Tanácsadóink

Németh Imréné Éva

Választhat az alábbi lehetőségek közül vagy lejjebb görgetve elolvashatja a tanácsadóhoz érkezett korábbi kérdéseket, ill. az azokra adott válaszokat – amennyiben azok publikusak.

Allergiás kismama lehetőségei

A kérdés

Kedves Éva!A barátnőm többféle virágporral és más egyébre allergiás. Jelenleg állapotos (elmúlt 18 hetes) és sajnos nagyon szenved az orrfolyástól, szemkönnyezéstől és a szeme környéke nagyon érzékeny. Nem nagyon tud kimozdulni a lakásból, mert akkor előjönnek súlyosabban a tünetek.Kérem, hogy segítsen abban mit is tudna tenni az állapota jobbá tételében. Sópárásítójuk van otthon, azt használják is, otthon így jól van; de hát ugye sajnos ki kell mozdulni a lakásból neki is. Az orvosa nem nagyon ajánl neki semmit sem, plusz ugye a várandósság is gond lehet esetleg egy-egy gyógyszer vagy hasonló felírásában.Nagyon várom a válaszát.Köszönettel:Nemesné Kertész Judit

A tanácsadó válasza

Kedves Judit! Várandós barátnője jelenleg a légutakat érintő allergiában szenved, amelyet ebben az időszakban főként virágporok (Mogyoró, Égerfa, Fűzfa, Szilfa, Nyárfa, Kőrisfa, Nyírfa), de az állati szőrzet, penészgomba és háziporok is okozhatják. A leveléből azt látom, hogy a legfontosabb és legésszerűbb tennivalót választotta jelen állapotában, igyekszik elkerülni, távol maradni azoktól az ismert allergénektől, amelyek a problémáját okozzák: virágporok, állatok, de szőnyegek, vastag állati szőrből készített szövetek, takarók, matracok stb. Az orrfolyással, szemkönnyezéssel járó tüneteinek enyhítésére néhány gyógynövényt alkalmazhat. Ilyen például a LÁNDZSÁS ÚTIFŰ LEVELE. Belsőleg a kipréselt zöld levélnedvét napi 3*1 gyermekkanállal fogyassza. Külső alkalmazásra az útifű levelét alaposan átmosást követően, kézzel – mint egy papírdarabot – gyűrje össze a tenyerében. Az így előkészített levelet helyezze a becsukott szemére, legalább 15-20 percre, ha ideje engedi akár naponta többször is, este a leveleket cserélgetve akár egy órán át is alkalmazhatja. Készíthet (csak külső használatra) SZEMMOSÓ folyadékot is 1,5 dl forrásban lévő vízbe tegyen 5-6 ÚTIFŰ levelet és 10 percig lefedve, áztassa tovább. A leszűrést követően a folyadékkal átitatott vattapamacsot a szemére helyezheti, vagy csak mossa át a szem környékét. Ugyanilyen módon készíthet szemmosó folyadékot a kék BÚZAVIRÁG szirmaiból is, ebben az esetben 1 teáskanálnyi szirmot tegyen a vízhez (mint az Útifűnél). Az ORVOSI SZEMVIDÍTÓFŰ (Euphrasia off.) hatóanyagai a legkülönfélébb szembetegségeknél is használnak: szemhéjgyulladás, szaruhártya-gyulladás, kötőhártya-gyulladás, könnyezés, szemfáradtság, árpa esetén is. A kamillavirágot elővigyázatosságból, a keresztreakciók lehetősége miatt nem javaslom.
Kiválóan enyhíti az orr-, de a szemtüneteket is a vöröshagyma. Egy frissen félbevágott vöröshagyma belélegzése azonnali eredményt hoz annak, aki tüsszög, eldugult orra miatt nehezen kap levegőt. A hagymatinktúra belső használatra hasonlóan eredményes, 1 pohár vízben 5-7 csepp, napi 2-3* fogyasztva csökkenti az allergiás tüneteit. Az orr nyálkahártya irritációjának csökkentésére a tengervizes orrcseppet javaslom. Ebbe tehet MENTA- és CITROMFŰ levelet (2-3 csepp a kipréselt, átszűrt friss zöld mentából, citromfűből), majd alaposan rázza össze a tengervizes orrcseppel készített keveréket. Korlátlanul használja, nem károsítja az orr nyálkahártyáját, könnyíti a légzést.
Az enyhe hőemelkedéssel járó orrdugulás, szemkönnyezés esetén a HÁRSVIRÁG (2), BODZAVIRÁG (2), MENTA (1), CITROMFŰ (1/2), megadott arányban bekeverve belsőleg enyhíti az orrfolyás, szemkönnyezés tüneteit. A keverékből egy csapott gyermekkanállal reggel és este 2 dl vízzel forrázatot készítsen, majd lehetőleg akácmézzel, citrommal ízesítve igya legalább három napon át.
A barátnője az orvosával beszélje meg azt, hogy az allergiás személyeknél gyakran fennálló kalcium-, magnézium-, és vagy mangán-, A-vitamin és cink hiány pótlására mit tanácsol a személyére szólóan, pótlásként, és milyen adagban, hogy valamennyire enyhíthesse jelenleg fennálló, markáns tüneteit.
A várandósság, szoptatás elmúltával javasolt barátnője életmódjának, táplálkozásának újragondolása, immunrendszerének erősítése, az allergiájának elkerülése érdekében. A friss levegő nélkül nem élhetünk, az a cél, hogy ne a külvilágtól teljesen elzártan éljen, hanem élvezze a természet adta szépségeket, a napfényt, a szelet és az esőt is. A születendő kisbabához nagyon sok boldogságot kívánok! Szeretettel: Némethné Éva

mioma

A kérdés

Tisztelt Éva!Olvastam több ön által javasolt kezelést méhtesti miómával kapcsolatban ,töbek közt felkeltette érdeklődésemet a ricinusolajos pakolás amit nem tudom hogyan kell elkésziteni és alkalmazni.Nem Magyarországon élek igy nem tudom személyesen felkeresni,könyveket sem tudok beszerezni,sőt ahol élek nem igen ismert még a természetgyógyászat igy sem homeopátiás gyógyszereket sem egyéb természetes gyógyszert nem tudok beszerezni.Amim van az a pásztortáska.palástfű és cickafark teák.Érdekelne hogy a cickafark a fitoösztrogén tartalma miatt ajánlott-e,valamint milyen arányban keverjem ezeket a teákat és mennyit fogyaszhatok belőlük naponta?Pár napja méhnyaki polipot távolitottak el nálam még várom az eredményeket,de ezzel kapcsolatban is szeretném ha adna pár tanácsot mitől jelennek meg hogyan előzhetem meg illetve mekkora az esélye annak hogy rosszindulatú illetve hogy visszatér?Ha sikerülne homeopátiás gyógyszert beszereznem tudna-e ajánlani személys találkozás nélkül készitményt? Válaszát előre is köszönöm!

A tanácsadó válasza

Kedves Levélíró! Soraiból nem derül ki az, hogy milyen életkorban van. Fiatal, még gyermekvállalás előtt áll, középkorú, gyermekszülések után van, avagy idősebb, esetleg változó korban lévő. A női nemi hormonok miatt a test számára más és más hatóanyagú (fitoösztrogént tartalmazó) gyógynövények segíthetnek. Az Önnél lévő, felsorolt gyógynövények a nők problémáinak hatásos ellenszerei, de nem megfelelő adagban és keverékben felhasználva bizony, árthatunk is. Ezért fontos a kezelendő személyre vonatkozó ismeretek részletes feltárása. Jelenlegi helyzetében a műtét utáni állapot rendezését tartom a legfontosabbnak. Ebben bizonyára segítségére vannak orvosai, a vitaminok, elsősorban a C-vitamin, ásványi anyagok, vas pótlását illetően. Az Önnél lévő, felsorolt három gyógynövény egyenkénti (mono) készítményként, vagy a három összekeverésével, nem megfelelő a problémái rendezésére, tekintettel a mioma jelenlétére. A három növény mellett szüksége lenne más gyógynövényi összetevők hozzáadására, beszerzésére. Kérem, jelezze, ha meg tudja oldani más, további gyógynövények beszerzését, akkor a pontos recepttel együtt a ricinusolaj pakolást is részletesen ismertetem. Üdvözlettel: Némethné Éva

Peteérés, PMS tünetek

A kérdés

Kedves Éva!Nőgyógyászati problémámmal fordulok Önhöz tanácsért. Problémám pedig az, hogy középidőben a peteérésem igen fájdalmas. Mindig is éreztem ezt a görcsöt a középidőben, de mióta két gyermekemet megszültem, a peteérés 3-4 napja még elviselhetetlenebb lett. Ilyenkor úgy érzem a méhem ki akar szakadni, minden lépés fájdalmas, emellett a vizelés is csípő érzéssel jár és hüvelyi viszketés, égés lép fel, és ez utóbbi két tünet csak a menstruáció után múlik el. Majd két hét múlva kezdődik minden előlről... Természetesen fájdalomcsillapítót, görcsoldót szedhetnék, de nem vagyok híve ezeknek a szereknek. Hogyan tudnám természetes módon csökkenteni, megszűntetni ezt a fájdalmat?Köszönettel és üdvözlettel:Tímea

A tanácsadó válasza

Kedves Tímea!
A felsorolt problémája a fogamzásképes életkorú nők legalább 40 % -át érinti. Változatos és legalább 130-150-féle fizikai és idegrendszeri tünetet ismer a szakirodalom, amelyek önállóan vagy akár több tünet együttes jelenlétét mutathatja. Mindezek ellenére, vagy éppen emiatt, még ez idáig sem sikerült pontos, egységes megoldást találni a nők premensturációs problémájára. Nincs két egyforma eset, tehát nincs két egyforma gyógymód sem.
A felsorolt tünetei alapján a görcsszerű, fájdalommal járó kellemetlenségeket enyhíteni lehet gyógynövények segítségével. Ajánlatos a peteérés előtti napokat megelőző esténként kellemesen meleg ülőfürdő 15 perces alkalmazása, az alábbi gyógynövények keverékéből: borsmenta, kakukkfű, levendulavirág, mezei zsurló, kálmosgyökér, borókabogyó, cickafarkfű, vérehulló fecskefű azonos súlyarányú keverékéből. 5 evőkanállal kiemel a keverékből és 1,5 liter vízben főzetet készít (5-10 perces főzés), amelyet leszűrve a fürdővizéhez önt. A fürdőt követően melegen tartva az alhasat (bebugyolálva) és a lábakat is, feküdjön ágyba. A kritikus, a peteérést megelőző napoktól pedig az alábbi, a fájdalmat, az esetlegeses görcsöket és gyulladását is csökkentő gyógynövénykeveréket javaslom fogyasztani (súlyarányokat zárójelben adom meg): citromfű (10), köménymag megtörve (40), cickafarkfű (80), orbáncfű (60), palástfű (80), csalánlevél (20). Egy evőkanál mennyiséget 2 dl vízzel leforráz, majd lefedve 10 percig áztat. Leszűrve lassú kortyokban, a kritikus időszakban, naponta 3-4 alkalommal fogyaszthatja. Természetesen gondolnia kell arra is, hogy a megfelelő táplálkozással, komplex vitamin és nyomelem pótlással is segítse a tüneteinek enyhülését.
Tavasz lévén a szervezet méregtelenítése is előremozdítaná a gyógyulási folyamatát.
Teljes gyógyulást kívánva szeretettel: Némethné Éva fitoterapeuta

nyugtalan láb szindróma

A kérdés

Kedves Éva! Köszönöm a segitő tanácsát. A teát az összeállitás szerint elkészitettem és azóta is iszom. Az alvás minősége javult. Kicsit hosszabban alszom egyhuzamban/ 2- 2.5 és egy alkalommal 3 óra is volt már/, de azért többször is megébredek. Méz nélkül kell innom, cukorbetegségem miatt.54 éves vagyok, 5 éves gyerekekkel vagyok, igy a napi mozgásom meg van.Munkahelyem15 perces sétára van. Mellette igyekszem hetente kétszer elmenni tornázni.A szobában,ahol alszunk, valóban sok elektromos berendezés van. Ezen egy ideig változtatni nem tudunk.Kb. 25 éve alszom ennyire rosszul,az utóbbi 2évben kezdett zavarni.A nyugtalan láb szindrómára, Mirapexin 0.18 mg tabletta felét veszem be éjszakára.Az adagot nem szeretném emelni. Időnként érzem,hogy kevés,ilyenkor térdhajlitásokat végzek még mellé.Az a kérdésem, hogy milyen vitaminokkal, ásványianyagokkal lehetne a gyógyszert helyettesíteni.Köszönöm a türelmét ,a figyelmét és a segitségét!Zsuzsa

A tanácsadó válasza

Kedves Zsuzsa! Annak igazán örülök, hogy sikerült a gyógyteával pozitív irányba változtatni az alvásán. Az esti teába javaslom a méz helyett – miután utóbb kiderült, hogy cukorbeteg, sajnos nem írja milyen típusú – a Stívia rebaudina (Sztívia) gyógynövény használatát. Nem csupán édes ízt ad a teának (vagy bármely más ételnek, italnak), hanem segíti, a cukorbetegség kezdeti stádiumban javítani is képes a hasnyálmirigy munkáját abban, hogy az inzulin nevű hormon termelésére akár részben is alkalmas legyen. A gyógynövény mennyiségével próbálkozni kell, mert ha túl sokat tesz az italába, keserűvé válhat az íze. A nyugtalan láb szindrómával tetézett alvászavarán segíthet, ha a magnézium, kalcium és káliumszintjét kezelőorvosával ellenőrizteti. Az alacsony magnézium (B6-vitaminnal), a kalcium szintén kapható a gyógyszertárakban. Az alacsony káliumszint miatt viszont orvosához kell, forduljon, mert a kálium túladagolása veszélyes lehet. Étrendi szempontból a dióbél, mogyoró (nem sózott!), mandula, tökmag, lencse, sárgaborsó, brokkoli, banán, citrom, sovány csirkehús, búzakorpa, zabkorpa, zabpehely, mák (kalcium!), napraforgó, paradicsom, de a zöld színű zöldségfélék fogyasztása is növelheti az ásványi anyagok, a folsav szintjét. A folsav, a szervezetét oxigénnel ellátó vörösvérsejtek képződését segíti elő. Kérem vegye figyelembe cukorbetegségét, amikor átgondolja ezek fogyasztását. A szükséges és megfelelő minőségű folyadékbevitelre is gondoljon, érdemes olyan ásványvizet választania, amelynek magas a magnéziumtartalma. A cukorbetegségével összhangba hozott komplex vitaminok szedése is ajánlott. Gyakran végezzen nyújtásokat, ha begörcsölne a lába az mindenképpen hiányra, magnéziumhiányra utalhat. Lefekvés előtti fürdés alkalmával a lábakra váltott hőmérsékletű, néhány másodpercig hideg, majd meleg vizet engedve javíthatja az izmok és az erek működését, ezzel biztosítva a nyugodtabb alvást. Mielőbbi javulást kívánok sok szeretettel: Némethné Éva fitoterapeuta, tanácsadó

altató hatású gyógynövények

A kérdés

Kedves Éva!Évek óta nagyon rosszul alszom. Átalvási gondjaim vannak. Elalvás után az első ébredésem kb.1,5 óra, ezután 0.5-1 óránként már újra megébredek. Változó ,hogyan tudok visszaaludni. Egyre gyakrabban 1-2 órát is forgolódom alvás nélkül . Alváscentrumban vizsgáltak ,amit megállapitottak: középfokú aphnoé és nyugtalan láb szindróma. Altatót már többfélét is kaptam, de eredménye nincs. Korábban előre elkészített, alvást segitő teákkal is próbálkoztam,semmi sikerrel. Most megpróbálnám a komló, citromfű és macskagyökér keverékét én elkészíteni.. Szeretnék Öntől tanácsot kérni a keverék elkészítésének arányáról. A tanácsa is nagyon érdekelne, ezeket javasolná-e. Alvásproblémám örökletes, anyukám volt, ugyanigy. A nyugtalan lábra , ezek is használnának? A gyógyszer,amit kaptam, drága és félek a hozzászokástól is.Köszönöm türelmét és segitségét:Zsuzsa

A tanácsadó válasza

Kedves Zsuzsa! Az alvás és az alvással kapcsolatos gondoknak átmeneti megoldása lehet az altató, vagy az elalvást segítő gyógynövények fogyasztása. Az alvászavar nem betegség, hanem egy nagyon kellemetlen tünet. Az Ön által is felsorolt gyógynövények így az orvosi macskagyökér, citromfű, komló valóban altató hatásúak, főként keverékben elkészítve. Az összeállítandó keverékben a citromfű aránya minden esetben a legkevesebb kell, legyen, mert a citromfű így tudja a leginkább az altató hatását kifejteni.
Citromfű (10), orvosi macskagyökér (50), komló (60), levendula (10), kamillavirág (10), galagonyavirág (20). A keverékből egy evőkanál mennyiséget 2 dl vízben 5-7 percig főzzön, majd mézzel édesítve lefekvés előtt fél órával fogyassza el. Amennyiben erősnek érzi ezt a keveréket, akkor csökkentse az evőkanálnyi mennyiséget a felére. Vannak, akik nem kedvelik a macskagyökér kellemetlen illatát, azok gyakran macskagyökér tinktúrát használnak, amelyet este mézes meleg tejbe cseppentve (10-15 csepp) elalvás előtt fél órával fogyasztanak el. Amikor ezeket, a sorokat írom, nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy az álmatlanság okát kell, vagy kellene megtalálni, ami összetettebb feladat, mondhatnám nagy kihívás orvos és természetgyógyász számára egyaránt. Nem tudom, hogy Önnél milyen tényezők befolyásolják az alvási nehézségeket, nem tudom életkorát, életének egyéb részleteit. Az alvászavar oka oly sokféle lehet, a lelki feszültségek, szorongs, félelmeken túl például a menstruációs ciklus, a babavárás, változó kór, vagy a menopauza utáni években a hormonális egyensúly eltérései, érelmeszesedés, keződő depresszió esetén, de lehetne sorolni a számításba jöhető okokat. Érdemes azonban az alvás és életmód egyéb körülményeit is átgondolni, esetlegesen megváltoztatni. Rendszeres időbeosztású életet él-e, nap közben pihen-e, alszik-e, milyen étkezési szokásai vannak, mikor és mit vacsorázik, mennyit dolgozik, sportol-e, mozog-e rendszeresen, friss levegőn tartózkodik-e, az elalvás előtti fürdő ideje, minősége, dohányzik-e, koffeintartalmú italokat fogyaszt-e,szed-e C-vitamint, vagy más étrendkiegészítő terméket stb. Fontos átgondolni az alvási környezetét: a hálószoba friss levegőjét tudja-e biztosítani, elektroszmog mentesség (számítógép, TV-Rádió, telefonok stb.), nyugalom lehetősége adott-e, stb. A nyugtalan láb szindrómával kapcsolatosan felmerült az ásványi anyag pótlása, magnézium, kalcium komplex vitaminok szedése, ha igen mit szedett és erre javulás történt-e. Egyszóval számos további kérdésem lenne. Egy biztos: a valódi okok megkeresésével lehetne javítani életvitelén. Kívánom Önnek, hogy sikerüljön eredményesen és mielőbb helyreállítania alvászavarát. Némethné Éva fitoterapeuta