A varázslatos verbéna

Ma a verbénát elsősorban számos gyógyhatása miatt elsősorban gyógynövényként használják: húgyúti problémákra, vérzéscsillapítóként, vízhajtóként, frissítőként, de izzasztó, görcsoldó, sebhegesztő hatása is ismert. Enyhén nyugtató, hipnotikus tulajdonságokkal is rendelkezik, talán ezért is tulajdonítottak neki különleges varázserőt.

A verbéna, mint virág

A verbéna vagy közönséges vasfű a vasfűfélék vagy verbénafélék családjába tartozik, évelő növény, magassága 30-120 centiméter. Júniustól augusztusig virágzik, termést júliustól szeptemberig hoz. A közönséges vasfű utak mentén és napos legelőkön nő. Az északi éghajlatot szereti, a délit nem kevésbé. Évelő növény, melynek sok apró, világos orgonaszínű virága van. Levelei ellentétes állásúak, fogazott szegéllyel. A növénynek nincs semmilyen illata, az íze pedig enyhén kesernyés. A vasfű egy egyenes, kemény szárú évelő növény, csúcsa körül gyér levélzettel. A zöld levelek hosszúkás sziklevelekből állnak, lekerekített fogazattal szegélyezve, az utolsó levél a legnagyobb, a felső levelek kisebbek és kevésbé vannak szétválasztva. A kis, enyhén kétajkú, világos orgonaszínű virágok hosszú füzérbe vannak rendezve. A párta majdnem kétszer olyan hosszú, mint a csésze. Termése 4 vörösesbarna makkocska. A növény minden része kissé szőrös. Ez a lilás rózsaszínes kék virágú növény biztosan jól mutatna különböző virágkompozíciókban, mivel szedés után is sok ideig olyan, mintha folyamatosan virágzásban lenne. A méhecskék és a pillangók is nagyon szeretik, ezért is érdemes verbénát ültetni.

Legendás és szakrális növény

A növény angol neve (vervain) a kelta ferfaenből ered (fer=elűz, faen=kő), mivel többnyire hólyagproblémákra (főként vesekő) használták a növényt. Más szerzők a szó eredetét a Herba veneris-ből származtatják, mivel az ókorban afrodiziákumként alkalmazták. A papok áldozatként használták a növényt, innen jön a Herba Sacra elnevezés. A verbéna elnevezés a rómaiaktól ered, akik az oltárok díszítésére használták. Vénusszal és Diánával hozták összefüggésbe és úgy hitték, hogy újraéleszti az elmúlt szerelmet. Egyesek Merkúrral hozzák kapcsolatba. Az Alvilággal is kapcsolatba hozták: állítólag samhain idején egy pohár borban elfogyasztva segít kapcsolatba lépni a szeretett holtakkal.

A druidák is nagyon szerették ezt a növényt. Akkor gyűjtötték, mikor a Nagy Kutya csillaga, Szíriusz, felkelt a holdvilágnál. Különböző szertartások és varázslatok kelléke volt: jövendöléskor, felszenteléskor, szent helyek szertartásos megtisztításához használták, valamint szerencsehozó tulajdonsága miatt összezúzva és a nyakon körbekenve varázsigéhez. Beletették a szenteltvízbe, és a varázslók és boszorkányok is széles körben alkalmazták, a nagykövetek pedig szövetségkötés céljából. Még napjainkban is használják a kelta papok avatásánál.

A Cauldron of Cerridwen (Cerridwen istennő üstje – a halál és újjászületés istennője – a szerk.) nevű mágikus italt készítették belőle, mely többek szerint vörös berkenyebogyót, tengervizet, salátaboglárkát, sebforrasztó zsombort és természetesen vasfüvet tartalmazott. Ez az ital kreatív energiát adott fogyasztójának, a bárdok énekeihez, és a próféciákhoz. A vasfűből készült ital továbbá segíti a költők munkáját is.

Fejfájásra, kígyómarásra és más mérges marásokra, használták. Hittek abban is, hogy jót tesz a látásnak.

A növény ilyen sokrétű felhasználása valószínűleg annak a legendának is köszönhető, melyet Kálváriánál fedeztek fel, ahol a keresztre feszített Jézus sebeit vasfűvel kezelték. Ezért vasfű gyűjtéskor keresztet vetnek, és néhány megemlékező sorral megáldják a növényt.

Sokoldalú gyógynövény

A virágzó szárat a gyógyászatban használják. Legnagyobb hatóanyagtartalma a friss növénynek van, úgyhogy érdemes saját verbénát tartani. A vasfű friss vagy szárított leveleit teához vagy tinktúrák készítéséhez használják. A frissen szedett növényből készült tinktúrát a homeopátiában alkalmazzák. Virágzás előtt kell gyűjteni, és ha tárolni szeretnénk, fontos a megfelelő szárítás.

Glikozidokat, verbenalint, verbenint, csersavat, illóolajat, nyálkát, szaponint, és ásványi összetevőket tartalmaz. Ezeknek a hatóanyagoknak köszönhetően a vasfű vérzéscsillapító, vízhajtó, frissítő, izzasztó, görcsoldó, sebhegesztő hatású. Enyhén nyugtató, hipnotikus tulajdonságokkal is rendelkezik. Kellemes illata van, tömjénhez hasonlóan égethető is. Gyakran használják nyári ünnepségeken, a babonák szerint védelmet nyújt átkok ellen.

Belsőleg a belőle készült teafőzet különböző gyomor-, máj-, vesebántalmakra használják, mert jó anyagcsere-serkentő. Kitűnő gyógynövény idegrendszeri problémákra, mikor valaki nagyon nagy lelki terhelés alatt van, vagy idegkimerültség, álmatlanság és ideges fejfájás kezelésére is. Napjainkban is használják a kreativitás ösztönzésére.

Külsőleg használható gargarizáláshoz, sebek borogatásához, valamint bőrgyulladások kezeléséhez fürdővízhez.

Újévi „Újjászületés” koktél verbénával

20101228-lemon-verbenkoktel4 adag

A koktélba kevert verbénából kioldódnak az esszenciális olajok, így érjük el a hatást. Készíthetjük alkohollal vagy alkoholmentesen is. Kínáljuk szódával, így pezsgő hatása lesz. Ez a „varázsital” szilveszterkor különleges fogadó italként vagy frissítőként is szervírozható. Ezzel köszönthetjük az újévet is – mely egyfajta újjászületés is.

Hozzávalók:

  • 1 csésze víz
  • ¼ csésze cukor vagy ennek megfelelő édességű egyéb – természetes édesítő
  • ¼ csésze frissen szedett verbéna levél
  • ¾ csésze szódavíz vagy szénsavas ásványvíz – hűtött
  • ¼ csésze frissen facsart lime juice (kb. 2 db lime leve)
  • citromkóró levél díszítésnek (Aloysia citriodoza)
  • lime karikák – díszítésnek
  • jégkocka vagy darált jég
  • ¾ csésze száraz gin vagy vodka (esetleg pezsgő, fehér bor) – alkoholmentes változatnál helyettesítsük más folyadékkal – több szódával vagy szénsavmentes vízzel.

Oldjuk fel a cukrot vízben egy lábasban, és adjuk hozzá a verbéna leveleket. Melegítsük fel és kevergessük, hogy a cukor teljesen elolvadjon, kb. fél percig. Vegyük le a tűzről és hűtsük le teljesen. Szűrjük le a keveréket egy nagy tálba vagy kancsóba. Adjuk hozzá a szódát, a lime levét és az alkoholt (kimaradhat). Kínáljuk jéggel, verbéna levéllel és citrom vagy lime karikával.

(Forrás: A közönséges vasfű – Vénusz gyógyfüve, Lemon Verbena Gimlet Cocktails, angolból fordította G. Á., Cerridwen ábrázolás)