Az uborka – kalóriaszegény karcsúsító

Az uborka kedvelt frissítő, különösen nyáron, mivel magas víztartalma bőséges folyadékot biztosít testünknek. Ez egyben azt is jelenti, hogy igen kevés kalóriát tartalmaz, ezért nagyobb mennyiségben is bűntudat nélkül fogyaszthatjuk. Az uborkában található vitaminok és ásványi anyagok miatt minden szelete jót tesz az egészségnek.

Az uborka rendkívül egészséges zöldség, 100 grammja nyersen csak mintegy 12 kalóriát tartalmaz, ezzel az egyik legkisebb kalóriájú étel. Az alacsony kalóriatartalom elsősorban a magas víztartalomnak köszönhető, ami körülbelül 95 százalék. Azok számára, akik nyáron túl keveset isznak, már egy darab uborka is hasznos lehet.

Értékes tápanyagok

A magas víztartalom mellett az uborka 3,5% szénhidrátból és nagyon kis mennyiségű fehérjéből és zsírból áll. Különösen a B-vitamin-csoport vitaminjai vannak benne, de C- és E-vitamint is tartalmaz. Ásványi anyagokban különösen gazdag, található benne:

  • kalcium
  • cink
  • vas
  • magnézium
  • kálium
  • foszfor

Egyébként az értékes vitaminok és ásványi anyagok megőrzése érdekében az uborkát a héjával együtt célszerű fogyasztani, mivel a vitaminok főként a héjban vannak. Az uborka megvásárlásakor győződjön meg arról, hogy a héja nem vegyszerekkel kezelt.

Az összetevői közé tartoznak a peptidázok is, ezek fehérjebontó enzimek. Ezek az enzimek megkönnyítik a fehérjetartalmú ételek, például a hús emésztését. Az enzimek azt is biztosítják, hogy a bélben lévő baktériumok elpusztuljanak, és így tisztítják a beleket.

Az uborka hatása az egészségre

Az uborka a lúgos hatású élelmiszerek közé tartozik, segíti a savak lebontását a szervezetben. Segít a test sav-bázis egyensúlyának megtartásában. Az egészséges sav-bázis egyensúly biztosítja például a védelmet a reuma és a köszvény ellen.

Segít a duzzadt láb esetén is, mivel dehidratáló funkciója van. Emellett ajánlott a cukorbetegek számára is, mivel összetevői csökkenthetik a vércukorszintet.

Egészséges receptek uborkából

Ha egyszerű receptet keres, készítsen finom uborkasalátát:

Vágja az uborkát vékony szeletekre, és tegye egy tálba. Ezután adjon hozzá natúr joghurtot, ecetet, olajat és citromlevet, és sóval, borssal, egy kis cukorral ízesítse. Tegyen bele apróra vágott kaprot, és jól keverje össze.

Ha valami más szeretne kipróbálni, akkor uborkasaláta helyett készíthet uborkalevest, vagy egy pohár uborkalevet. És ha szereti az egzotikusat, akkor az indiai konyha ihlette összeállítás is szóba jöhet a salátához: nevezetesen indiai fűszer vagy curry.

Az uborka frissíti a bőrt

Az uborkát nemcsak megehetjük, hanem nagyszerűen használható bőrápolásra is. Az uborkamaszk a pihentető hatású, és könnyen elkészíthető otthon is.

Ha nincs sok ideje, vékonyra szeletelt uborkát helyezhet az arcra és a szemek környékére. Mivel az uborkaszeletek hűsítő hatásúak, a maszk fájdalomcsillapító is lehet napégéskor.

Uborka maszk otthon

Reszeljünk le egy fél uborkát, és keverjük el a közben keletkezett uborkalével, három evőkanálnyi natúr joghurttal vagy túróval. Ezt az uborkamaszkot vigyük fel az arcunkra, és hagyjuk rajta 20 percig. Mossuk le a maszkot langyos vízzel.

Az uborka maszkok alkalmasak minden bőrtípusra, és bőrt megfelelő nedvességgel látják el, a bőr fiatalabbnak és feszesebbnek hat. Az uborka maszk még a pattanások és mitesszerek ellen is hatékony eszköz.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna az uborka jótékony hatásairól, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Uborka a pipereszekrényben