyára egyre többen hallottak már a „véres gyémánt” fogalomról és más, ritka ásványok kinyerésének körülményeiről, a bányászok sorsáról. Bár ezek igen drágák, a köveket bányászó emberek gyakorlatilag rabszolgasorban élnek. A tiszta, etikus ékszerek azonban tisztességes(ebb) körülmények között kerülnek a piacra.

Energiatanúsítványok

Ma már hazai piacon is lehet olyan szerződést kötni az energiaszolgáltatókkal, hogy megújuló forrásból, vagy nagyrészt megújuló forrásból kapjuk az energiát. Ha biztosra akarunk menni, akkor persze az a legjobb, ha magunk telepítünk ehhez szükséges eszközöket, de nyilván még ezt nem mindenki teheti meg.

Babusáné Gazdik Ágnes
Öko-Piac-Tér.net

A cikksorozat további részei:

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Pénztárca- és környezetkímélő nyaralás