A fogyás kémiája (2.)

Cikksorozatom előző részében a fogyókúráról és az azt támogató táplálkozásról szóltam. Most, a folytatásban szeretném felhívni a figyelmet a fogyókúra alatti méregtelenítés fontosságára. Amellett, hogy csinosodunk, testünk is tisztul, de ez megterheli a szervezetünket, és bármilyen diétát választunk is (szétválasztó, fehérje stb.) valamilyen szinten egyoldalúan táplálkozunk.

Szervezetünknek nemcsak az aznap bekerült méreganyagokat kell feldolgoznia és kivezetnie, hanem a zsírsejtjeinkből kiáramló, régebbi eredetű salakanyagokat is. Fogyókúra/méregtelenítés idején gyakran előfordul hajnalban vádli-izomgörcs. Ez azt jelenti, hogy az ásványianyag-szint csökkent a szervezetünkben. Mivel a méreganyagok ásványi anyagokhoz kapcsolódva tudnak távozni, Fytomineral fogyasztásával segítjük elő a méregtelenítést.

Lassú anyagcsere, székrekedés

Adjunk le pár kilót!Kiemelek néhány készítményt, amelyek feltétlenül támogatják a fogyást és a méregtelenítést. A VIRONAL a vastagbelet harmonizálja. Nagyon sok ember szenved székrekedésben, lassú az anyagcseréje. Hiába áramoltatjuk ki a zsírt és a méreganyagokat, ha a vastagbélben „dugó” van. A VIRONAL felszámolja a székrekedést, jótékonyan hat a bélrendszer gyulladásos állapotában.

Amikor a bélrendszer már átjárhatóvá válik, megtámogathatjuk a méregtelenítő szerveinket. Jól működik az emésztés segítésére: reggel 1 teáskanál lenmag forrázva, hozzá 3 db CHLORELLA (algatabletta); ebédre 1 teáskanál mustármag; este 1 teáskanál lenmag forrázva, majd 3 PROBIOSAN kapszula.

A REGALEN segíti a zsírsejtekből kiáramló méreganyagok gyors távozását. Az emésztőszerveinket aktiválja, segíti, hogy a szerveink önmagukat is tudják tisztítani. Volt olyan visszajelzés, hogy egy hölgy 20 kg-ot fogyott a REGALEN koncentrátum kúrával, diéta nélkül – csupán az emésztőrendszer működése helyreállításának köszönhetően.

Egy kedves doktornőtől, tanárnőnktől (a természetgyógyász iskolában) származik a következő érdekes példa: képzeljük el, hogy a testünk egy „szeméttelep”, naponta beérkezik egy kamion áru (ízfokozó, színfokozó, stabilizáló, tartósítószer stb.) és kimegy egy kis teherautónyi „szemét”. Negyvenéves korunkra megtelik a szeméttelep. Romlik a látásunk, és elkezdődik a többi egészségügyi probléma. Ezért fontos a szervezet méregtelenítése.

Harmonizáljuk a hormonrendszert!

Sokan panaszkodnak, hogy felborult a hormonrendszerük, ciklusuk, pajzsmirigyműködésük (a pajzsmirigyhormonok többek között az anyagcserét és az energiaháztartást szabályozzák). Számukra nagy segítség a GYNEX, mely a hasnyálmirigy működését is támogatja – itt termelődik az inzulin, amely felelős a raktározásért. A Gynex-ben nyomelemként olyan aktív növényi anyagok vannak (pl. a jódtartalmú hólyagmoszat, valamint fitoösztrogének), amelyek jótékonyan befolyásolják az alulműködő pajzsmirigyet, hozzájárulnak harmonikus működésének helyreállításához.

Már kis mennyiségű jód is sokat jelent a szervezetnek, mert felgyorsítja az anyagcserét, szabályozza a sejtek oxigénfelhasználásának sebességét, segít elégetni a felesleges zsírt. A jód javítja a haj, a köröm, a hámréteg és a fogak állapotát.

Jódot tartalmaz – a már említett GYNEX mellett – a SPIRULINA BARLEY és a VITAMARIN is. Az elhízás problémája sok esetben összefügg a pajzsmirigy által termelt tiroxin hormon mennyiségével. Ha csökken, akkor túlsúly alakul ki. A BARLEY (zöldárpa), a leglúgosabb élelmiszerek egyikeként, semlegesíti a testfolyadékok savasságát, és ezzel együtt serkenti a pajzsmirigy működését.

A pajzsmirigyhormonokat védi a FLAVOCEL (napi 3×2 tablettával), így feltöltjük a rendszert C-vitaminnal.

Az epekő kialakulásának megelőzése

A belső tisztaság az arcon is látszikA nők esetében gyakoribb az epekövesség. Ezen eseteknek nem elhanyagolható része arra vezethető vissza: a hölgyek gyakran olyan intenzív fogyókúrát folytatnak, hogy ebben az időszakban szinte nulla zsírt visznek be. Gyakori következmény: az epehólyagot nem éri összehúzódást kiváltó reflex, így az epeváladék bent marad az epehólyagban. Az epehólyag nem képes kiürülni, ezért az epeváladék besűrűsödik, megkövesedik. A VITAMARIN kapszulával ezt a problémát elkerülhetjük – reggel ajánlott bevenni.

Emellett a CHLORELLA magába szívja, kivezeti a méreganyagokat, a nehézfémeket, és a zöld- (fiatal) árpához hasonlóan lúgosítja a szervezetet. Ha a zöld készítmények alkalmazásával a savas állapotot átfordítjuk lúgosba, akkor a szervezet többé nem tart vissza zsírt a savas mérgező anyagok elraktározására, így a súlyunk is csökken.

Miután elértük a kívánt súlyt, érdemes SPIRULINA BARLEY-t fogyasztani, mert az feltölti a szervezetet vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fenntartja a lúgos állapotot.

A CYTOSAN méregteleníti a szervezetet és tisztítja a vért, regenerálja a májat, segít eltávolítani a szervezetből a nehézfémeket, gombákat (például a Candidát). A bevitt ételekből a tápanyagot már nem a Candida gombák használják fel, hanem a PROBIOSAN-ból „betelepített”, hasznos bélflóra dolgozza fel és teszi elérhetővé szervezetünk számára.

Nincs mindenkinek szüksége minden készítményre! A klubvezetők és az Energy-hez kötődő természetgyógyászok segítenek személyre szabottan kiválasztani és megfelelő sorrendbe állítani a készítményeket.

Mozgás = életA fogyókúra elengedhetetlen része a mozgás. Az izmaink zsírral táplálkoznak, ezért minél több az izom, annál gyorsabb a fogyás. A diéta után pedig, ha megtartjuk az új és jó szokásunkat, rendszeresen sportolunk, akkor a plusz kilók nem jönnek vissza. A mozgás serkenti a zsírbontó enzimek termelődését és felgyorsítja az anyagcserét.

Fogyáshoz az állóképességet fejlesztő sportokat érdemes választani: gyaloglás, futás, kerékpározás, görkorcsolyázás, úszás. Én a „bébifitneszt” gyakorolom: 14 kg-os kisfiam emelgetése és szaladás utána, valamint a „gardenfitness”, azaz gyomlálás a kertben – ezek igénybe veszik a testemet, de nem igazán zsírégető hatásúak. Legalább heti 3 alkalommal és minimum 30 percig tartó mozgás ajánlott, de az igazi egy óra lenne. Érdemes beépíteni a masszázst is (én a nyirokmasszázst választottam), mert segíti a kitágult bőr regenerálódását, valamint feltöri a cellulitis (narancsbőr) telepeket.

A nyirokrendszer karbantartása

A mindennapi anyagcsere – az égés (tápanyag-felhasználás), a belekből érkező tápanyagok felszívódása – a nyirokrendszerben zajlik. Ha a nyirokkeringés lelassul, a sejtek kiszáradnak, életfolyamataik lelassulnak, szöveteinket a saját hulladékunk mérgezi meg. Emiatt a belső környezet savassá válik.

A nyirkot mozgásban, vagyis karban tarthatjuk jó légzéssel, az izmok összehúzásával, vagyis a mozgással. Valamint a hozzáértő szakember által végzett nyirokmasszázzsal.

Ha már a bőr regenerálásánál, szépítésénél járunk, nem felejtkezhetünk meg a kozmetikusunkról, aki az arc- és a dekoltázs masszázsával szintén segíti a méregtelenítést, a salakanyag elvezetését, harmonizálja az energiaáramlást.

A masszázs élénkítő, szabadgyök-ellenes hatású, emellett az érfalak átjárhatóságát is javítja. Mellesleg a masszázs után megszépülünk, és persze pár évet azonnal letagadhatunk!

A túlsúlynak lelki oka is lehet. A „bánatháj” kifejezés nem ismeretlen. Ha valami rossz éri az embert, akkor ételbe fojtja bánatát. Vagy a hájat egyfajta védelemként építi maga köré, hogy távol tartsa az embereket, az „életet”. Amikor megszületik az elhatározás, hogy életmódot és „életet” változtatunk, akkor nagy segítség lehet a kineziológiai oldás, hogy az okokkal szembesüljünk, és feldolgozzuk azokat. Így nemcsak a test, hanem a lélek is megkönnyebbül, csakhogy itt már „több mázsás tehertől” szabadul meg az ember.

Pár jó ötlet

Végezetül pár pozitív ötlet a fogyás támogatására. A víz programozhatóságát Masaru Emoto bebizonyította. Lehet a palack vizünkre (fontos, hogy sokat igyunk!) pozitív szavakat, mondatokat ragasztani. Lássunk néhányat. Újra xx kg vagyok! Gyors az anyagcserém. Gyorsan fogyok. Újra 38-40-es ruhát hordok! Napról napra csinosabb vagyok!

Ezeket a pozitív megerősítéseket kis papírra írva kitűzhetjük a hűtőre, tükrökre, így a tudatalattit programozzuk.

Régi fényképet is kitehetünk magunkról, ahol tetszünk magunknak (kívánság tábla módszer, l. bővebben a Titok című könyvben). Én találtam egy olyan fotót, ami egy sikeres fogyókúra után készült, és át is lendített a stagnáló időszakokon. Tehetünk az asztalra táblácskát, amin ez áll: Ez az étel az egészségemet szolgálja, fogyok tőle 1 kg-ot. Mindig csak egy kilót kell, aztán még egyet – egészen az álomsúly eléréséig…

Nemcsak egészséges, hanem finom isAz elért eredmény megtartásában nagy segítséget nyújtanak a zöld élelmiszerek. Ha a szervezetünkben fenntartjuk a lúgos állapotot, akkor a szervezet „megnyugszik”, és nem tartalékol a táplálékunkból zsírt a méreganyagok „elcsomagolására”.

A fogyókúrát akkor érdemes elkezdeni, ha megszületett a vágy és az elhatározás, hogy búcsút intünk felesleges kilóink nagy részének. Mindegy mennyi idő alatt – az a fontos, hogy kényszer nélkül haladjunk, a saját tempónkban.

Az is nagyon jól működik, ha barátok együtt „fogyóznak”, így átlendítik egymást a stagnáló időszakon (a mi „fogyi csoportunk” 6 fős, összeadva 51 kg-ot adtunk már le január óta).

A mérleget pedig csak fogyó Holdnál szabad komolyan venni.

Végül ismét közreadok egy jó receptet.

Halfilé cukkinivel

2-3 szelet halfilét átsütök olívaolajon vagy kókuszzsíron.
2-3 db cukkinit összekockázok, megdinsztelek.
Madras curry fűszerkeverékkel ízesítem (bioboltokban kapható).
1 dl tejszínnel a halat a cukkinivel összeforralom, és kölessel tálalom.
Kívánom, hogy sok kilótól szabaduljanak meg, és egészségesebb, boldogabb életet éljenek.

Égjen a zsír!

Kovácsné Ambrus Imola
Energy klubvezető, Debrecen
www.imolaenergy.hu

(Vége)

A cikk előző részét itt olvashatja. További információ az Energy cég honlapján és az Energy menüpontunkban. Ugyanott ingyenes természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)