Ha itt az influenzaszezon

Hazánk téli-tavaszi időjárása az utóbbi években igencsak változékony, nedves és hűvös, azaz egyértelműen kedvez az influenzavírusok szaporodásának és terjedésének. Ez pedig akár súlyos járványok kialakulásához is vezethet. Ha erre előre felkészülünk, megerősítjük mind a testünket, mint az immunrendszerünket, akkor nagy eséllyel megelőzhetjük a bajt.

Immunrendszerünk megerősítésén kívül azonban nagyon fontos, hogy ügyeljünk a személyes higiéniára, és betartsunk néhány alapvető óvintézkedést. A legfontosabb higiéniai óvintézkedések sorába tartozik például a rendszeres kézmosás, elsősorban minden étkezés előtt, valamint hazatértünk után (hivatalokból, üzletekből, munkahelyről), de ne feledkezzünk meg a szellőztetés fontosságáról, illetve járványok idején a közösségi terek és a naponta használt eszközök fertőtlenítéséről sem (pl. padlók, kilincsek).

Mi is az influenza?

Az influenza egy heveny, fertőző betegség, amelyet leggyakrabban az influenzavírusok A típusa okoz. Emberről emberre, cseppfertőzéssel terjed a levegőn keresztül, köhögés, tüsszögés vagy akár beszéd közben, főleg a betegség első napjaiban. A fertőzés lehet közvetlen, amikor is belélegezzük a vírust, így az rákerül a légutak nyálkahártyájára, de közvetetten is megfertőződhetünk fertőző váladékkal szennyezett eszközökön, tárgyakon keresztül, amelyeket megfogunk, így később kezünkkel a szánkba vagy a kötőhártyánkra juttatjuk a vírust.

A klinikai tünetek általában a fertőzés után gyorsan, nagyon rövid lappangási időt követően jelentkeznek, a vírus szervezetbe jutásától számított pár órán belül. Jellegzetes tünetei: láz, néha hidegrázás, fejfájás, izom és ízületi fájdalom, fáradtság, kimerültség. Ezeken kívül előfordulhat torokfájás, tüsszögés, köhögés, olykor kötőhártya-gyulladás, esetleg mellkasi fájdalom vagy emésztési panaszok.

Gyógykezelés

Ha az influenzavírus bejutott a szervezetünkbe és mi megbetegedtünk, leginkább nyugalomra van szükségünk, és ágyban kell maradnunk, legalább addig, amíg lázasak vagyunk vagy hőemelkedésünk van. Ha a lázunk magas, csillapítsuk azt hagyományosan alkalmazott lázcsillapítókkal vagy alkalmazzunk priznic kúrát. A hőemelkedést vagy az alacsonyabb lázat ne csillapítsuk, mert annak védelmi szerepe van – szervezetünk a láz segítségével igyekszik elbánni a fertőzéssel.

Az influenza által okozott esetleges komplikációk elkerülése, valamint a teljes gyógyulás elérése érdekében nagyon fontos, hogy ágyban maradjunk, azaz feküdjük ki a betegséget, máskülönben bakteriális komplikációk üthetik fel a fejüket, azaz baktériumok telepedhetnek meg a légutak vírusok által roncsolt és még be nem gyógyult nyálkahártyáin, ami leggyakrabban hörghurutot vagy tüdőgyulladást okozhat. Ha ez bekövetkezik, a bakteriális fertőzés leküzdéséhez már antibiotikumokra van szükség.

Fertőzés esetén járványügyi szempontból is otthon kellene maradnunk, hogy a betegség ne terjedjen tovább. A gyógyulás érdekében ilyenkor kizárólag jó minőségű, könnyen emészthető, egészséges ételeket együnk, és növeljük a friss zöldség, illetve gyümölcs fogyasztását. Fizikailag ne terheljük a testünket, és igyunk sok folyadékot. Rendkívül fontos, hogy ne dohányozzunk!

ENERGY-készítmények

Az ENERGY természetes készítményei nem csak az influenzafertőzés megelőzésében, de a már kialakult betegség leküzdésében is segítő kezet nyújthatnak. A gyógynövény alapú Pentagram® koncentrátumok sorából a VIRONAL használatát javasolnám első helyen, amely megelőzésképpen, valamint az immunrendszer megerősítéséért egyaránt szedhető. A VIRONAL használata elsősorban kora tavasszal és késő ősszel, valamint influenzajárványok idején ajánlott. Ha az influenza vagy más, heveny légúti betegség már ledöntött minket a lábunkról, a VIRONAL-t annak maximális napi adagjában szedjük.

A következő rendkívül hatékony készítmény a FLAVOCEL, amelyet megelőzésképpen egész évben szedhetünk, ún. szintfenntartó, napi 1-2×1 tabletta adagban, étkezés után. C-vitamin, bioflavonoid és szudáni hibiszkusz tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, és pótolja a szervezetből a hiányzó C-vitamint. Ha már megbetegedtünk, vagy szervezetünknek nagyobb mennyiségben van szüksége C-vitaminra, napi 3×1-2 tablettára növeljük a FLAVOCEL adagolását.

Az influenza vagy más meghűléses betegségek első tüneteinek jelentkezésekor hatékony segítséget nyújthat a GREPOFIT DROPS használata. Általános adagolása: 10-15 csepp naponta 3 alkalommal. A készítmény alkoholt tartalmaz, ezért már a szájüregben felszívódik, így rendkívül gyorsan hat. Ám ügyeljünk arra, hogy pont az alkoholtartalma miatt kisgyermekeknek és epilepsziás betegeknek nem adható. Ha az influenza súlyosabb lefolyású, pl. kellemetlen erős köhögés kíséri vagy fennáll a bakteriális hörghurut kialakulásának veszélye, esetleg az már ki is alakult, hívjuk segítségül a GREPOFIT kapszulát.

Az akut állapot első napjaiban akár 9 kapszula GREPOFIT-ot is szedhetünk naponta, majd a tünetek enyhülése után csökkentsük az adagot napi 5 kapszulára, 2-2-1 adagra lebontva. A készítmény segít csillapítani a torokfájást is. Mindezek mellett még a húgyúti gyulladásokban is hatékony segítséget nyújt. A helyileg alkalmazandó készítmények közül jó szolgálatot tehet a GREPOFIT SPRAY, amelyet a garat és a szájüreg gyulladt nyálkahártyáira kell fújni, és amely ráadásul afta és herpesz kezelésére is használható. Naponta többször is befújhatjuk vele (1-2 fújás) a gyulladt területeket, segít megszüntetni a fájdalmat és a kellemetlen szájszagot.

Amennyiben az influenzát nátha is kíséri, használjuk a GREPOFIT NOSOL AQUA orrsprayt, melyet szükség szerint, naponta többször is alkalmazhatunk. Súlyosabb lefolyású vagy elhúzódó influenza és egyéb, vírusok, baktériumok, chlamydia vagy gombák okozta fertőzéses betegségek esetén kivételes segítséget nyújthat a CISTUS INCANUS. A készítmény a bodorrózsa és a balzsamos szuhar koncentrált növényi kivonata, koncentrált mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és polifenolokat, amelyek megakadályozzák, hogy a vírusok bejussanak a sejtekbe és ott elszaporodjanak, ráadásul jelentős mértékben erősíti az immunrendszert. Alkalmazása: naponta 3×5-7 csepp.

A szervezet ellenálló képességének megerősítésében, valamint a fertőzések elleni védekezésben a DRAGS IMUN, az IMUNOSAN, a PROBIOSAN INOVUM, továbbá a zöld élelmiszerek, az ACAI PURE, az ORGANIC SEA BERRY POWDER és az ORGANIC GOJI is hatékony segítséget nyújthatnak.

Dr. Július Šípos

További információ az Energy menüpontunkban és az Energy cég honlapján. Ugyanott ingyenes orvosi és természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

CYTOSAN-os maszkot a vírusok ellen!