Vöröshagyma, fokhagyma és társaik

A hagymát Európában legalább a bronzkor óta használják étkezési célra, ám a származási helye feltehetőleg inkább Nyugat- vagy Közép-Ázsia lehet. A fokhagymával együtt már a Biblia legkorábban keletkezett részében megemlítik. Más hagymafélékkel együtt igazi orvosság.

A hagyma kétségkívül átmenetet képez a zöldségfélék és a fűszernövények között, ám a világ számos konyhájának legkülönfélébb étkeiben ott a biztos helye. Hagyma és hagyma között azonban különbség van. Az egyes hagymafajták nagymértékben eltérnek egymástól formájukat, színüket, külsejüket és az ízüket tekintve. A viszonylag enyhe aromájú vöröshagyma (Allium cepa) kiválóan megfelel sütéshez, fűszerezéshez, a még enyhébb ízű lila hagymát elsősorban salátákhoz használjuk, a salottahagyma (mogyoróhagyma) is – a maga összetéveszthetetlenül intenzív hagymaízével – remekül felhasználható ételeink fűszerezéséhez. S ne feledkezzünk el a póréhagymáról, az újhagymáról és a metélőhagymáról sem.

A hagyma aromája a benne található kéntartalmú illóolajokból (allicin és más aromaanyagok) ered. Magas (2-8%-os) cukortartalma sütés közben édeskés, finom ízt kölcsönöz neki. A vöröshagyma szinte zsírmentes, ugyanakkor rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

A hagymát a növényi antibiotikumok közé soroljuk, hiszen illóolaj-tartalmának köszönhetően a szájban és az emésztőrendszerben csíraölő és gyulladásgátló hatást fejt ki. Különböző források szerint a hagyma képes szívbetegségek és a rák megelőzésére is. Mindenesetre tény, hogy vércukor- és koleszterinszint-csökkentő, továbbá antioxidáns hatású.

Sokoldalúan alkalmazható számos panasznál

A hagyma emellett rendkívül kedvezően befolyásolja az emésztés egész folyamatát. Fokozza az étvágyat, és elősegíti a gyomor- és bélnedvek, valamint az epe termelődését. Ezenfelül vízhajtó hatású. Sebgyógyításra is használhatjuk; segít kisebb fertőzéseknél, valamint kisfokú égési sérülések, vágott sebek, kelések és kisebb duzzanatok kezelésében is. Élhetünk vele megfázások, influenza és nátha megelőzése, a vérkeringés serkentése céljából, továbbá alkalmazhatjuk köhögés és torokgyulladás csillapítására. Rovarcsípések kezelésére is ajánlott.

Az ételeink elkészítéséhez, ízesítéséhez felhasznált hagyma, legyen nyers, sült vagy párolt, jó szolgálatot tesz az egészségünknek. Ám fogyaszthatunk hagymalevet is, amelyet a következőképpen készíthetünk el:

Vegyünk egy apróra vágott hagymát és keverjük el 2-3 evőkanál mézzel. Forraljuk fel 1/8 liter vízzel. Főzzük 5 percig kis lángon, majd még egyszer jól keverjük el. Hagyjuk hűlni 4-5 órán keresztül. Végül préseljük ki a levét. Fogyasszunk belőle naponta 3×1 evőkanálnyit.

Megakadályozza az érelmeszesedést

A fokhagyma (Allium sativum) nemcsak ételeink fűszerezésére kiváló, hanem egészségünk megőrzését is szolgálja. Egyrészt antibakteriális hatású, másrészt kedvezően hat az érelmeszesedéssel szemben, ami nagyon értékessé teszi, hiszen csak kevés olyan gyógynövényt ismerünk, amely hat az erek beszűkülése ellen.

Fogyasztása elsősorban nyersen ajánlott, tehetjük például különböző salátákba. Természetesen főzve is kifejti jótékony hatását a szervezetünkben. Rendszeres fogyasztás esetén hat az érelmeszesedéssel szemben, vagyis csökkenti a lerakódásokat az erekben, és megakadályozza, hogy újabbak képződjenek. Ily módon a fokhagyma közvetetten jó a magas vérnyomás ellen, és fogyasztásával megelőzhető a szívinfarktus, valamint és a szélütés (stroke) kialakulása. Ezenkívül segíti az emésztést és erősíti az immunrendszert.

Fokhagyma-tinktúra

Fokhagymagerezdekből belsőleg fogyasztható tinktúrát így készíthetünk:

Aprítsuk fel a fokhagymagerezdeket és tegyük alkoholba. Hagyjuk állni 10 napig, miközben rendszeresen felrázzuk. Szűrjük le, és adjunk hozzá néhány csepp angyalgyökérolajat. Az angyalgyökérolaj enyhíti a fokhagyma erős szagát. Fogyasszunk a fokhagyma-tinktúrából naponta 20 cseppet.

Külsőleg jó szemölcs ellen

Külsőleg a szeletekre vágott fokhagymagerezdeket szemölcsök ellen alkalmazhatjuk. Sebtapasszal ragasszon fel egy fokhagymagerezd-szeletet a szemölcsre, és hagyja hatni egy éjszakán át. Több éjszakán keresztül kell ezt az eljárást alkalmazni, hogy elérjük a kívánt hatást.

(Németből fordította: Mészáros Csilla)

Ha szeretne még a hagymáról olvasni, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Hagyma: jobb, mint sok antibiotikum