Tanácsadóink

Dobiné Olasz-Papp Nóra

Választhat az alábbi lehetőségek közül vagy lejjebb görgetve elolvashatja a tanácsadóhoz érkezett korábbi kérdéseket, ill. az azokra adott válaszokat – amennyiben azok publikusak.
A kérdés

Kedves Nóra!Most 8 hetes a kislányom! Körülbelül 10 napos kora óta küzdünk a következő problémával: egy, nappal viszonylag nyugodt babáról van szó! Este viszont akár este 6-tól hajnal 2-ig képes szívfacsaró módon ordítani! Az okát nem értjük, ugyanis az orvosok szerint ez biztos, hogy nem hasfájás! Kipróbáltunk mindenféle szélhajtót, görcsoldót, de a helyzet nem változik!Az a legfurcsább, hogy éjjel, amikor sikerült valahogy elérnünk, hogy az éjfélt-1 őrát átaludja, akkor kikerültük az ordítós órákat, de ezt csak 2-szer értük el sajnos!Egyszerűen már nincs ötletünk, hogy mit tehetnénk!Teljesen el vagyok keseredve, mert még nem halottam egy anyukát sem akik hasonló cipőben jártak volna!Azért gondoltam, hogy írok önnek, hogy hátha tud segíteni vagy tud tanácsolni valamilyen homeópátiás szert ami segíthet, ha ez esetleg valamilyen alvászavarral hozható kapcsolatba!Válaszát előre is köszönöm!

A tanácsadó válasza

Kedves Anyuka!

Köszönöm, hogy hozzám fordult!

Az első időszakok arra adnak lehetőséget, hogy kifigyeljük kisbabánk személyreszabott tulajdonságait.
Az Ön leírásából arra engedek következtetni, hogy a kisbabájuk ingerkereső baba és az éjszaka csöndjét, a sötétséget nem találja elég érdekesnek, túl monoton és ezért nem tud elaludni ill. alvó állapotban maradni. Írja, hogy nappal nyugodtabb, tehát ebből is arra következtetek, hogy a nappali ingerek, zajok-hatások felelnek meg neki jobban. Ez teljesen normális jelenség, ne malvászavar és nem gondolom, hogy bármilyen más nagyobb baj állna a háttérben. A probléma kiküszöbölésére be szokott válni ilyen esetben, ha nincs teljes csend és sötétség, egy óra kattogása vagy halk zene, rádió zúgása és gyenge félhomály szokott segíteni. Ha esetleg felcseréli az éjjelt és a nappalt, ne ijedjen meg, ez helyre fog állni!
Neki még nem válik szét éjjel és nappal, nem tud különbséget tenni még. Ha szoptatja babáját, akkor a szoros testközelséggel, és az anyatej nyugtató hatásával is átvészelhetik ezt az időszakot. Ha nem szoptat, akkor a sok öleléssel, összebújással, simogatással. Ha este elalszik, ne szeparálják el, ne csendesedjenek el, hadd hallja a család zajait, hogy nem állt meg az élet, ez is könnyebbség lesz neki.
A másik, amiért sok sírós óra szokott lenni éjjel, ha külön szobában van letéve. Ez a csend és a fent leírtak mellett rossz közérzetet tud kiváltani belőlük, és ez nem baj, ez egy ősi ösztön, ami mindannyiunkban benn eél születés után: az őskorban veszélyes volt "letett állapotban lenni". Így a testközelség, esetleg együttalvás vagy a szülői ágy mellett elhelyezett kiságy is csodákra képes!
Kitartást, szeretetet és türelmet tanácsolok és próbálják ki feltétlenül az éjjeli ún. "fehér zajt"! És nyugodjon meg, babája semmi kórosat nem csinál, ösztönei és saját személyiség típusa alapján cselekszik!:-)
Szeretettel:Nóra