Covid utáni fáradtság: homeopátiás megoldások

A coronavírus-fertőzés nyomán sok embernél jelentkeztek nehezen vagy egyáltalán nem kezelhető maradványtünetek, melyek közül a leggyakoribb az állandó vagy nagymértékű fáradtság. Szerencsére ilyenkor – vagyis az úgynevezett poszt-covid szindróma esetén – is gondolhatunk a homeopátiás szerek kínálta segítségre. Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekorvos, homeopata írása.

A természet újjászületése idején tucatjával jelennek meg írások a tavaszi fáradtságról és annak leküzdéséről. Ilyenkor elsősorban az elégtelen téli ásványianyag- és vitaminfelvételt okoljuk. Ezt a helyzetet jelentősen megváltoztatta az elmúlt évek pandémiája. Az emberek sokkal jobban odafigyeltek a szükséges táplálékkiegészítők fogyasztására, a D-vitamin, a C-vitamin, a cink, a szelén és egyéb nyomelemek utáni kereslet jelentősen megnőtt, és ez nagyon dicséretes.

Ugyanakkor egy új tünetcsoport jelentkezett, amit poszt-covid, long-covid vagy hosszú-covid szindrómának hívunk. A covid-fertőzésen átesett betegek elhúzódó, szerteágazó, a hagyományos kezeléssel alig befolyásolható panaszairól van szó. Ezek a tünetek rendkívül változatosak, nehezen vagy nem kezelhetőek, és nemcsak megkeserítik a páciensek életét, hanem egyszersmind munkaképtelenséghez vezetnek.

A különböző kutatások szerint a coronavírus-fertőzésen átesett betegek 30-75 %-a küzd valamilyen maradványtünettel, sokszor hosszú hónapokon át.

Egy nemzetközi tanulmányban, melyet 56 országban, 3800 covid utáni beteg válaszai alapján készítettek, az derült ki, hogy a koronavírus-fertőzésen átesettek 96 százaléka 3 hónap elteltével is küzdött valamilyen tünettel vagy tünetekkel. (Összesen 205 tünet, panasz előfordulását rögzítették a tanulmány készítői.)

A Covid utáni fáradtság a betegek 77%-ánál jelentkezik

A „gyógyultak” többek között a következő panaszokról számolnak be: állandó és/vagy nagymértékű fáradtság, légzőszervi tünetek, ízületi fájdalmak, mellkasi fájdalom, heves szívdobogásérzés, fejfájás, memória- és figyelemzavar, koncentrációs problémák, szorongás, alvászavar, bőrkiütés, hajhullás, ízérzékelés, szaglás elvesztése.

A fertőzés lefolyását követő 6. hónap után leggyakrabban jelentkező tünet a fáradtság (a betegek 77 százalékánál), a megterhelés utáni rossz közérzet (72 százaléknál) és a kognitív diszfunkció, gondolkodással kapcsolatos zavarok (55 százaléknál) jelentkeztek.

Mivel a fennmaradó fáradtság a leggyakoribb tünet, nézzünk néhány homeopátiás gyógyszert, melyek ezen az állapoton segíthetnek, és amiket én is és homeopata kollégáim is gyakrabban alkalmaztunk az elmúlt időszakban.

Arsenicum album

Gyenge, fáradékony, szorongó beteg. Különösen a betegségektől fél, de aggódik a kihívásoktól, fél, hogy betörnek a lakásába. Nagyon pedáns, ügyel a rendre, de ebben a legyengült állapotában nehezen felel meg a saját elvárásainak. Számos egyéb tünet kíséri a fáradékonyságát, egyik leggyakoribbak ezek közül az ekcémaszerű bőrtünetek. A meleg minden formája javít az állapotán, még akkor is, ha például egy égő jellegű fájdalomról van szó.

Acidum muriaticum

A savakra jellemző gyengeség itt a legerőteljesebb. Gyenge, kimerült, leül, lefekszik, szeme becsukódik (képtelen állni, ülni). Befelé forduló, szinte sosem nevet. Fejét ólomsúlyúnak érzi, gyakori az erőteljes fejfájás, ami érdekes módon javul, ha a beteg ásít. Ha ezt az utóbbi tünetet tapasztaljuk, mindenképpen ez a választandó szer.

Acidum phosphoricum

Főleg szellemi kimerültség, koncentrációzavar, amihez aztán testi gyengeség is társul.. A beteg kedvetlen, enervált. Nem ritkán szenved a fejtetőre és tarkóra kiterjedő fejfájástól, melyet szédülés kísérhet. Szemei alatt fekete karikák, nappal is aluszékony. Erősen verejtékezik, kínzó szomjúság gyötri. Előfordulhat szapora szívműködés is.

Kalium phosphoricum

Gyengeség, fáradékonyság a jellemző tünet. Mind testi, mind pszichés kimerültségtől szenved a beteg. A korábban éles elméjű páciens memóriazavarokkal küzd, de emellett álmatlanság, olykor rémálmok gyötrik. Gyakori a fejfájás, és mindenféle szellemi tevékenység ront az állapotán. Ez a szer jól használható bármely fertőző betegség utáni lábadozásban.

Kalium carbonicum

Egész testében gyenge, de a térde különösen. Szinte mindig fellép hátfájás. Mivel ezek az emberek kötelességtudóak, és ebben az állapotban nem tudnak teljesíteni, ezért nyugtalanok, ingerlékenyek. Ki nem állhatja a huzatot, ami tovább ront az állapotán. Érdekes jellegzetesség a felső szemhéj belső részének a vizenyőssége, duzzanata.

Stannum metallicum

Az extrém fáradtság (még a beszéd is nehezére esik) mellett légzőszervi tünetek is vannak, mint a bőséges köpettel járó köhögés, és már minimális erőfeszítésre is fulladás, légszomj lép fel.

Lecithinum

Nagyon gyenge, nehezen koncentrál, lelassult, olyan, mintha álmodna. Végtagjait nehéznek érzi, rosszul alszik, nem piheni ki magát. Gyakran érez heves szívdobogást. Fél a betegségtől.

Fontos megkeresni az alkati szert

Fontos, hogy ezek a szerek önmagukban nem mindig elegendőek, hiszen az egész szervezet megbetegedéséről van szó, és ilyen esetekben a hatékonyabb kezeléshez az egész beteget „fel kell térképezni”. Ismerni kell az egyéniségét, egyéb tüneteit, az étkezési, alvási, életviteli szokásait, de tudni kell a korábbi betegségeiről, sőt a felmenői betegségeiről is. Ezek és a beteghez tartozó információk birtokában lehet az úgynevezett alkati szert megkeresni, melynek alkalmazása – akár a fent leírt tüneti szerekkel együtt – végül a beteg gyógyulásához vezet. Az alkati szer megtalálása képzett homeopata feladata, de érdemes a fenti szerekből is a legjobban megfelelőt kiválasztani, azt, ami legközelebb áll, legjobban hasonlít a fennálló tünetekhez.

Adagolás

C, CH 15-30 potenciából napi egyszer 5 golyót elszopogatni. Ha a tünetek javulnak, a szedés gyakoriságát csökkenteni kell.
Egy jól kiválasztott homeopátiás szer hathatósan tud segíteni a meglévő panaszokon, és a szabályokat betartva mellékhatás nélkül alkalmazható.

Dr. Sebő Zsuzsanna
gyermekorvos, homeopata

Megjegyzés: a gyógyszerek beszerezhetőségéről a Tanácsadóink menüpontban lehet kérdezni a szerzőtől.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Meghűlés, megfázás, nátha homeopátiás kezelése